Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2020
Τηλεδιάσκεψη του Προεδρείου της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Πολωνίας και του Προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων με τα αντίστοιχα όργανα του Πολωνικού Κοινοβουλίου
Η πρόσβαση στον Πολιτισμό κατά την πανδημική περίοδο ήταν το θέμα τηλεδιάσκεψης μεταξύ των μελών του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας
Ελλάδας-Πολωνίας (Πρόεδρος Όλγα Κεφαλογιάννη, Αντιπρόεδρος Χριστόφορος-Εμμανουήλ Μπουτσικάκης, Γραμματέας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος) και του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Γεωργίου Στύλιου, με το Προεδρείο της αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας του Κοινοβουλίου της Πολωνίας (Πρόεδρος Daniel Milewski) και τον Πολωνό βουλευτή Piotr Babinetz, Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.
Κατά τη συζήτηση εξετάσθηκαν τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στον τομέα του Πολιτισμού, αλλά και τα διαρθρωτικά ζητήματα που έφερε στην επιφάνεια, και τονίσθηκε η αναγκαιότητα γρήγορης ανταπόκρισης και προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Επισημάνθηκε ότι η παγκόσμια αυτή συγκυρία επέφερε επιτάχυνση στις τεχνολογικές εξελίξεις και ώθηση προς την εφαρμογή ψηφιοποιημένων εργαλείων για ευκολότερη πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά.
Υπογραμμίστηκε επίσης ότι η επαφή με την πολιτιστική δημιουργία αποτελεί αδιαμφισβήτητη διέξοδο στην κοινωνική απομόνωση που έχουν επιφέρει τα περιοριστικά μέτρα και συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής υγείας των πολιτών και στην πνευματική τους ανάπτυξη. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική παρουσία και συμμετοχή.
Οι δύο αντιπροσωπείες αντάλλαξαν καλές πρακτικές στήριξης, αναβάθμισης και συνεργασίας του πολιτιστικού τομέα και των εργαζομένων σε αυτόν, εν μέσω πανδημίας, ενώ δρομολογήθηκαν και τρόποι συνεργασίας πέραν της πανδημικής περιόδου.
Αξίζει να σημειωθούν (α) η στήριξη της πολωνικής πλευράς στη Βουλή των Ελλήνων για τη μόνιμη εγκατάσταση της Έκθεσης για τους Έλληνες του Άουσβιτς στο Μουσείο του Άουσβιτς, (β) η επιθυμία της πολωνικής πλευράς για ενεργή συμβολή της στην προετοιμασία του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, (γ) η σημασία αποπεράτωσης του δρόμου S19 “via karpathia” για την πολωνική πλευρά, ο οποίος θα ενώσει πολλές χώρες και περιοχές συμβάλλοντας στην επικοινωνία και την ανταλλαγή πολιτιστικών αξιών και (δ) η πρόθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας για την επίσπευση των διαδικασιών επικύρωσης του Συμφώνου Συνεργασίας στους τομείς Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Επιστημών, Νεολαίας, Αθλητισμού και Μέσων Ενημέρωσης, που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες.
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Επιστροφή