Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 1η Μαρτίου 2022
Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Συνάντηση Ομάδας Εργασίας για τη Μετανάστευση
Έκτακτη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για τη Μετανάστευση, η οποία έχει συσταθεί στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου 2022, διαδικτυακά, με τη συμμετοχή του Συμπροέδρου της Ομάδας Εργασίας, Έλληνα Βουλευτή κ. Δημήτρη Καιρίδη, καθώς και του Έλληνα Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για την προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Ομάδας Εργασίας, στην οποία συμμετέχουν πολίτες από διάφορες χώρες της ΕΕ, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κοινωνικών φορέων και οργανώσεων, τοπικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, Επίτροποι, Υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ, παρουσιάστηκαν οι δεκαεννέα συστάσεις που αφορούν στη Μετανάστευση και υιοθετήθηκαν από το πάνελ ευρωπαίων πολιτών.
Όπως ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι των ευρωπαίων πολιτών, η κύρια εστίαση αφορά κυρίως στην εφαρμογή μιας συλλογικής και ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου, με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και με βάση την αρχή της αλληλεγγύης.
Η αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης και η συνεργασία με τις τρίτες χώρες, ο αποτελεσματικότερος έλεγχος των συνόρων με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η αντικατάσταση του συστήματος του Δουβλίνου με μια νομικά δεσμευτική συνθήκη για τη διασφάλιση δίκαιης, ισόρροπης και αναλογικής κατανομής των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ, καθώς και η αντικατάσταση της οδηγίας σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία από έναν υποχρεωτικό κανονισμό της ΕΕ, που θα δίνει προτεραιότητα στην εφαρμογή ενιαίων κανόνων και στη βελτίωση των εγκαταστάσεων υποδοχής και στέγασης, η δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης και η προσέλκυση ατόμων με δεξιότητες, αποτελούν επίσης μέρος των συστάσεων των ευρωπαίων πολιτών, όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποί τους.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, επισήμανε την ανάγκη συνολικής υιοθέτησης της δέσμης μέτρων του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου ενώ, αναφερόμενος στην κατάσταση με την Ουκρανία, ενημέρωσε για την ενεργοποίηση του μηχανισμού ανθρωπιστικής βίζας για όλους τους Ουκρανούς πρόσφυγες, η οποία δίνει τη δυνατότητα για πρόσβαση σε υγεία, παιδεία και στέγαση σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Στα καταληκτικά του σχόλια, ο Συμπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για τη Μετανάστευση, κ. Δημήτρης Καιρίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον προοδευτικό χαρακτήρα των συστάσεων των ευρωπαίων πολιτών ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης, αλλά και για την εν γένει πορεία των εργασιών της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.
Παράλληλα, εστίασε στην προσφυγική κρίση που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, επισημαίνοντας τη σύσσωμη αγανάκτηση των ευρωπαίων πολιτών για την τραγωδία που πλήττει τον Ουκρανικό λαό.
Επιστροφή