Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 15 Απριλίου 2022

Η συμμετοχή στη ΔΣΟ ορθόδοξων βουλευτών του Καναδά στο επίκεντρο της συνάντησης του Μάξιμου Χαρακόπουλου με τον Πρόεδρο της Γερουσίας του Καναδά

«Ο Καναδάς είναι μια χώρα όπου η Ορθοδοξία έχει σημαντική παρουσία. Με τους Καναδούς συναδέλφους μοιραζόμαστε τις ίδιες αντιλήψεις για την ελευθερία της έκφρασης των θρησκευτικών πεποιθήσεων κάθε ανθρώπου και την ανάγκη της ειρηνικής επίλυσης όλων των διαφορών», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά το γεύμα εργασίας που είχε με τον Πρόεδρο της Γερουσίας του Καναδά, κ. George J. Furey και τους Γερουσιαστές, κ.κ. Leo Housakos, Tony Loffreda και Raymonde Saint-Germain,  παρουσία του Πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα κ. Mark Allen, στο Μουσείο Μπενάκη.

 

Όπως επεσήμανε ο κ. Χαρακόπουλος, «η συνάντησή μας πραγματοποιείται σε μια δύσκολη στιγμή για την παγκόσμια κοινότητα, την Ευρώπη και ειδικότερα την Ορθοδοξία, καθώς συνεχίζεται αμείωτος ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή. Ένας πόλεμος που εξακολουθεί να προκαλεί θύματα και μεταξύ των αμάχων, προσφυγικά κύματα και ανυπολόγιστες καταστροφές». Συμπλήρωσε πως, όπως ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Γερουσίας του Καναδά, «ως ΔΣΟ προτείναμε την σύναψη εκεχειρίας μεταξύ των εμπολέμων, τουλάχιστον για την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδος μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα και ευελπιστούμε να εισακουστεί η έκκλησή μας. Αν σιγήσουν τα όπλα, μπορεί να μιλήσει η φωνή της λογικής».

 

Η αντιπροσωπεία των Καναδών Γερουσιαστών, που επισκέπτεται την Ελλάδα με αφορμή και τη συμπλήρωση 80 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, έχει επίσημες συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Βουλής κ Κωνσταντίνο Τασούλα και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

 

Στο περιθώριο του γεύματος εργασίας ο επικεφαλής της ΔΣΟ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της καναδικής Γερουσίας για τους στόχους και τις δράσεις της ΔΣΟ και του ζήτησε να ορίσει επίσημη αντιπροσωπεία στον θεσμό. Ο κ. Furey έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για τις δράσεις της ΔΣΟ και υποσχέθηκε ότι με την επιστροφή του θα συνεννοηθεί με τους ορθόδοξους βουλευτές του Καναδά για τον ορισμό αντιπροσωπείας.

 

Στον Καναδά ζουν περίπου ένα εκατομμύριο ορθόδοξοι -Έλληνες, Σέρβοι, Αρμένιοι, και άλλοι- και υπάρχουν ορθόδοξοι βουλευτές τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία. Μάλιστα, ένας από τους Γερουσιαστές που συμμετέχει στην αντιπροσωπεία που επισκέπτεται την Ελλάδα είναι ο κ. Leo Housakos, που έλκει την καταγωγή του από τη Λακωνία.

 

Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ενημέρωσε, επίσης, τους Καναδούς φιλοξενούμενους για την καμπάνια που διενεργεί η ΔΣΟ για την Αγία Σοφία και πρόσφερε στον πρόεδρο της Γερουσίας τον τόμο «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», στην αγγλική έκδοση, δηλώνοντάς του την πρόθεσή του να παρουσιαστεί και στον Καναδά.

 

Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση για τις ελληνο-καναδικές σχέσεις και ο κ. Furey εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία.

 

Στο γεύμα εργασίας συμμετείχαν, επίσης, ο πρόεδρος και τα μέλη της Ομάδας Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με το Κοινοβούλιο του Καναδά κ.κ. Σταύρος Κελέτσης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου και Διονύσιος Καλαματιανός.

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ