Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2022

Στην Βουλή των Ελλήνων ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Αλβανίας

Κοινή συνάντηση, στη Βουλή των Ελλήνων, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Αλβανίας, κ. Ulsi Manja, είχαν χτες, ο Β΄ Αντιπρόεδρος  της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κ. Αθανάσιος Μπούρας και ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Αθανασίου, αφού συνεχάρη την αλβανική αντιπροσωπεία για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την Ε.Ε., εξέφρασε τη σθεναρή ελληνική βούληση προς υποστήριξη αυτής της προσπάθειας και επανέλαβε την ετοιμότητα για έμπρακτη αρωγή προς αυτήν την κατεύθυνση.  Τόνισε μάλιστα, την αξία ενός αμετακίνητου προσανατολισμού από πλευράς της Αλβανίας, προς τη δυτική της κατεύθυνση και χαιρέτισε την υιοθέτηση της δευτερογενούς νομοθεσίας σχετικά με την προστασία εθνικών μειονοτήτων  και το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού τους στην γείτονα χώρα, προτρέποντας για συνέχιση της υιοθέτησης και των λοιπών εφαρμοστικών διατάξεων.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Αθανασίου υπενθύμισε τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003 και την υιοθέτηση της ομώνυμης ατζέντας, που σηματοδότησε την απαρχή για ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε..  Αναφορά έγινε επίσης, εκ μέρους του  στο θετικό πρόσημο που σημειώθηκε στην ατζέντα των διμερών συναντήσεων του παρελθόντος έτους. 

Επιπλέον, ο κ. Αθανασίου διεμήνυσε τη σπουδαιότητα που αποδίδει η ελληνική πλευρά στην εξέλιξη της Συμφωνίας υποβολής της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας στο ΔΔΧ (Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης), ώστε να αξιοποιηθεί η χρονική στιγμή προς όφελος της διμερούς μας συνεργασίας.  Ως υψίστης σημασίας αναφέρθηκε επίσης, η πολιτική περί των εθνικών μειονοτήτων, με το σκεπτικό ενθάρρυνσης της Αλβανίας προς υιοθέτηση και των λοιπών εφαρμοστικών νόμων, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο κ. Μπούρας συμπλήρωσε σχετικά με την αρμοδιότητα της Επιτροπής στην οποία προεδρεύει, ότι πρόκειται για την Επιτροπή που μεριμνά για τον έλεγχο των θεσμοθετημένων Αρχών, οι οποίες βέβαια, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες.

Από πλευράς Πρόεδρου Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης αναφέρθηκε πως οι στενές σχέσεις των χωρών μας αποδεικνύονται και από την πρόσφατη υποστήριξη της Αλβανίας σε θέματα υγειονομικής αρωγής εν μέσω πανδημικής περιόδου. Παράλληλα, ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει την τεχνογνωσία να υποστηρίξει την Αλβανία στην ανάγκη για εμβάθυνση στην ευρωπαϊκή πολιτική, γεγονός που αποδεικνύεται εμπράκτως σε ζητήματα σχετικά με την προσαρμογή της νομοθεσίας ως προς το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα,  την εφαρμογή του ενωσιακού κεκτημένου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την υποστήριξη της χρηματοδότησης για ανάπτυξη δομών και αναβάθμιση βασικών τομέων προς όφελος του αλβανικού λαού.

O Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ulsi Manja, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στο στόχο της χώρας του προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δήλωσε δε, ότι η ισχυρή πολιτική βούληση  της Αλβανίας προς τον προαναφερθέντα στόχο, αποδεικνύεται έμπρακτα από την προσήλωσή της στην εναρμόνιση της νομοθεσίας της  με αυτήν της Ε.Ε.,  σύμφωνα με τις σχετικές υπαγορευμένες υποδείξεις. Σημείωσε μάλιστα, την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ