Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2012
Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη με τον Πρόεδρο του Λιβάνου κ. Michel Sleiman

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Στρατηγό Michel Sleiman συνοδευόμενο από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Πρόεδρος του Λιβάνου αναφέρθηκαν στις διαχρονικά άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά και των Εθνικών Κοινοβουλίων, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τα περιθώρια περαιτέρω σύσφιξης και ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.
Ευάγγελος Μεϊμαράκης:
«Ο Λίβανος και η Ελλάδα θα συνεχίσουν και θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις τους»
«Με πολύ μεγάλη χαρά και τιμή σας υποδεχόμαστε στο Ναό της Δημοκρατίας, το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η Ελλάδ, όπως γνωρίζετε, είναι η χώρα που έδωσε τα φώτα της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού και παρά τις δύσκολες ώρες που περνάμε λόγω των οικονομικών συγκυριών, εξακολουθούμε να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον πολιτισμό μας, στην παιδεία και στη δημοκρατία.
Οι σχέσεις με το Λίβανο ήταν και είναι καλές και επιθυμούμε να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. Βρισκόμαστε στην ίδια περιοχή, μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες και πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει η σύνδεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Λίβανο. Όσον αφορά τα προβλήματα της περιοχής πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η ψυχραιμία ώστε να επικρατήσει η ειρηνική συμβίωση όλων μας.
Ο Λίβανος αποτελεί πρότυπο ενός Κράτους που το χαρακτηρίζει η διαφορετικότητα και ο σεβασμός του ενός στις αντιλήψεις του άλλου. Και σε αυτό αναγνωρίζουμε τo δικό σας σταθεροποιητικό ρόλο, ο οποίος έχει συμβάλει καθοριστικά και έχει πολύ μεγάλη σημασία. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις με τους Λιβανέζους που ζουν στην Ελλάδα και την Κοινότητά τους. Και σε αυτό είχε διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο ο Μακαριστός Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος, ο οποίος πάντα είχε έναν ενωτικό, συνδετικό και πράο ρόλο. Σε αυτό το σημείο, σας παρακαλώ να δεχθείτε κι εσείς τα συλλυπητήριά μου, τα οποία έχω αποστείλει και στην Ιερά Σύνοδο.
Όσον αφορά το πρόβλημα που υπάρχει στη Συρία, πιστεύουμε πως δεν λύνεται στρατιωτικά αλλά πολιτικά. Και δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να επηρεάσει τις σχέσεις των Κρατών στην περιοχή, καθώς μπορούμε, πράγματι, με ψυχραιμία και δημοκρατικό διάλογο, να βρούμε πολιτικές λύσεις.
Τέλος, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη σταθερή σας στάση στα ζητήματα που έχει η Ελλάδα με τα Σκόπια και να καλωσορίσω τόσο εσάς όσο και τους κυρίους υπουργούς και συνεργάτες που συνοδεύουν την αποστολή. Η επίσκεψή σας στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι ο Λίβανος και η Ελλάδα θα συνεχίσουν και θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις τους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει και το Ελληνικό Κοινοβούλιο και στο πλαίσιο αυτό θα προγραμματίσουμε σύντομα την επίσκεψη Αντιπροσωπείας Ελλήνων Βουλευτών στο Λίβανο».
MichelSleiman:
«Η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου των Αράβων στην Ε.Ε. και τα Βαλκάνια»
«Σας ευχαριστώ για την υποδοχή που μας επιφυλάξατε σε αυτόν εδώ το χώρο, σε αυτό το πολύ καλό κλίμα. Ερχόμαστε σήμερα εδώ πολύ αποφασισμένοι να αναπτύξουμε και να συσφίξουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας, γιατί θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου των Αράβων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Βαλκάνια. Επίσης μπορείτε να θεωρείτε το Λίβανο πύλη εισόδου της Ελλάδας στις Αραβικές χώρες. Χρειάζεται οι δύο χώρες να συντονίσουν το έργο τους.
Η Ελλάδα γέννησε τη Δημοκρατία από των αρχαιοτάτων χρόνων, την οποία καθιέρωσε ως κυριαρχία του Λαού. Ο Λίβανος από πολλές δεκαετίες διακρίθηκε στον Αραβικό χώρο για το δημοκρατικό του καθεστώς. Πριν αποκτήσει την ανεξαρτησία του, ο Λίβανος ήταν γνωστός για την ελευθερία που επικρατούσε στο πνεύμα των κατοίκων του. Σήμερα γίνονται πολλά βήματα στον Αραβικό χώρο για την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στους αραβικούς λαούς. Εμείς υποστηρίζουμε αυτές τις κινήσεις και τις προσπάθειες των λαών για τον εκδημοκρατισμό των χωρών τους. Όμως προϋπόθεση αποτελεί, αυτό το δημοκρατικό σύστημα να είναι απαλλαγμένο από θρησκευτικές ή φυλετικές επιρροές. Εύχομαι, επίσης, για τη Συρία να σταματήσει η αιματοχυσία και να επέλθει η σταθερότητα το ταχύτερο δυνατόν. Ελπίζουμε, παράλληλα, οι άλλες χώρες να μην παρέμβουν στη Συρία, με κανέναν απολύτως τρόπο, παρά μόνον για την επίτευξη διεξαγωγής διαλόγου. Ευχόμαστε να ανακτήσει ο Συριακός λαός από μόνος του αυτή τη λύση και να επιτύχει το δημοκρατικό πολίτευμα που επιδιώκει. Η Δημοκρατία όμως στην περιοχή δεν μπορεί να εγκαθιδρυθεί και να σταθεροποιηθεί παρά μόνον εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις:
Πρώτον, να δοθεί στον Παλαιστινιακό λαό το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης δίνοντάς του το δικαίωμα δημιουργίας του Κράτους τους με δίκαιο τρόπο. Δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία εάν δεν υπάρχει ισορροπία και μετριοπάθεια.
Ο δεύτερος όρος είναι να δοθεί η δυνατότητα -και αυτό μπορεί να συμβεί με τη συμπαράσταση των γύρω Αραβικών χωρών- σε όλες τις μειονότητες να εκφράζουν τις απόψεις τους, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις πολιτιστικές παραδόσεις και τον πολιτισμό που τους διέπει. Η επιτυχία αυτού του πολιτικού συστήματος απαιτεί να επιβάλλεται παντού η κοινωνική δικαιοσύνη καθώς και η κατοχύρωση της ατομικής ελευθερίας, του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης καθώς και της δικαιοσύνης σε όλους τους τομείς.

Σας ευχαριστούμε γι’ αυτή την ευκαιρία της συνάντησής μας και ευχόμαστε συνεργασία σε όλους τους τομείς μεταξύ μας. Επίσης ελπίζουμε να συνεχιστεί εκ μέρους της Ελλάδας η συμπαράσταση του Λιβάνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλα τα διεθνή “Fora”. Επίσης, ευχαριστούμε την Ελλάδα για τις σταθερές θέσεις που τηρεί έναντι των θεμάτων που αφορούν το Λίβανο. Σημαντικότερη υποστήριξη της Ελλάδας αποτέλεσε η συμμετοχή νέων και νεανίδων στις δυνάμεις της UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon).
Σας ευχόμαστε σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία καθώς επίσης και να ξεπεράσετε αυτή την οικονομική κρίση, γεγονός που διαφαίνεται ότι θα αρχίσει να πραγματοποιείται από τις αρχές του νέου έτους.
Για την ενίσχυση της συνεργασία μας, ελπίζω να σας υποδεχθούμε ως επί κεφαλής μιας Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στη χώρα μου».
Ο Πρόεδρος της Βουλής απένειμε στον Πρόεδρο του Λιβάνου το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων και στη συνέχεια συνόδευσε τον κ. Sleiman στην Αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, όπου, αφού τον παρουσίασε στους Βουλευτές, τον ενημέρωσε για θέματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τα οποία ο κ. Sleiman έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Νωρίτερα ο Πρόεδρος του Λιβάνου είχε καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Από την ελληνική πλευρά, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Νάκος και η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Λιβάνου κ. Άννα Καραμανλή.
Επιστροφή