Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 25 Μαΐου 2022

Τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

 «Τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και τα επόμενα βήματα» ήταν το βασικό θέμα της σημερινής  συνεδρίασης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν όσοι συμμετείχαν  στη Διάσκεψη εκπροσωπώντας την Ελλάδα με θεσμική ιδιότητα, καταθέτοντας τις απόψεις τους επί της τελικής έκθεσης συμπερασμάτων της Διάσκεψης.

Στα εισαγωγικά του σχόλια, ο Α’ Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο κατώφλι αλλαγών, τις οποίες διεκδικούν οι πολίτες της μέσα από τις προτάσεις που κατέθεσαν. Η ανταπόκριση της ηγεσίας της Ε.Ε. στο αίτημα των πολιτών της για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε όλους τους τομείς δράσης της είναι κρίσιμη, καθώς, όπως υπογράμμισε, η παράβλεψή τους θα οδηγούσε σε απαξίωση των ίδιων των δημοκρατικών θεσμών με απρόβλεπτες προεκτάσεις για το πολιτικό μέλλον της Ένωσης.

Στην ομιλία του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, χαρακτήρισε τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης καινοτόμα διαδικασία, η οποία ανέδειξε ως κοινό αίτημα των Ευρωπαίων πολιτών, μια καλύτερη Ευρώπη, με γεωστρατηγικό αποτύπωμα, στρατηγική αυτονομία, προστασία συνόρων και βαθύτερη συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και άμυνα. Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα μετά τα τέλος της Διάσκεψης, εκτίμησε ότι το καινούργιο πεδίο διαλόγου θα αφορά την ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσει η Ένωση σε αναθεώρηση των βασικών κανόνων λειτουργίας της, με κύριο ζήτημα την κατάργηση της ομοφωνίας σε κεντρικές αποφάσεις, υπογραμμίζοντας τη σημασία  προάσπισης των εθνικών συμφερόντων μέσα στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Κώτσηρας, ο οποίος στην ενημέρωσή του  για τις εργασίες της ομάδας εργασίας που αφορούσε στη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες, σημείωσε, ότι η στοχευμένη αναφορά των συμπερασμάτων στην καταπολέμηση των διακρίσεων, την ισότητα, την ποιότητα ζωής, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών της Ε.Ε., με έμφαση στους πιο ευάλωτους, δείχνουν, αν μη τι άλλο, ότι υπάρχει στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανάγκη να επανέλθουμε στις αξίες, οι οποίες διαμόρφωσαν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το σημαντικότερο ωστόσο μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες μέσα από τη Διάσκεψη τόσο προς τις κυβερνήσεις, όσο και προς την ίδια την  Ευρωπαϊκή Ένωση ως θεσμό, είναι ότι η συμμετοχή τους είναι απαραίτητη προκειμένου οι θεσμοί να έρθουν σε πραγματική επαφή με τις κοινωνίες.

Το λόγο πήραν επίσης ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής Περιφερειών κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ  καθηγητής κ. Γιώργος Παγουλάτος, με την ιδιότητα του εθνικού εκπροσώπου των Ελλήνων πολιτών, καθώς και τα μέλη της αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης κ.κ. Δημήτρης Καιρίδης, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Γιάννης Μπουρνούς. Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων με τα μέλη της Επιτροπής.

 

 

 

 

 

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ