Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2009
Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρόεδρο της Γερουσίας του Βελγίου

O
Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππος Πετσάλνικος συναντήθηκε με τον
Πρόεδρο της Γερουσίας του Βελγίου κ. Armand de Decker, παρουσία και της Αντιπροέδρου κυρίας Ροδούλας Ζήση
.
Ο κ. Πετσάλνικος υπογράμμισε τις άριστες διμερείς σχέσεις, επισημαίνοντας τα περιθώρια για περαιτέρω βελτίωσή τους, ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, τονίζοντας την ανάγκη στενότερης συνεργασίας των εταίρων στην ΕΕ για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Εξέφρασε τη βεβαιότητα για την άριστη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου στο πλαίσιο της προσεχούς Βελγικής Προεδρίας στην ΕΕ, το β’ εξάμηνο του 2010 και επωφελήθηκε της ευκαιρίας για να συγχαρεί τον κ. de Decker για την εκλογή του πρώην Πρωθυπουργού κ. Van Rompuy στο αξίωμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε το Βέλγο ομόλογό του για τη στάση που τηρεί η χώρα του σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό και το ζήτημα της ΠΓΔΜ.
Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Πετσάλνικος επεσήμανε την ανάγκη για εξεύρεση λύσης, με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, υπογράμμισε την ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας και τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης που θα σέβεται την ιστορία και τον πολιτισμό, χωρίς να δημιουργεί εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στην παρουσία πολυπληθούς ελληνικής κοινότητας στο Βέλγιο και πληροφόρησε τον κ. de Decker για την επικείμενη συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Βελγίου.
Ο κ. de Decker, υπογράμμισε ιδιαίτερα θερμά τους στενούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου, γεγονός που εξηγεί τη ταύτιση των θέσεων των δύο χωρών σε διεθνή θέματα. Αναφερόμενος στην Τουρκία, επεσήμανε ότι η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου στο Βέλγιο εκτιμά πως η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ, αν προηγουμένως δεν επιλυθούν ζητήματα όπως του Αιγαίου, του Κυπριακού και της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Ο κ. de Decker συμφώνησε με τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό και στο θέμα της ΠΓΔΜ και επεσήμανε ότι για τα θέματα αυτά θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί η κοινοβουλευτική διπλωματία, γι’ αυτό και προσκάλεσε τον κ. Πρόεδρο να επισκεφθεί το Βέλγιο, πρόσκληση την οποία απεδέχθη ο κ. Πετσάλνικος.
Επιστροφή