Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2019

Συνάντηση του Προέδρου και του Β΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων με αντιπροσωπεία ανώτατων δικαστών της Κίνας

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, από κοινού με τον Β΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, δέχθηκαν σήμερα ενδεκαμελή αντιπροσωπεία δικαστών της Κίνας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, κ. Zhou Qiang. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, ενώ υπήρξε εκατέρωθεν ενημέρωση για τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος των δύο χωρών.

Ο κ. Τασούλας τόνισε τη σημασία της εύρυθμης λειτουργίας του δικαστικού συστήματος για την εμπέδωση του κοινού περί δικαίου αισθήματος σε μια κοινωνία, κάνοντας δε μια αναδρομή στους κυριότερους σταθμούς της ελληνικής συνταγματικής ιστορίας από το 1843 έως σήμερα, ανέφερε ότι η παρούσα Βουλή, ως αναθεωρητική, οδεύει προς την 4η αναθεώρηση του Συντάγματος του 1975. Ο Πρόεδρος της Βουλής, ανταποκρινόμενος στο ενδιαφέρον που εξέφρασαν οι συνομιλητές του, αναφέρθηκε σε αλλαγές που προωθούνται στην Ελλάδα, και στο νομοθετικό επίπεδο, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τασούλας στον τομέα της ναυτιλίας, που ενδιαφέρει και τις δύο χώρες, σημειώνοντας το μεγάλο ποσοστό κατασκευής ελληνόκτητων πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία.

Ο κ. Αθανασίου ενημέρωσε την κινεζική αντιπροσωπεία σχετικά με τις διαδικασίες νομοθέτησης και παρουσίασε διεξοδικά τα βήματα που ακολουθεί η Βουλή των Ελλήνων όσον αφορά την πρόταση, συζήτηση και ψήφιση νόμων, τη διάρθρωση, το ειδικό αντικείμενο και τις αρμοδιότητες των Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, καθώς και τις διαδικασίες εξέτασης της συνταγματικότητας των νόμων.

Από την πλευρά του ο κ. Zhou εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποδοχή και τη φιλοξενία, χαρακτηρίζοντας «άκρως εποικοδομητική» την επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, η οποία περιλάμβανε, επίσης, συναντήσεις με τον Έλληνα Υπουργό Δικαιοσύνης και την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. Ο Κινέζος αξιωματούχος αναφέρθηκε στο μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη με στόχο την περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της Δικαιοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, παρουσίασε το περίγραμμα των εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, και εστίασε σε νομοθετικές παρεμβάσεις που προωθούνται στη χώρα του στον τομέα των ξένων επενδύσεων.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ