Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2010

Κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής

 Η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κυρία Ροδούλα Ζήση, προήδρευσε στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, κατά την οποία η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ενημέρωσε τα μέλη των δύο Επιτροπών για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.
           Στην εισήγησή της η κυρία Ζήση τόνισε ότι οι αποφάσεις που θα πάρει σήμερα η Ενωμένη Ευρώπη δεν θα καθορίσουν μόνο τη φυσιογνωμία της τις επόμενες δεκαετίες, αλλά ίσως θα κρίνουν ακόμη και το εάν θα παραμείνει Ενωμένη, με την αληθινή έννοια του όρου. Διότι, αν αυτή η κρίση έχει αποδείξει κάτι, αυτό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει ακόμη αρκετά από το να αποκτήσει εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα ικανοποιούσαν τις προσδοκίες όλων εκείνων των πολιτικών ηγετών, οραματιστών, ακαδημαϊκών, αλλά και λαών, που πίστεψαν και πιστεύουν ακόμη στην ιδέα της ειρηνικής ενοποίησης των κρατών και των εθνών της ηπείρου μας, σε μια Κοινότητα Αρχών και Αξιών, με θεμέλιο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Άλλωστε, όπως επεσήμανε η Αντιπρόεδρος της Βουλής, ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη ελληνική ιστορία οι τύχες της Ελλάδας δεν ήταν τόσο στενά συνυφασμένες με τις προοπτικές και την πορεία της Ευρώπης. Έχει πλέον καταδειχθεί ότι η οικονομική κρίση κάθε άλλο παρά ελληνική εξαίρεση ή αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα είναι. Αντιθέτως, πρόκειται για κρίση πολύπλευρη, για κρίση βαθιά και συστημική, για κρίση που είναι πρώτα πολιτική και έπειτα οικονομική. Πράγματι, τον τελευταίο χρόνο είδαμε τα κενά της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η οποία, χωρίς μια αποτελεσματική Οικονομική Διακυβέρνηση, περιορίστηκε μόνο στο νομισματικό, στο αμιγώς μονεταριστικό και τεχνοκρατικό κομμάτι της. Έτσι βρέθηκε η Ένωση να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και να επιχειρεί, εν μέσω κρίσης, να δημιουργήσει εκείνους τους θεσμούς που θα προστατεύουν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα από κάθε είδους διακυμάνσεις της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και από επιβουλές κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επισήμανε ότι αυτή η απουσία της Πολιτικής Ευρώπης και η ετεροβαρής έμφαση στη Νομισματική Ευρώπη ήταν ένα έλλειμμα που η Ελλάδα είχε τονίσει επανειλημμένως, τόσο όταν πρωτοκυκλοφόρησε το ευρώ στις αρχές της νέας χιλιετίας, όσο και με το ξέσπασμα της κρίσης τους τελευταίους μήνες. Όπως επεσήμανε η κυρία Ζήση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει επανειλημμένως ότι η κρίση αυτή αφορά στο σύνολο της Ευρώπης και στο μέλλον της ίδιας της Ευρωζώνης και για το λόγο αυτό απαιτούνται όχι τεχνοκρατικές λύσεις, αλλά βαθιές και γενναίες πολιτικές τομές. Τομές οι οποίες δεν μπορεί παρά να έχουν την απαραίτητη δημοκρατική νομιμοποίηση, η οποία πηγάζει από τους λαούς της Ευρώπης. Έτσι επανέρχεται δριμύτερο το μείζον ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα: το ζήτημα της δημοκρατικής νομιμοποίησης, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα της μετεξέλιξής της σε Πολιτική Ένωση.
Η κυρία Ζήση έκλεισε την εισήγησή της επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας μας, αλλά και οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι στα διεθνή και ευρωπαϊκά fora έχουν θέσει αυτά τα ζητήματα πολλάκις τους τελευταίους 12 μήνες. Καθώς οδεύουμε προς τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, οπότε θα αποφασιστούν οι λεπτομέρειες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Στήριξης, φαίνεται ότι οι εταίροι μας, έστω και τώρα, αντιλαμβάνονται την πολυπλοκότητα και την κλίμακα του προβλήματος, τόνισε η Αντιπρόεδρος της Βουλής.




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ