Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2018

Τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας για βιώσιμη κοινή αγροτική πολιτική υπογράμμισε η Χαρά Καφαντάρη στη διάσκεψη για τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στη διαμόρφωση του μέλλοντος της διατροφής και της γεωργίας

Η βουλευτής κυρία Χαρά Καφαντάρη, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, συμμετείχε ως εισηγήτρια στη διακοινοβουλευτική διάσκεψη με θέμα τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στη διαμόρφωση του μέλλοντος της διατροφής και της γεωργίας (σχεδιασμός νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής), που πραγματοποιείται στο Κοινοβούλιο της Κροατίας, στο Ζάγκρεμπ, 22-23 Νοεμβρίου 2018. Στη διάσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του Κροατικού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι κλαδικών ενώσεων.

Στην τοποθέτησή της η κ. Καφαντάρη τόνισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της «ευφυούς γεωργίας» και της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών, δεδομένου ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα αποτελεί μονόδρομο στον οποίο όλοι καλούνται να συμπορευτούν προκειμένου να δημιουργηθούν οι προοπτικές γεωργικής ανάπτυξης της χώρας στην κατεύθυνση της Κοινής Αγροτικής Παραγωγής (ΚΑΠ) μετά το 2020. Επισήμανε δε ότι η κυβέρνησή μας έχει θέσει ως κύριο στόχο τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού τομέα, από τις παραδοσιακές πρακτικές στις σύγχρονες μεθόδους, μέσα από την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Η βουλευτής αναφέρθηκε στη συνεργασία των Υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην άμεση προκήρυξη του έργου-προγράμματος, που θα γίνει κτήμα 450.000 αγροτών. Η «ευφυής γεωργία», όπου έχει εφαρμοστεί πιλοτικά, έχει αποφέρει μείωση κόστους για τους αγρότες έως 45%.

Ιδιαίτερα υπογράμμισε τη σημασία που πρέπει να δοθεί στην προώθηση της γνώσης, της καινοτομίας και της έρευνας, ώστε να έχουμε μια έξυπνη και βιώσιμη Κοινή Γεωργική Πολιτική. Μη συμφωνώντας στη μείωση χρηματοδότησης της ΚΑΠ, τόνισε ότι απαιτούνται αυξημένες δαπάνες για την έρευνα στον τομέα των τροφίμων, την ανάπτυξη της υπαίθρου και της βιοοικονομίας από το πρόγραμμα «ΟΡΙΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗ» και επισήμανε την ανάγκη να παραμείνει ΚΟΙΝΗ και ολοκληρωμένη η γεωργική πολιτική της Ε.Ε. για τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος, της κοινωνικής συνοχής, της περιφερειακής ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος -και από την κλιματική αλλαγή- και των καταναλωτών, εστιάζοντας στην αναγκαιότητα των άμεσων ενισχύσεων στις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις, σε νέους που θέλουν να μπουν στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και στα χαμηλά εισοδήματα. Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι η πρωτογενής παραγωγή αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας και ανάπτυξης τόσο της Ε.Ε. όσο και της Ελλάδας σημειώνοντας την τεράστια σημασία της νέας ΚΓΠ.

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ