Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2019

Εκπροσώπηση της Βουλής των Ελλήνων στην Ειδική Ομάδα για τη Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ

Oι βουλευτές κ. Αθανάσιος Δαβάκης, αναπληρωτής επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, και Μανούσος-Κωνσταντίνος Βολουδάκης μετείχαν στις εργασίες της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και της Υποεπιτροπής για τις Μελλοντικές Δυνατότητες στην Άμυνα και την Ασφάλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκαν στο Αμμάν από 18 έως 21 Νοεμβρίου 2019.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο κ. Βολουδάκης εξελέγη Αντιπρόεδρος της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ενώ συζητήθηκαν θέματα όπως η συριακή κρίση, η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, η περιφερειακή ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και ο ρόλος που διαδραματίζουν η Κίνα και η Ρωσία στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δαβάκης επισήμανε ότι οι μονομερείς στρατιωτικές δράσεις στη Συρία υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης. Ως προς τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές που σημειώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα η πλήρης εφαρμογή της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, ενώ έκανε αναφορά και στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.

Ο κ. Βολουδάκης εστίασε στην αυξητική τάση που παρουσιάζουν οι μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα από τον Ιούλιο 2019 και τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ Διεθνούς Κοινότητας και χωρών που υποδέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων, ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα οι άμεσες ανάγκες τους.

Επίσης, ο κ. Βολουδάκης έθεσε το ζήτημα της διασφάλισης του συντονισμού και της βελτιστοποίησης της χρήσης πόρων που διατίθενται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ιορδανία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης. Ο βουλευτής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και σε περιστατικά διακρίσεων και βίας που έχουν σημειωθεί σε χώρες της περιοχής.

Τέλος, τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας καταψήφισαν έκθεση με θέμα την κατάσταση στη Συρία, δεδομένου ότι στο εν λόγω κείμενο ήταν διάχυτη η μεροληπτική εκτίμηση του Τούρκου εισηγητή ως προς την πολιτική που εφαρμόζει η Τουρκία στη Συρία.

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ