Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα 4 Νοεμβρίου 2021

Νέα έκδοση έκδοση του Ιδρύματος της Βουλής: «Γεώργιος Καρτάλης»

Κυκλοφόρησε από το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία η  βιογραφία του πολιτικού Γεωργίου Καρτάλη (1908-1957).

Προϊόν συστηματικής έρευνας σε ιδιωτικά και δημόσια αρχεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, η παρούσα μελέτη του διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστου Χρηστίδη, εστιάζει στη ζωή και το έργο του Γεωργίου Καρτάλη, καλύπτοντας κάθε πτυχή της πολυσχιδούς, αν και σχετικά σύντομης πορείας του στον δημόσιο βίο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός ξεκίνησε την πορεία του ως στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος, ακολουθώντας τις πολιτικές παρακαταθήκες της οικογένειάς του. Σταδιακά όμως, μέσα στη δίνη της μεταξικής δικτατορίας και της ταραγμένης δεκαετίας του 1940, δείχνει να αναμετράται με τις θέσεις που έως τότε υποστήριζε με θέρμη. Εθελοντής στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και ιδρυτικό στέλεχος της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΚΑ στη συνέχεια, ο Καρτάλης αποτέλεσε αναμφισβήτητα σημαντική μορφή της Εθνικής Αντίστασης, με σταθερό προσανατολισμό στην αποτροπή ενός εμφυλίου πολέμου.

Στη δεκαετία του 1950 θα αναδειχθεί σε ηγετικό στέλεχος των κυβερνήσεων του Κέντρου, ως βασικός εκφραστής μιας νέας κεντροαριστερής τάσης, που διαμορφωνόταν στον πολιτικό αυτόν χώρο. Ως υπουργός Συντονισμού πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, θέτοντας τα θεμέλια της αναπτυξιακής δυναμικής που θα τη χαρακτήριζε τα επόμενα χρόνια. Βασικός άξονας της πολιτικής του θεώρησης, η ανάγκη δίκαιης κατανομής του εθνικού πλούτου, ως προαπαιτούμενο για την ουσιαστική εμπέδωση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Γεώργιος Καρτάλης

συγγραφέας: Χρήστος Χρηστίδης

επιστημονική επιμέλεια: Ευάνθης Χατζηβασιλείου

Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Αθήνα 2021

360 σελίδες, τιμή 18€

Ο τόμος διατίθεται και από το ηλεκτρονικό κατάστημα.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ