Γραφείο Τύπου
Βρυξέλλες, 21 Φεβρουαρίου 2018
Παρεμβάσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Εβδομάδα
Ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Εβδομάδα 2018, συνδιοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης. Η εν λόγω διοργάνωση, που έλαβε χώρα για 6η συνεχή χρονιά, περιλαμβάνει τη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τη Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν οι κύριοι Γεράσιμος Μπαλαούρας, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Νικόλαος Μανιός, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Χρήστος Σταϊκούρας, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.
Βασικά θέματα συζήτησης κατά την Ολομέλεια της Διάσκεψης ήταν οι προτεραιότητες για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2018, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και σταθερότητας της ΟΝΕ, ο ρόλος των Κοινοβουλίων κατά τη μετάβαση προς ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Οι Έλληνες βουλευτές πραγματοποίησαν παρεμβάσεις σε όλες τις θεματικές ενότητες.
Ο κ. Μπαλαούρας, σε παρέμβασή του στην ενότητα με θέμα το μέλλον της φορολογικής πολιτικής της Ε..Ε, αναφέρθηκε στο φαινόμενο της απόκρυψης τεράστιων κερδών από την ψηφιακή οικονομία, με κράτη μέλη που αρνούνται να συνεργαστούν και να κοινοποιήσουν φορολογικά στοιχεία, οδηγώντας σε κοινωνικό ντάμπινγκ. Επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για εναρμόνιση των κανόνων φορολόγησης της ψηφιακής οικονομίας και πρότεινε την αμοιβαία διοικητική συνδρομή ανάμεσα στα κράτη μέλη και την παροχή πληροφοριών στις φορολογικές διοικήσεις για τις ψηφιακές συναλλαγές.
Τοποθετούμενος στην ενότητα με θέμα την τραπεζική ένωση, ζήτησε να επιταχυνθεί ο τρίτος πυλώνας της τραπεζικής ενοποίησης που είναι η δημιουργία ενός κοινού ταμείου εγγύησης καταθέσεων. Αναγνωρίζοντας ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στους πυλώνες της κοινής τραπεζικής εποπτείας και της κοινής διαχείρισης της εξυγίανσης των τραπεζών, ζήτησε να σταματήσουν κράτη μέλη να καθυστερούν το σκέλος της εγγύησης των καταθέσεων το οποίο, διαμορφώνοντας αίσθημα ασφάλειας, θα οδηγήσει στην πραγματική τραπεζική ένωση.
Στη συζήτηση αναφορικά με τον σχεδιασμό του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου ζήτησε να μην κοπεί η χρηματοδότηση της πολιτικής συνοχής, να υπάρξει αύξηση της στήριξης των λιγότερο αναπτυγμένων περιφερειών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα απομόνωσης, νησιωτικότητας, βιομηχανικής παρακμής και καλύτερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος με επιπλέον οικονομική ενίσχυση στις χώρες όπως η Ελλάδα που δέχονται τις μεταναστευτικές ροές μαζί με δίκαιη κατανομή.
Με τη σειρά του, ο κ. Μανιός, στην παρέμβασή του για την ψηφιοποίηση και το μέλλον της αγοράς εργασίας, χαρακτήρισε την εκπαίδευση των πολιτών σε εξειδικευμένες ψηφιακές γνώσεις ως μέγιστο καθήκον των κυβερνήσεων των κρατών μελών, ενώ επισήμανε ότι απαιτείται η λήψη νομοθετικών ρυθμίσεων από την Ε.Ε., αλλά και από τα κράτη μέλη, με στόχο τον σαφή καθορισμό της νομικής θέσης των εργαζομένων ακόμα και στις πλέον άτυπες μορφές απασχόλησης, την παροχή αποτελεσματικών εγγυήσεων όπου οι υφιστάμενες ρυθμίσεις δεν απέτρεψαν τη δημιουργία επισφάλειας, την αποτελεσματική αντιμετώπιση της μη εφαρμογής των νόμιμων όρων εργασίας με την επιβολή κυρώσεων, καθώς και τη μείωση των ανισοτήτων που απορρέουν από το είδος της εργασιακής σχέσης.
Στην ενότητα για τις ανισότητες στα κράτη-μέλη, ζήτησε την εφαρμογή πολιτικών προς την κατεύθυνση της πραγματικής οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης εντός της ευρωζώνης και της Ε.Ε., με πολιτικές παρέμβασης, όπως ο καθορισμός του κατώτατου μισθού, οι ισχυρές συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς και με πολιτικές αύξησης της παραγωγικότητας των εργαζομένων χαμηλής και μέσης εξειδίκευσης μέσα από την εκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους και όχι την αντικατάστασή τους.
Τοποθετούμενος στο ζήτημα της μετατροπής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, υπογράμμισε ότι ο Μηχανισμός (ΕSM) αποτελεί μοχλό μείωσης των ανισοτήτων και ότι «δεν φταίει το ευρώ από μόνο του εάν υπάρχουν δύο ή περισσότερες ταχύτητες στην Ευρώπη, αλλά οι οικονομικές πολιτικές που ασκούνται». Ζήτησε δε «να δημιουργήσει η Ε.Ε. ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα είναι γέννημα του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Για τα ζητήματα της φορολογικής πολιτικής της ΕΕ, ο κ. Σταϊκούρας, απαρίθμησε τις βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν το φορολογικό σύστημα, δηλαδή διαφάνεια, ουδετερότητα, ευρεία φορολογική βάση, απλότητα, σταθερότητα, λειτουργικότητα, ισορροπία και ισότητας, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη. Τόνισε ότι τα εμπόδια και οι προκλήσεις που εμφανίζονται για τις φορολογικές διοικήσεις ιδίως λόγω της αυξανόμενης χρήσης των νέων τεχνολογιών μπορούν να αντιμετωπιστούν με την εφαρμογή ενός ενιαίου, ευέλικτου ευρωπαϊκού χώρου ΦΠΑ που θα ευνοεί το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Σχετικά με την Τραπεζική Ένωση, έκρινε αναγκαία την ολοκλήρωση των δύο πρώτων πυλώνων, με παράλληλη πρόοδο στα πεδία μείωσης και επιμερισμού των κινδύνων, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την κρισιμότητα της περαιτέρω ενδυνάμωσης του πλαισίου προληπτικής ρύθμισης και εποπτείας,
Για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, ο κ. Σταϊκούρας έκρινε αναγκαία την υλοποίηση δημοσιονομικών πολιτικών λαμβάνοντας υπόψη τον κύκλο της οικονομίας, τη βελτίωση της σύνθεσης των δημοσίων οικονομικών με τη μείωση της φορολογίας και τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών, την προώθηση της ένωσης των κεφαλαιαγορών και τη μετατροπή του ΕΜΣ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ως μηχανισμού δημοσιονομικής σταθεροποίησης.
Τέλος, σε σχέση με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να προωθεί τις επενδύσεις σε δημόσια αγαθά, την αναδιανομή και τη μακροοικονομική σταθεροποίηση, να παρέχει κίνητρα για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από τα κράτη μέλη και να ενισχύει τη μεταξύ τους αλληλεγγύη και τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Επιστροφή