Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Συνάντηση του Γ.Γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας με τον Σεΐχη της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας

«Μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για να διαψεύσουμε στην πράξη όσους έχουν μιλήσει για πόλεμο πολιτισμών, αλλά και όσους θέλουν να εργαλειοποιήσουν την θρησκεία για να εξυπηρετήσουν ξεπερασμένα από την ιστορία μεγαλοϊδεατικά οράματα στην ευρύτερη περιφέρειά μας, υπονομεύοντας τη διεθνή τάξη». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην αντιφώνησή του στον Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας (ΠΜΛ), Σεΐχη Δρ. Mohammad Alissa, κατά την επίσημη επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ στην έδρα της ΠΜΛ στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Μετά τη συνάντηση παρατέθηκε γεύμα εργασίας, στο οποίο παρακάθησαν επίσης οι πρέσβεις της Ελλάδος κ. Αλέξης Κωνσταντόπουλος και της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Κοζλόφ και ο σύμβουλος της ΔΣΟΔρ Κώστας Μυγδάλης.

Ο σεΐχης Mohammad Alissa τόνισε κατά την υποδοχή της αντιπροσωπείας ότι «ηΔΣΟ είναι ένας σημαντικός σύνδεσμος με τον Ορθόδοξο κόσμο και εμείς επιθυμούμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τους γείτονες και αδελφούς μας. Γιατί παραδόσεις και  έθιμα είναι κοινά. Σεβόμαστε ιδιαίτερα τους Ορθοδόξους γιατί είναι οι γείτονές μας. Κι όπως γνωρίζετε στο αραβικό κόσμο η μία πόρτα είναι δίπλα στη άλλη. Ανέκαθεν στην ιστορία υπήρξε αλληλεγγύη μεταξύ Ορθοδόξων και Αράβων. Αισθανόμαστε ότι είμαστε ένα. Και αυτά είναι τα αισθήματα του αραβικού και γενικά του ισλαμικού κόσμου. Όταν συναντώ Ορθοδόξους συναντώ δικούς μου ανθρώπους γιατί υπάρχει μια ισχυρή ιστορική σχέση. Καλώς ήλθατε να ξέρετε ότι είμαστε μεταξύ οικείων». Για τη δράση της ΠΜΛ ο σεΐχης Mohammad Alissa υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «συγκεντρώνει στους κόλπους της μουσουλμάνους διανοούμενους, θεολόγους και νέους. Έχουμε υπογράψει Μνημόνια Κατανόησης και με άλλες θρησκείες και δόγματα. Χαίρομαι ότι σύντομα, ελπίζω, θα μπορέσουμε να υπογράψουμε στην Αθήνα ένα Σύμφωνο Κατανόησης και με την ΔΣΟ και να προχωρήσουμε γοργά σε κοινές δράσεις».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην παρέμβασή του σημείωσε ότι «η εκκίνηση μιας κοινής συμπόρευσης που επιχειρούμε σήμερα, με την πλούσια προϊστορία της πολιτισμικής μας αλληλεπίδρασης, με στόχο την εξάλειψη των προκαταλήψεων, του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας, και ταυτόχρονα την ενίσχυση της αλληλοκατανόησης, του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης, συνιστά αχτίδα ελπίδας για έναν καλύτερο κόσμο. Οι δύο μεγάλοι οργανισμοί μας η ΠΜΛ και η ΔΣΟ, κοσμικοί φορείς δύο μεγάλων θρησκειών, όπως είναι το Ισλάμ και η Ορθοδοξία, δείχνουν τον δρόμο για το κοινό μας αύριο».

 

Αναγκαία η εκρίζωση του θρησκευτικού εξτρεμισμού και των πηγών του

Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ με επικεφαλής τον ΓΓ κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, επισκέφθηκε, επίσης, το Intellectual WarfareCenter (Κέντρο Διανοητικού Πολέμου). Πρόκειται για κέντρο επιχειρήσεων συνδεδεμένου με το Υπουργείο Άμυνας, όπου προωθούνται τρόποι δράσης για την εκρίζωση του θρησκευτικού εξτρεμισμού και την προώθηση των ειρηνικών αρχών του ήπιου Ισλάμ.Στο πλαίσιο της ενημέρωσης από τον κ. Abdullah H. Alhajiri, Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντή των υποστηρικτικών υπηρεσιών.προβλήθηκε ειδικό οπτικοακουστικό υλικό, ενώ υπήρξε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και ιδιαίτερα στην βιβλιοθήκη, στην οποία περιλαμβάνονται βιβλία τα οποία παρερμηνεύουν το Ισλάμ, ωθώντας τους πιστούς σε φονταμενταλιστικές συμπεριφορές

Στη συνέχεια έλαβαν χώρα συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών, όπου ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Alhajiri «για την ενδελεχή ενημέρωση για τη δράση του Κέντρου σας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και των εξτρεμιστικών ιδεών, που όπως διαπιστώσαμε, είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη στο διάστημα που λειτουργεί. Το γεγονός ότι το Κέντρο αυτό είναι υπό την αιγίδα του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ καταδεικνύει και το ειλικρινές ενδιαφέρον της χώρας να εξαλειφθούν τα φαινόμενα αυτά που έχουν πλήξει τον σύγχρονο κόσμο, και πρώτα απ’ όλους εσάς τους ίδιους. Θεωρούμε ότι η Σαουδική Αραβία συνιστά πυλώνα σταθερότητας για τη Μέση Ανατολή αλλά και ευρύτερα και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Με αυτή την επίσκεψη θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα της ανάγκης για ειρηνική συνύπαρξη των πιστών ανεξαρτήτως θρησκείας και δόγματος, την εξάλειψη των προκαταλήψεων και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας».

 

Συνάντηση με Έλληνες ομογενείς

Κατά την επίσκεψή του στο Ριάντ, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία ομογενών μας, παρουσία και του πρέσβεως της Ελλάδος κ. Αλέξη Κωνσταντόπουλου, οι οποίοι του εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Σαουδική Αραβία.

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ