Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με την αντίστοιχη Επιτροπή από την Κροατία

 

Διαδικτυακή συνάντηση με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Κροατίας είχε η Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων σήμερα. Οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο ήταν το κεντρικό θέμα της συνάντησης. Η τηλεδιάσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων των μελών της Επιτροπής με ομολόγους τους από άλλα κοινοβούλια κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενημερώνοντας τους Κροάτες βουλευτές για τις εξελίξεις στην περιοχή οι Έλληνες βουλευτές καταδίκασαν τον τουρκικό αναθεωρητισμό και προέβαλαν το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας και την ανάγκη έμπρακτης έκφρασης αλληλεγγύης από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Σημείωσαν δε ότι χώρες της Ε.Ε. προμηθεύουν οπλικά συστήματα στην Τουρκία, τα οποία χρησιμοποιεί από την πλευρά της, για να απειλεί  δύο πλήρη κράτη μέλη της Ε.Ε., την Ελλάδα και την Κύπρο. Τόνισαν, ακόμη, την ανάγκη σεβασμού εκ μέρους της Τουρκίας του Διεθνούς Δικαίου, ενώ υπενθύμισαν στους Κροάτες ομολόγους τους, ότι μόνη η Τουρκία, δεν έχει εφαρμόσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η ελληνική πλευρά επεσήμανε επιπλέον τη συστηματική προσπάθεια  εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τη γείτονα χώρα με σκοπό να αποκομίσει οφέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις επιπτώσεις που έχει αυτή η στάση στα κράτη μέλη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας αναφέρθηκε στην κοινή κατεύθυνση των δυο χωρών, όσον αφορά την καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιπαραθέτοντας τη συστηματική ρητορική αναθεωρητισμού καθώς και τη συνεχιζόμενη αμφισβήτηση των Διεθνών Συμβάσεων εκ μέρους της Τουρκίας. Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν οι χώρες υποδοχής να σηκώνουν όλο το βάρος διαχείρισης του προβλήματος και ζήτησε την αναλογική κατανομή του όγκου των προσφύγων στα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Οι Κροάτες βουλευτές, από την πλευρά τους, αναγνώρισαν τα προβλήματα που προκύπτουν από τη στάση της Τουρκίας και σημείωσαν ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί μείζον ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Ευχαρίστησαν την Ελλάδα για την υποστήριξή της προς την Κροατία στο θέμα της ένταξής της στην ευρωζώνη, τη ζώνη Schengen και τον ΟΟΣΑ. Τέλος, επεσήμαναν ότι το EU MED 9 αποτελεί ένα σημαντικό φόρουμ για το συντονισμό και τη διαμόρφωση κοινών θέσεων εντός ΕΕ, επί των σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ένωση με έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ