Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 20 Απριλίου 2003
Ο Πρόεδρος της Βουλής στην εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων
«Η φετινή εκδήλωση για την 88η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων αποκτά έναν ιδιαίτερο συμβολισμό: ενώνει, με δραματικά επίκαιρο τρόπο, το χθες με το σήμερα, συνδέει στη μνήμη και τη συνείδησή μας την τραγωδία του αρμενικού έθνους με το δράμα των λαών της Μέσης Ανατολής, των Ιρακινών, των Παλαιστίνιων». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης μιλώντας σήμερα στην ετήσια εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους, σε κεντρικό κινηματογράφο της Αθήνας.
«Όσοι βρισκόμαστε εδώ σήμερα, για να αποτίσουμε το φόρο τιμής στους μάρτυρες της ελευθερίας του αρμενικού έθνους», ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης, «δεν μπορούμε να μην αισθανόμαστε πικρία και μελαγχολία, αλλά και οργή, γιατί παρά τις επαναλαμβανόμενες, για χρόνια, διακηρύξεις που περικλείονται στην προσταγή «ποτέ ξανά», η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Μόνο τα ονόματα αλλάζουν, μόνον οι γεωγραφικές συντεταγμένες του δράματος. Και η μοίρα της ανθρωπότητας μοιάζει να βρίσκεται πάντα στην κόψη του μαχαιριού. Η ιστορία όμως, διδάσκει και κάτι άλλο», παρατήρησε: «Υπάρχουν έθνη και λαοί, που αρνούνται να θυσιάσουν την αξιοπρέπεια στο βωμό της υπόδουλης επιβίωσης».
Ο Πρόεδρος της Βουλής, χαρακτηρίζοντας «μαύρη σελίδα, ανεξίτηλη κηλίδα τη Γενοκτονία για τους εμπνευστές και τους αυτουργούς της», υπογράμμισε ότι «αποτελεί ανεξόφλητο γραμμάτιο της Τουρκίας απέναντι στην ανθρωπότητα η αναγνώρισή της. Είναι δυστύχημα για τη σημερινή Τουρκία», είπε, «που δεν βρίσκει ακόμα το θάρρος της συγνώμης, που δεν θα σβήσει βεβαίως το χθες, αποτελεί όμως προϋπόθεση για ένα διαφορετικό αύριο».
Όπως ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης, «μέσα από την οδύνη, οι πραγματικά ελεύθεροι άνθρωποι δε γεννούν το μίσος, αλλά την υπερηφάνεια και την επιμονή στην αντίσταση» και χαιρέτισε «τους ανθρώπους με βαθιά ευαισθησία και επίγνωση του χρέους του κάθε αληθινού πολίτη: να μην υποκύπτει στη βία, να αγωνίζεται για να κάνει την κοινωνία καλύτερη, να πασχίζει για να προσφέρει ένα καλύτερο αύριο στα παιδιά του, στα παιδιά μας, στα παιδιά όλου του κόσμου. Ξέρουμε καλά», τόνισε, «ότι κανείς δεν θα μας χαρίσει αυτό το αύριο. Ότι μόνοι μας θα το κερδίσουμε».
Και συνέχισε: «Πριν λίγες μέρες, βλέπαμε με αληθινό δέος την ανθρωποσφαγή στη Μέση Ανατολή. Αλλά και τη γέννηση μιας καινούργιας προοπτικής για την Ευρώπη και τον κόσμο, εδώ, στην Αθήνα. Δυο εικόνες διαφορετικές, αντίθετες, που υπογραμμίζουν τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις μας. Αλλά υπαγορεύουν το χρέος μας. Να δουλέψουμε μαζί για έναν κόσμο ειρηνικό, δημοκρατικό, για έναν κόσμο, όπου θα κυριαρχήσει η συνεργασία για την πρόοδο και την ανάπτυξη».
Ο κ. Κακλαμάνης υπενθυμίζοντας ότι η Βουλή των Ελλήνων καθιέρωσε την 24η Απριλίου ως «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία», τόνισε ότι «η μνήμη είναι η κινητήρια δύναμη της γνώσης και της προόδου». Και γι’ αυτό το λόγο θα συνεχισθούν οι ανάλογες με τη σημερινή, εκδηλώσεις. «Γιατί η ελευθερία δεν είναι εξασφαλισμένη ποτέ για κανέναν. Γιατί η υπεράσπισή της απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και διαρκή εγρήγορση.
Γι’ αυτό, θα παραμείνουμε στις επάλξεις», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής, «πάντοτε ανυπότακτοι στη βία και την τυραννία, έτοιμοι και πρόθυμοι για τον αγώνα και τη θυσία, πιστοί στο καθήκον μας, «ζωντανοί» άνθρωποι, με τη συνείδησή μας σε επιφυλακή, για να κρατήσουμε αναμμένη τη φλόγα της ελευθερίας, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Αρμενία, παντού στον κόσμο».
Επιστροφή