Γραφείο Τύπου
9 Ιουνίου 2010
8η Συνάντηση Προέδρων Κοινοβουλίων χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γρηγόρης Νιώτης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, συμμετείχε στις εργασίες της 8ης συνάντησης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκαν στην
Αττάλεια της Τουρκίας στις 6 και 7 Ιουνίου. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι πρόεδροι των Κοινοβουλίων της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου καθώς και οι αντιπρόεδροι των Κοινοβουλίων της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, της Μολδαβίας και της Σερβίας.
Στη Συνάντηση αποφασίστηκε ομόφωνα η σύσταση Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στον αντίκτυπο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στα κράτη της περιοχής, στη συνεργασία των Κοινοβουλίων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης ενώ.
Ο κ. Νιώτης, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο της Περιφερειακής Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) και υπογράμμισε το σπουδαίο ρόλο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, η οποία έχει τη δυνατότητα, όχι μόνο να παίξει το ρόλο του εγγυητή της αδιάκοπης λειτουργίας του διαλόγου και της συνεργασίας, αλλά και να λειτουργήσει ως παράγοντας σταθερότητας, αποτροπής κρίσεων και εντάσεων στην περιοχή. Τόνισε ακόμα, το γεγονός ότι, η Ελλάδα, αν και έχει επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση, καταφέρνει και παραμένει από τους μεγαλύτερους επενδυτές στις γειτονικές χώρες, όχι μόνο σε όγκο κεφαλαίων αλλά και σε αριθμό. Παρουσίασε στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη συνεννόησης και στενής συνεργασίας, καθώς και λήψης συντονισμένων μέτρων σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο ως το μόνο δρόμο για την επάνοδο στην ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αποτροπή ολέθριων καταχρήσεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Τέλος, όσον αφορά στη σύσταση Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης χωρών ΝΑ Ευρώπης, ο κ. Νιώτης τάχθηκε υπέρ αυτής, δεδομένου ότι, όπως τόνισε, θωρακίζεται η θεσμική διάσταση της συνεργασίας των κοινοβουλίων και ενισχύεται ο ρόλος τους ως εγγυητές της περιφερειακής σταθερότητας και ευμάρειας καθώς και η περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών της περιοχής.
Επιστροφή