Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2012

Ημερίδα για τη «Διαφάνεια- Καταπολέμηση της Διαφθοράς»

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης απηύθηνε χαιρετισμό στην Ημερίδα για την «Διαφάνεια – Καταπολέμηση της Διαφθοράς» που διοργάνωσαν από κοινού η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή.  
Ο κ. Μεϊμαράκης, κατά τον χαιρετισμό του, τόνισε , μεταξύ άλλων:
«Η μάχη κατά της διαφθοράς είναι διαρκής και πρέπει να προσαρμοζόμαστε κάθε φορά στα νέα δεδομένα. Ειδικά στην εποχή μας με την παγκοσμιοποίηση και την είσοδο της νέας τεχνολογίας, ώστε να θωρακίσουμε το πολιτικό σύστημα και κυρίως την ελληνική κοινωνία απέναντι στη διαφθορά.
Η Βουλή είναι ώρα να αποκτήσει μια ευθεία σχέση με την ελληνική κοινωνία, είναι ώρα να πάει κόντρα στο ρεύμα της υπερβολής, του λαϊκισμού και όλων εκείνων που θέλουν να ισοπεδώσουν τα πάντα.
 Δεν ζητούμε προνόμια ή υπερβολές. Ζητούμε να σέβονται τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και των Θεσμών και να συμπεριφέρονται έναντι αυτών, όπως αρμόζει.
Από την άλλη πρέπει και εμείς οι ίδιοι να δώσουμε το παράδειγμα. Να μη δίνουμε αφορμές, που πολλές φορές με τον υπερβολικό τρόπο που παρουσιάζονται, δημιουργούν θολή εικόνα για το πολιτικό σύστημα. Βέβαια δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Μπορεί να υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις, οι οποίες πρέπει να καταδικάζονται από το ίδιο το σύστημα, ώστε να μην επιτρέψουμε την ισοπέδωση, το «τσουβάλιασμα». 
Είμαστε σε μια δύσκολη ώρα σε μια δύσκολη μάχη, αλλά πρέπει να σταθούμε όρθιοι, να επανακτήσουμε το σεβασμό της ελληνικής κοινωνίας και την αξιοπιστία μας. Πρέπει τώρα η πολιτική να ορθώσει το ανάστημα της κόντρα στο λαϊκισμό και την υπερβολή.
Και τώρα που η χώρα «ανάπνευσε» με τις χτεσινές αποφάσεις στο Eurogroup, ήρθε, πιστεύω, η ώρα να ανοίξουμε τη βεντάλια της πολιτικής ατζέντας και στα θεσμικά ζητήματα. Άλλωστε το 2013 μπορούμε να ξεκινήσουμε την συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
 Μπορούμε, λοιπόν να εντάξουμε στο δημόσιο διάλογο και τη συζήτηση για το πώς θα θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο τους θεσμούς, καθώς και το πώς αυτοί θα λειτουργήσουν καλύτερα. Αυτό όμως δεν αφορά μόνο την πολιτική ηγεσία, αλλά όλες τις ηγεσίες όπως η συνδικαλιστική, η δικαστική, η πνευματική κ.α..
 Όλοι πρέπει να ενωθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να γίνουμε εμείς τα παραδείγματα, και σε μια περίοδο τέτοιας κρίσης, να είμαστε όσο πιο λιτοί γίνεται, για να προσδοκούμε το σεβασμό της ελληνικής κοινωνίας.
Και η διαφάνεια, όπως και η καταπολέμηση της διαφθοράς, αφορούν άμεσα την ελληνική κοινωνία, διότι συνδέονται με την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών. Συνδέονται με τη λειτουργία ενός κράτους δικαίου και ισονομίας. Συνδέονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά κάθε χώρας σε όλο τον κόσμο. Συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη αλλά και την ίδια την κοινωνία. Συνδέονται ακόμη, θα έλεγα, με την ίδια τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.
Ειδικά όμως σε ό, τι αφορά στην Ελλάδα- που βιώνει και μια μεγάλη οικονομική κρίση- η εμπέδωση της διαφάνειας και η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι όροι απαραίτητοι. Και η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά αξιών, παιδείας, συμπεριφοράς, χαρακτήρα και ήθους. 
Και πρέπει να συνδυαστεί η μάχη της πολιτείας κατά της διαφθοράς, που είναι μια μάχη συνεχής, με τη νέα σελίδα που άνοιξε χθες για την Ελλάδα, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup. Μια νέα σελίδα ευκαιριών για ανάπτυξη, για αντιμετώπιση της κρίσης. Ειλικρινά πιστεύω- το πιστεύω ακράδαντα- πως είναι στο χέρι όλων μας, να βάλουμε ένα οριστικό τέλος στο κακό παρελθόν. Σε όλα όσα πλήγωσαν αυτή τη χώρα, σε όλα όσα συνέβαλαν στο να δημιουργηθούν καταστάσεις όπως αυτή που βιώνουμε.
Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, θέλω να τονίσω προς πάσα κατεύθυνση, ότι δεν θα αφήσουμε να επαναληφθούν φαινόμενα που μας έχουν πληγώσει. Δεν θα επιτρέψουμε πράξεις και παραλείψεις που θα αφήνουν ανοιχτά θέματα. Η Βουλή άλλωστε είναι ο χώρος στον οποίο η εκτελεστική εξουσία ελέγχεται. Αυτό γίνεται και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται, παρά τις όποιες προσπάθειες ορισμένων πλευρών να εμφανίσουν το Ελληνικό κοινοβούλιο ως αμέτοχο στις εξελίξεις.
Λέμε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτεί πολιτική βούληση. Και βέβαια την απαιτεί, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία.   Φτάνει όμως μόνο αυτό; Όχι βέβαια, δεν φτάνει. Εμείς οι πολιτικοί, νομοθετούμε και είναι αλήθεια πως σε αυτή τη χώρα νόμοι υπάρχουν και μάλιστα πάρα πολλοί και αυστηροί. Ίσως να απαιτείται ο εκσυγχρονισμός ορισμένων.
Όμως  υπάρχει πολιτική βούληση. Ισχυρή πολιτική βούληση. Η τρικομμματική κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά έχει δείξει τέτοια βούληση και αυτό θα συνεχιστεί.  Τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, σε αυτό το διάστημα των ολίγων μηνών, το επιβεβαιώνουν.
 Άλλωστε η αλλαγή του κλίματος σε όλη την Ευρώπη για την εικόνα της Ελλάδας να ξέρετε οφείλεται και σε αυτή την παράμετρο , στη βούληση δηλαδή για διαφάνεια και ταυτόχρονη αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς. Έχουμε βέβαια πάρα πολλά βήματα να κάνουμε ακόμη . Είμαι σίγουρος ότι θα τα κάνουμε.
Κυρίες και κύριοι,
 Έχουμε μάθει να χαρακτηρίζουμε ως διαφθορά τις μεμονωμένες περιπτώσεις πολιτικών που ενεπλάκησαν με το λεγόμενο «μαύρο πολιτικό χρήμα».
Δεν είναι μόνο αυτό όμως. Διαφθορά μπορεί να υπάρξει παντού. Υπάρχει όταν γίνονται αδιαφανείς συναλλαγές, όχι μόνο μεταξύ κράτους και ιδιώτη, αλλα και μεταξύ ιδιωτών. Διότι διαφθορά είναι και όταν οι πολίτες δεν παίρνουν αποδείξεις στις συναλλαγές τους, όπως αυτό καταγράφεται στις εκθέσεις πολλών διεθνών οργανισμών. Όταν αφήνουν έναν ιδιώτη να φοροδιαφεύγει, μη ζητώντας την απόδειξη που υποχρεούται να εκδώσει αποσκοπώντας σε ένα μικρό πρόσκαιρο κέρδος και ξεχνώντας πως στο τέλος θα πληρώσουμε όλοι μαζί το έλλειμμα που δημιουργείται.
Μπορεί να μην μας αρέσει να το ακούμε αυτό, αλλά και αυτό διαφθορά είναι. Και βλάπτει στο τέλος τους ίδιους τους πολίτες.
Κλείνοντας θέλω και πάλι να σας συγχαρώ για το έργο που παράγετε. Πιστεύω πως ανάλογες ενέργειες συμβάλλουν στη μάχη που δίνει η σημερινή κυβέρνηση αλλά και το Ελληνικό Κοινοβούλιο για τη διαφάνεια και την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς».
 
Αναστάσιος Νεράτζης: «Η πολιτική, όσο και αν αυτό θα φανεί οξύμωρο, αυτή την εποχή ιδιαίτερα, δεν είναι απλώς σχετιζόμενη έννοια με την ηθική, είναι η προέκταση της ηθικής».
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κ.  Αναστάσιος Νεράτζης, απευθύνοντας χαιρετισμό στους μετέχοντες της Ημερίδας , μεταξύ άλλων, ανέφερε:
 
« Υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα είναι στην κορυφή της διαφθοράς και ότι οι Έλληνες είμαστε διεφθαρμένοι. Να θυμίσω πρόσφατες μετρήσεις αξιόπιστων  οργανισμών οι οποίοι διαπίστωσαν ότι και η νομοθεσία μας είναι καλή και δεν είμαστε στα υψηλότερα των επιπέδων. Βεβαίως γνωρίζουμε  όλοι ότι χρειάζονται πάρα πολλά να γίνουν. Και το πόθεν έσχες και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και η καθιέρωση του συντονιστή  κατά της διαφθοράς και η συνεργασία με κοινοτικά όργανα. Πάνω από όλα όμως είναι ζήτημα παιδείας και ήθους. Η πολιτική, όσο και αν αυτό θα φανεί οξύμωρο, αυτή την εποχή ιδιαίτερα, δεν είναι απλώς σχετιζόμενη έννοια με την ηθική, είναι η προέκταση της ηθικής. Όλα αυτά τα κρούσματα που βλέπουμε κακοδιοίκησης, ατασθαλιών και αξιοποίνου παραβατικότητας δεν είναι τίποτα άλλο παρά το προσωπείο, όχι το πρόσωπο της πολιτικής. Είναι η παθολογία της πολιτικής όχι η φυσιολογική λειτουργία της πολιτικής».   
 
Γεώργιος Σούρλας: «Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε μετωπικά με τους διαπλεκόμενους τους απατεώνες και τους επίορκους με όπλο τη διαφάνεια».
Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας, στον χαιρετισμό του τόνισε:
« Πολιτική βούληση και διαφθορά δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Άλλωστε όταν υπάρχει διαφθορά και μάλιστα εκτεταμένη δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Είτε οι πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν επίγνωση των ευθυνών, συναίσθηση των επιπτώσεων από την διαφθορά και άρα είναι ανεπαρκείς και ακατάλληλοι να κυβερνήσουν. Είτε είναι δέσμιοι συμφερόντων και κυκλωμάτων τα οποία καθορίζουν την παθητική τους στάση απέναντι στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Σήμερα με εκπεφρασμένη και έμπρακτα αποδεδειγμένη την πολιτική βούληση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε μετωπικά με τους διαπλεκόμενους τους απατεώνες και τους επίορκους με όπλο τη διαφάνεια. Άλλωστε όπως είπε χτες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός «δεν μπορείς να σταματήσεις το πάρτι των τρωκτικών, αν δεν έχεις διαφάνεια».
Στην Ημερίδα μίλησε επίσης ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης, ενώ εισηγήσεις πραγματοποίησαν οι κ.κ. Ιωάννης Καραβοκύρης, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Διονύσης Λασκαράτος, Γενικός Επίτροπος Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, Νικόλαος Παντελής, Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Προϊστάμενος Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτης Νικολούδης, Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, Βασίλειος Φλωρίδης, Πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων, Λέανδρος Ρακιντζής, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης , Στυλιανός Στασινόπουλος, Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Κωνσταντίνος Μπακούρης, Πρόεδρος της Οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς και η Συνήγορος του Πολίτη κυρία Καλλιόπη Σπανού.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι αναπληρωτές Υπουργοί Εσωτερικών κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, Παιδείας και Θρησκευμάτων – Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σταύρος Καλογιάννης καθώς και οι υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Ελευσινιώτης και Δικαιοσύνης κ. Κώστας Καραγκούνης. Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ παρευρέθηκαν και οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής κ.κ. Φίλιππος Πετσάλνικος και Δημήτρης Σιούφας, νυν και πρώην Βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων.




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ