Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 12 Απριλίου 2011
Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης στις εργασίες της συνάντησης των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου στο Μαυροβούνιο
Με την παρουσία και την ομιλία του νέου Πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου Igor Luksic, άρχισαν σήμερα στη Budva του Μαυροβουνίου οι εργασίες της συνάντησης των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Πρωτοβουλίας Αδριατικής - Ιονίου.
Στη συνάντηση, που έγινε υπό την Προεδρία του Προέδρου του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου Ranko Crivocapic, το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τον Πρόεδρό του Φίλιππο Πετσάλνικο εκπροσωπεί ο Α΄ Αντιπρόεδρος Γρηγόρης Νιώτης, ενώ συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Ιταλικής Βουλής Gianfrancο Fini, ο Πρόεδρος της Κροατικής Βουλής Luka Bebic και άλλοι.
Ο Γρηγόρης Νιώτης, κατά την ομιλία του στην πρωινή συνεδρίαση με θέμα την Πολυπολιτισμικότητα στη Μεσόγειο, μεταξύ άλλων τόνισε: «Ως κληρονόμοι και εκφραστές του Μεσογειακού και Παγκόσμιου πολιτισμού πρέπει να συνεχίσουμε, να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε το διάλογο, αναγνωρίζοντας την αλληλοκατανόηση ως το μόνο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας. Ο ρόλος των Κοινοβουλίων στη διαδικασία αυτή είναι καθοριστικός. Τα Κοινοβούλια έχουν την ευθύνη διατήρησης ανοικτών διαύλων δημοκρατικού διαλόγου και έκφρασης».
Επίσης, στην απογευματινή συνεδρίαση με θέμα τη συνεργασία των χωρών της περιοχής της Αδριατικής και του Ιονίου στον Τομέα της Ενέργειας, ο κ. Νιώτης παρενέβη και μεταξύ άλλων τόνισε: «Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά με διάφορα ενεργειακά έργα στην περιοχή, και συγκεκριμένα με την υλοποίηση του αγωγού ITGI, που θα συνδέει την Τουρκία με την Ελλάδα και την Ιταλία, έργο το οποίο ο κ. Νιώτης χαρακτήρισε ως «το πλέον ώριμο και προηγμένο σχέδιο μεταξύ αυτών που μας αφορούν στη Νότια Ευρώπη».
Ζήτησε από τους εκπροσώπους των άλλων Κοινοβουλίων να προωθηθεί η συνεργασία για τη μείωση της παραγωγής άνθρακα και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στο να αποδοθεί κυρίαρχος ρόλος στην Πυρηνική ενέργεια, τονίζοντας ότι μετά τα δραματικά γεγονότα στην Ιαπωνία πρέπει όλες οι χώρες της περιοχής να επανεξετάσουν την ατζέντα τους για τη χρήση της Πυρηνικής Ενέργειας, ενώ επανέλαβε την Ελληνική θέση να χαρακτηριστεί η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ως Αποπυρηνικοποιημένη Ζώνη.
Επιστροφή