Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2008
Δηλώσεις μετά την υπογραφή Συμβάσεων για την ανάπτυξη των υποδομών του Κοινοβουλίου με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας Α.Ε
O Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, μετά την υπογραφή Συμβάσεων για την ανάπτυξη των υποδομών του Κοινοβουλίου με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.), το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) και το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας Α.Ε. (Ε.Δ.Ε.Τ.), έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η αναβάθμιση των υποδομών της Βουλής, η αξιοποίηση των συγχρόνων δυνατοτήτων της τεχνολογίας για τη στήριξη του έργου των βουλευτών και την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, καθώς και η οργανωτική ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του Κοινοβουλίου αποτέλεσαν τον κορμό των προγραμματικών δηλώσεων του νέου Προεδρείου στις 27 Σεπτεμβρίου 2007.
Προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς στην εκπλήρωση των στόχων αυτών με σκοπό τη συνεχή αναβάθμιση των λειτουργιών του Κοινοβουλίου, αλλά και το περαιτέρω άνοιγμα της Βουλής στην κοινωνία. Στο προηγούμενο διάστημα, προωθήθηκαν μια σειρά από παρεμβάσεις προς αυτές τις κατευθύνσεις. Σήμερα, μετά από μια σειρά συνεννοήσεων, είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τις ακόλουθες συνεργασίες:

Πρώτον: Με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο οποίο ανατίθενται:
• Οι ερευνητικές εργασίες για τη διαπίστωση των δυνατοτήτων αποκατάστασης και ένταξης σε νέα χρήση του Παλαιού Καπνεργοστασίου στην οδό Λένορμαν, ώστε να αποτελέσει πολιτιστικό κέντρο στη Δυτική Αττική και σημείο υψηλής επισκεψιμότητας για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
• Ο εξωραϊσμός του Μεγάρου της Βουλής και η προεκτίμηση της δυνατότητας επέκτασης των γραφειακών χώρων του.
Δεύτερον: Με το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων για τη μακροχρόνια μίσθωση δύο ακινήτων του:
• Του κτιρίου επί των οδών Ερμού-Νίκης-Μητροπόλεως και Πλατείας Συντάγματος, το οποίο είναι σήμερα μισθωμένο και στεγάζεται το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Η μίσθωση αυτή θα ενεργοποιηθεί αμέσως μετά την προγραμματισμένη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
• Των διατηρητέων ακινήτων επί της οδού Πινδάρου 2 και Κανάρη 1 (πρώην οικία Δεληγιώργη) τα οποία, ήδη, ανακατασκευάζονται.
Με τον τρόπο αυτό η Βουλή των Ελλήνων διασφαλίζει μακροπρόθεσμα χώρους άνω των 12.800 τ.μ., ώστε με αναδιάταξη των υπηρεσιών της να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της.
Τρίτον: Με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) και το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.) της χώρας μας, στα οποία ανατίθενται:
• Ο επανασχεδιασμός και εμπλουτισμός του ιστοχώρου της Βουλής, καθώς και η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε θέματα ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων, αλλά και των δικτύων της Βουλής.
• Η μετάδοση των συνεδριάσεων της Βουλής των Ελλήνων μέσω του Διαδικτύου, με τον προσφορότερο τρόπο, με την εφαρμογή και πρωτοποριακών υπηρεσιών όπως η κατ’ απαίτηση μετάδοση.
Προχωρούμε λοιπόν άμεσα, μέσα από συγκεκριμένες συνεργασίες με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και εξειδικευμένους φορείς, στην επίτευξη των στόχων μας, που είναι η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου, η πληρέστερη στήριξη του έργου των βουλευτών και ακόμη με σύγχρονες υποδομές να ανοίξουμε ακόμη περισσότερο τη Βουλή των Ελλήνων στην ελληνική κοινωνία.
Ευχαριστώ πολύ και σας συγχαίρω όλους, και σας κύριε Γενικέ Γραμματέα που κάνατε όλες αυτές τις συνεννοήσεις. Συγχαίρω την Πρυτανεία του Ε.Μ.Π. και τον Πρύτανη, τον κ. Μουτζούρη, όπως επίσης και τον Αντιπρύτανη, κ. Πολύζο. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια θέλω να δώσω στον παλαιό φίλο και συνεργάτη, τον κ. Παύλο Περράτη, αλλά και τα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου του που πήραν τη σημαντική απόφαση για την προγραμματική συμφωνία μίσθωσης αυτών των δύο σημαντικών ακινήτων, τα οποία βρίσκονται κοντά στο χώρο της Βουλής, πράγμα το οποίο θα μας επιτρέψει με τις υποδομές αυτές τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια η Βουλή να παραμείνει εδώ που είναι ως σύμβολο της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού. Οι ανάγκες της σε χώρους είναι ήδη πολύ αυξημένες και θα είναι ακόμη πιο αυξημένες λόγω και της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης και των υποχρεώσεων που θα έχει πλέον το Εθνικό Κοινοβούλιο για τη συνεργασία του με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και να συγχαρώ, τόσο τον Πρόεδρο του Ι.Τ.Ε. που είναι ένα από τα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα στη χώρα μας, καθηγητή κ. Αλκιβιάδη Παγιατάκη, και βεβαίως τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Πληροφορικής, κ. Κώστα Στεφανίδη, για τη συνεργασία την οποία είχαμε. Και τέλος, τον απουσιάζοντα σήμερα αλλά με τον οποίο έχουμε ήδη υπογράψει τη σύμβαση, τον Πρόεδρο του Ε.Δ.Ε.Τ. καθηγητή κ. Παναγιώτη Τσανάκα. Θερμές ευχαριστίες για την έναρξη αυτών των τεσσάρων συμφωνιών μαζί σας. Εκ μέρους όλων των βουλευτών και όλων των πτερύγων της Βουλής επιθυμώ και να σας συγχαρώ, αλλά και να σας ευχαριστήσω για τη συνδρομή, την οποία θα έχουμε στο να αναβαθμίσουμε, να εκσυγχρονίσουμε, αλλά και να επεκτείνουμε τις υποδομές του Κοινοβουλίου της πατρίδας μας».
Ο Πρόεδρος του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων κ. Παύλος Περράτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Να σας ευχαριστήσω κι εγώ για την τιμή που μας κάνατε. Είναι μεγάλη τιμή για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων που εκφράζει η Βουλή των Ελλήνων, να εκμισθώσει τα ακίνητά της και ιδιαίτερα τα δύο ακίνητα, τα σπουδαία του Τσίλερ, που έχει την τιμή να τα κατέχει και που θα ήταν υποχρεωμένο να διατηρήσει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Είναι μεγάλη η τιμή για το Μετοχικό Ταμείο να τα έχει η Βουλή, που δεν θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερη μίσθωση το Μετοχικό Ταμείο και ο τόπος, νομίζω, διατηρώντας αυτά τα δύο ακίνητα. Και ακόμη το ακίνητο του Υπουργείου Οικονομικών, όταν θα αποχωρήσει, θα είναι μεγάλη η τιμή που είναι το καλύτερο κτίριο σήμερα στο Σύνταγμα, μετά την αναβάθμιση που του κάναμε. Είναι ένα από τα ωραιότερα κτίρια που υπάρχουν στην Ελλάδα. Είναι τιμή για τους δημοσίους υπαλλήλους που είναι μέτοχοι και μερισματούχοι του Ταμείου, η Βουλή των Ελλήνων να προτιμά τα ακίνητά της. Σας ευχαριστούμε πολύ».
Ο Πρύτανης του Ε.Μ.Π. καθηγητής κ. Κώστας Μουτζούρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Κύριε Πρόεδρε, το Πολυτεχνείο ευχαριστεί για τη συνεργασία που ξεκινά, την οποία θεωρεί και απαραίτητη. Διότι θεωρούμε ότι τα Πανεπιστήμια πρέπει και αυτά να ανοιχτούν στην ελληνική κοινωνία, να επιλύσουν προβλήματά της και ειδικά τα τεχνικά Πανεπιστήμια, όπως είναι το Πολυτεχνείο, οφείλει να επιλύει, να συμβάλλει στο τεχνολογικό γίγνεσθαι της χώρας μας. Να σας πληροφορήσω, με την ευκαιρία αυτή, ότι το Πολυτεχνείο έχει ήδη επιτύχει να έχει περισσότερα έσοδα από την εκπόνηση τέτοιων προγραμμάτων με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς από ό,τι έχει από το Δημόσιο για την ενίσχυσή του. Συνεχίζουμε σε αυτό το στόχο ακάθεκτοι, ώστε να αυξήσουμε τα έσοδά μας και τη συμβολή μας στην κοινωνία ακόμη περισσότερο. Ευχαριστούμε για τη συνεργασία».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) κ. Παγιατάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Εκ μέρους του Ι.Τ.Ε., όπως επίσης και προσωπικά, επιθυμώ να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μας κάνατε να μας εμπιστευτείτε για ένα τόσο σημαντικό έργο. Σας διαβεβαιώνω εκ μέρους του Ι.Τ.Ε. ότι θα κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι μας για να γίνει η δουλειά σωστά, εγκαίρως και με τρόπο υποδειγματικό. Θα ήθελα να πω ότι δίνεται ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και ερευνητικών φορέων του Κράτους. Μακάρι αυτό το παράδειγμα να το μιμηθούν κι άλλοι, διότι πραγματικά στη χώρα μας έχουμε μεγάλο έλλειμμα τέτοιων συνεργασιών. Σας ευχαριστώ πολύ».
Τέλος ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Νίκος Στεφάνου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Κύριε Πρόεδρε, τους προηγούμενους μήνες κατ΄ εντολή σας, εγώ, ο Προϊστάμενος του γραφείου μου κ. Μπαγιώκος, ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους κ. Κανιούρας και ο Γενικός Διευθυντής κ. Χουντάλας συνεργαστήκαμε στενά και θεωρούμε μεγάλη μας τιμή τη συνεργασία με τους τέσσερις φορείς, το Ε.Μ.Π., το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το Ε.Δ.Ε.Τ. και το Ι.Τ.Ε. με σκοπό να αναβαθμίσουμε τις υποδομές της Βουλής. Ήδη, όπως και εσείς επισημάνατε, έχουμε ξεκινήσει το πρόγραμμα για την αναβάθμιση των υποδομών της Βουλής με πρώτη παρέμβαση το διαδίκτυο, αλλά και με παρεμβάσεις εντός του κτιρίου της Βουλής. Θεωρώ πολύ σημαντική την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για το κτίριο της Λένορμαν, όπου πραγματικά – και θα ήθελα να το υπογραμμίσω αυτό – φιλοδοξούμε να στήσουμε ένα χώρο, ο οποίος αποτελεί κόσμημα για τα δυτικά προάστια. Ένα χώρο υψηλής επισκεψιμότητας όχι μόνο για μαθητές αλλά και για μεγάλους. Ένα χώρο, ο οποίος θα έχει όλες τις αναγκαίες σύγχρονες υποδομές, που θα μπορούσαν να τραβήξουν την ελληνική οικογένεια και το Σαββατοκύριακο μέσα σε αυτό τα παλαιό βιομηχανικό κτίριο, που αποτελεί ένα κόσμημα».
Αναλυτικά οι σημερινές συνεργασίες περιλαμβάνουν:
Α. Αναβάθμιση και αξιοποίηση
των κτιριακών εγκαταστάσεων της Βουλής των Ελλήνων
Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια για την αναβάθμιση και την περαιτέρω αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Βουλής των Ελλήνων. Πρόκειται για εγκαταστάσεις οι οποίες, σε μεγάλο βαθμό, αποκτήθηκαν επί θητείας του Προέδρου κ. Απόστολου Κακλαμάνη και της Προέδρου κυρίας ¶ννας Μπενάκη - Ψαρούδα.
Σήμερα, μετά από έγκριση του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Νίκος Στεφάνου και ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Ε.Μ.Π. Καθηγητής κ. Ιωάννης Πολύζος υπέγραψαν δύο πολύ σημαντικές συμβάσεις έργου με το Ε.Μ.Π..
Οι συμβάσεις αφορούν:
1. Το Κτίριο Παλαιού Καπνεργοστασίου επί της οδού Λένορμαν
Το κτίριο, που περιήλθε καθ’ ολοκληρία στη Βουλή το 2000, συνολικής επιφάνειας 18.700 τ.μ., έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο. Στο κτίριο έχει εγκατασταθεί το τυπογραφείο, βιβλιοστάσια, εφημεριδοστάσια, αναγνωστήρια κλπ.
Το ιστορικό αυτό βιομηχανικό κτίριο προορίζεται να στεγάσει τη «Βιβλιοθήκη Πόλης» της Βουλής με τις συλλογές βιβλίων, εφημερίδων κλπ, που ανήκουν στη Βουλή. Στόχος μας είναι ο χώρος αυτός να αποτελέσει πολιτιστικό κέντρο για τη Δυτική Αττική και πόλο έλξης της μαθητικής, της φοιτητικής και της επιστημονικής κοινότητας, καθώς και σημείο υψηλής επισκεψιμότητας για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Στο πλαίσιο των έργων που πρόκειται να γίνουν στο κτίριο, ζητήθηκε από τον πρύτανη του Ε.Μ.Π. κ. Κώστα Μουτζούρη να ορίσει επιστημονική ομάδα, στο πλαίσιο των χρηματοδοτούμενων ερευνητικών έργων του Ιδρύματος, για να μελετήσει το κτίριο και να διερευνήσει τις δυνατότητές του να υποδεχθεί τη συγκεκριμένη χρήση και παράλληλα να προσδιορίσει και τις λοιπές απαιτούμενες χρήσεις οι οποίες θα το καταστήσουν πολιτιστικό κέντρο ευρείας ακτινοβολίας και θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του ευρύτερου χώρου της περιοχής.
Παράλληλα προβλέπεται και η αναγκαία αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική εξέταση του κτιρίου, η ανάλυση της ενεργειακής συμπεριφοράς του, η διερεύνηση κατασκευής υπόγειων χώρων (γκαράζ) και η σύνταξη των προδιαγραφών για τις απαιτούμενες νέες κατασκευές, ενέργειες αποκατάστασης και ενίσχυσης και μελέτες εφαρμογής του έργου.
Στόχος μας είναι το κτίριο της οδού Λένορμαν να αποτελέσει, ανάμεσα στα άλλα, ένα πρότυπο κτίριο με υψηλή ενεργειακή απόδοση, που θα συμβάλλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Tο έργο «Ερευνητικές εργασίες για τη διαπίστωση των δυνατοτήτων αποκατάστασης και ένταξης σε νέα χρήση του, επί της οδού Λένορμαν αριθμ. 218, Αθηνών, κτιρίου Παλαιού Καπνεργοστασίου» με τη συμμετοχή περίπου 20 επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων, μελών του ΔΕΠ των Σχολών Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών και Ηλεκτρολόγων Ε.Μ.Π. και εξωτερικών ειδικών συμβούλων του Ε.Μ.Π. θα ολοκληρωθεί σε 8 μήνες.
2. Μέγαρο Βουλής
Το Μέγαρο της Βουλής, που πέραν της Αίθουσας της Ολομέλειας και της Αίθουσας της Γερουσίας, αποτελεί ένα πλέγμα γραφειακών και κοινόχρηστων χώρων, εκτεινόμενο στους ορόφους με μια ποικιλία λειτουργιών και ιεραρχιών, παρουσιάζει σειρά προβλημάτων, που εξειδικεύονται ανά όροφο, ανά γραφειακό συγκρότημα, ανά διοίκηση και κλίμακα ιεραρχίας, με κυριότερο την ανεπάρκεια του μεγέθους των χώρων.
Τα κυριότερα ζητήματα που αφορούν το Μέγαρο συνδέονται με την έλλειψη επαρκών και σύγχρονων χώρων για τη λειτουργία των γραφείων των κομμάτων, των Διαρκών Επιτροπών και των υπηρεσιών. Παράλληλα, παρά τις επιμέρους παρεμβάσεις που προωθούνται, απαιτείται η επικαιροποίηση της λειτουργικής και αισθητικής ποιότητας των χώρων του.
Με δεδομένο ότι η όλη ποικιλία των διαφορετικών λειτουργιών, χρήσεων και διαδικασιών, που τελούνται στους γραφειακούς χώρους οφείλει να συμβάλλει στην προβολή μιας σύγχρονης αντίληψης της συμβολικής εικόνας του κτιρίου της Βουλής και λαμβάνοντας υπόψη την παράμετρο της ιστορικής ταυτότητας και σημασίας των χώρων του κτιρίου ζητήθηκε από τον πρύτανη του Ε.Μ.Π. κ. Κώστα Μουτζούρη να ορίσει επιστημονική ομάδα για να προετοιμασθεί ένα υπόβαθρο για τη λήψη κατευθυντηρίων αποφάσεων, όσον αφορά τα προβλήματα, που παρουσιάζονται.
Κύριος σκοπός του έργου είναι η προεκτίμηση της εφικτότητας επέκτασης των γραφειακών χώρων του Μεγάρου.
Η τεχνική έκθεση που θα ετοιμαστεί σε διάστημα 3 μηνών θα περιλαμβάνει αξιολογήσεις των γνωμοδοτήσεων από τους αρμόδιους φορείς (π.χ. Υ.Π.Π.Ο.), αξιολογήσεις των οικονομικών μεγεθών της κατασκευής (στατική και μηχανολογική προεκτίμηση μεγεθών) σε σχέση με το ωφέλιμο εμβαδόν, καθώς και αξιολογήσεις του εγχειρήματος σε σχέση με την αποκατάσταση, συντήρηση, λειτουργία και συμβολική σημασία του κτιρίου της Βουλής (αδρομερείς σχεδιαστικές αναπαραστάσεις εναλλακτικών προσεγγίσεων)
Στη δεύτερη φάση του έργου περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η καταγραφή/αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, οι αποτυπώσεις χρήσεων - διαδικασιών - αναγκών ανά χώρο και η καταγραφή της ιστορικής σημασίας επίπλωσης και του εξοπλισμού.
Στην τεχνική έκθεση που θα παραδοθεί σε διάστημα 3 μηνών θα περιλαμβάνεται το είδος και η ποσότητα του εξοπλισμού που απαιτείται για το κάθε τμήμα της Βουλής, η αξιολόγηση της ιστορικής σημασίας επίπλωσης και εξοπλισμού, ώστε μετά από συντήρηση να αξιοποιηθούν στους χώρους της Βουλής, καθώς και η αξιολόγηση κειμηλίων/αντικειμένων, που θα μπορούσαν να εκτεθούν μόνιμα σε κοινόχρηστους χώρους της Βουλής.
Το έργο «Ερευνητικές εργασίες για τη διαπίστωση των δυνατοτήτων εκσυγχρονισμού και επέκτασης των γραφειακών χώρων του Μεγάρου της Βουλής» θα ολοκληρωθεί σε 6 μήνες.
Β. Κάλυψη των αυξημένων στεγαστικών
αναγκών της Βουλής των Ελλήνων
Στο πλαίσιο της εξέτασης μεσο-μακροπρόθεσμων λύσεων για τη διασφάλιση επαρκών και σύγχρονων χώρων για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και των υπηρεσιών του, ο Πρόεδρος της Βουλής απέστειλε επιστολή, στις 6 Φεβρουαρίου 2008, προς τον κ. Παύλο Περράτη Πρόεδρο του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, με την οποία τον ενημέρωσε ότι η Βουλή των Ελλήνων ενδιαφέρεται για τη μακροχρόνια μίσθωση των εξής ακινήτων, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων:
1. Του ακινήτου επί των οδών Ερμού-Νίκης-Μητροπόλεως-Πλατείας Συντάγματος, το οποίο είναι σήμερα μισθωμένο στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Η μίσθωση αυτή θα ενεργοποιηθεί αμέσως μετά την προγραμματισμένη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
2. Των διατηρητέων ακινήτων επί της οδού Πινδάρου 2 και Κανάρη 1, που σήμερα βρίσκονται υπό ανακατασκευή.
Στην επιστολή αυτή, που γνωστοποιήθηκε και στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, προτάθηκε για τον ακριβή προσδιορισμό των μισθωμάτων να χρησιμοποιηθούν οι υπηρεσίες του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, που είναι το επίσημο εκτιμητικό όργανο της Πολιτείας και εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Όπως γνωστοποίησε με επιστολή του ο Πρόεδρος του ΜΤΠΥ κ. Π. Περράτης το Διοικητικό Συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων στη συνεδρίαση του της 12ης Φεβρουαρίου 2008 αποφάσισε ότι «δέχεται τη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας για τη μίσθωση των ανωτέρω ακινήτων, σύμφωνα με το νόμο, τους όρους της αγοράς και τα συμφέροντα του Ταμείου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αναπαλαίωσης των δύο ιστορικών ακινήτων Πινδάρου 2, Ακαδημίας και Κανάρη 1, αλλά και τη μεταστέγαση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών από το ακίνητο της πλατείας Συντάγματος επί των οδών Ερμού-Νίκης-Μητροπόλεως.
Για τον ακριβή προσδιορισμό των μισθωμάτων κατά το χρόνο μίσθωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι υπηρεσίες του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, που είναι επίσημο εκτιμητικό όργανο της Πολιτείας».
Με τον τρόπο αυτό η Βουλή των Ελλήνων διασφαλίζει μακροπρόθεσμα σύγχρονους χώρους, άνω των 12.800 τ.μ., ώστε με αναδιάταξη των υπηρεσιών της να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της.
Γ. Αναβάθμιση ηλεκτρονικών υποδομών
και παρεχόμενων υπηρεσιών της Βουλής των Ελλήνων
Παράλληλα, με σκοπό την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υποδομών και υπηρεσιών που παρέχει η Βουλή, υπογράφηκαν σήμερα, δύο συμβάσεις μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων, του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) και του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας Α.Ε. (Ε.Δ.Ε.Τ.).
Η πρώτη σύμβαση αφορά τον επανασχεδιασμό και εμπλουτισμό του ιστοχώρου της Βουλής, καθώς και την παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών σε θέματα ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων της Βουλής από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Παράλληλα, με σκοπό τη μετάδοση των συνεδριάσεων της Βουλής των Ελλήνων στο Διαδίκτυο με τον προσφορότερο τρόπο για τους χρήστες του και τη διερεύνηση εφαρμογής πρωτοποριακών υπηρεσιών μετάδοσης με χρονική καθυστέρηση και μετάδοσης κατ’ απαίτηση, καθώς και πιθανών τρόπων συσχετισμού εικόνας, ομιλίας και πρακτικών σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας.
Παράλληλα:
1. Βρισκόμαστε στο στάδιο της εκπόνησης μελέτης ανακαίνισης της Μπενακείου Βιβλιοθήκης, η οποία βρίσκεται σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση με αποτέλεσμα στις αρχές του 2004 να μεταφερθούν οι συλλογές που στεγάζονταν σε αυτή, στο πρώην καπνεργοστάσιο επί της οδού Λένορμαν. Η αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη προβλέπεται να ξεκινήσει μέσα στο 2008.
Το κτίριο της Μπενακείου Βιβλιοθήκης έχει συνολική επιφάνεια περίπου 1.900 τ.μ. και προβλέπεται να αξιοποιηθεί για τη στέγαση των συλλογών που είχε (συλλογή Ψυχάρη, κλπ) των συλλογών που έχουν παραχωρηθεί ή θα παραχωρηθούν από πολιτικούς της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας.
2. Για το παραδοσιακό κτίριο της οδού Βουλής 49-49α έχει υποβληθεί η προμελέτη στο Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη και επέκτασή του. Η προμελέτη προβλέπει τη διατήρηση μόνο των εξωτερικών τοίχων και την πλήρη κατεδάφιση των εσωτερικών. Το υφιστάμενο κτίριο, έχει συνολική επιφάνεια 525 τ.μ. και με την προτεινόμενη μελέτη αξιοποίησής του, η επιφάνεια θα ανέλθει περίπου στα 970 τ.μ.
3. Ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη μελετητή για την εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση και διαρρύθμιση του διατηρητέου κτιρίου της οδού Φιλελλήνων 23 βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών. Εκτιμάται ότι ο διαγωνισμός θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου 2008. Στις αρχές του 2009, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την ανακαίνιση του κτιρίου και να δημοπρατηθεί η κατασκευή του έργου. Το κτίριο της οδού Φιλελλήνων, συνολικού εμβαδού 1400 τ.μ., προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί για τη μετεγκατάσταση του Ιδρύματος της Βουλής και για τη δημιουργία εντευκτηρίου τέως Βουλευτών και συνταξιούχων υπαλλήλων της Βουλής.
4. Στη Βουλή των Ελλήνων έχει παραχωρηθεί, από το 1982, η δουλεία χρήσης έκτασης 80 στρεμμάτων στη θέση Αμυγδαλέζα του Δήμου Αχαρνών για την ανέγερση κτιρίου Τυπογραφείου και Βιβλιοστασίου για την κάλυψη των αναγκών της Βουλής. Το υπό ανέγερση κτίριο θα διαθέτει συνολικά χώρους εμβαδού 11.000 τ.μ. Οι μελέτες έχουν, ήδη, εκπονηθεί. Δόθηκαν οδηγίες για την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών. Στόχος μας είναι η μεταφορά της εκτυπωτικής μονάδας, αλλά και η κατασκευή σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων. Η Βουλή σεβόμενη την τοπική κοινωνία και το Δήμο Αχαρνών θα παραχωρήσει, σύμφωνα με δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, 350τ.μ. στεγασμένου χώρου στο Δήμο προς χρήση.
Επιστροφή