Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Κάιρο, 29 Απριλίου 2018

Η ειρήνη και η ασφάλεια βρέθηκαν στο επίκεντρο της Διάσκεψης των Προέδρων Κοινοβουλίων της Κοινοβουλευτικής Ένωσης για τη Μεσόγειο

«Είναι καιρός, η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το Προσφυγικό να εφαρμοστεί πλήρως και από τις δύο πλευρές και κανείς δεν έχει δικαίωμα να τη χρησιμοποιεί ως εργαλείο για την άσκηση πιέσεων σε γειτονικές χώρες». Αυτό τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, μιλώντας στην 5η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο, όπου εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νικόλαο Βούτση. Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, στο Αιγυπτιακό Κοινοβούλιο, στις 28 Απριλίου.

Για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η οποία, όπως είπε, βρίσκει πρόσφορο έδαφος στα κηρύγματα μίσους, και μέσω του Διαδικτύου, ο κ. Βαρεμένος παρατήρησε ότι  πρέπει να αντιμετωπισθούν οι αιτίες που προκαλούν το φαινόμενο, όπως είναι οι πόλεμοι, η εξαθλίωση και οι δραματικές κλιματικές αλλαγές.

Επίσης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επισήμανε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή, καθώς και τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας, μαζί με την Κύπρο και την Αίγυπτο, σε πολλά επίπεδα.

Η Ευρώπη, τόνισε εξάλλου ο κ. Βαρεμένος, μπορεί να πρωτοστατήσει σε μια πολιτική συνεργασίας στη Μεσόγειο και στον αραβικό κόσμο, και να παίξει σημαντικό ρόλο για την επανέναρξη των συνομιλιών προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη λύση στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη.

Επιπλέον, στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης των Προέδρων καθώς και της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος  είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου Dr Ali Abdel Aal.

 

Στη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε η σημασία της Τριμερούς Διάσκεψης Κοινοβουλίων Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου το ερχόμενο φθινόπωρο, τόσο για την εμβάθυνση της συνεργασίας των τριών χωρών, όσο και για την ειρήνη στην ευρύτερη εύφλεκτη περιοχή. Ο κ. Βαρεμένος και ο Dr Ali Abdel Aal συμφώνησαν ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας στον οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό τομέα, προς αμοιβαίο όφελος. Αυτή η συνεργασία, χωρίς να στρέφεται εναντίον ουδενός, αποτελεί παράγοντα σταθερότητας σε μια περιοχή αστάθειας και ρευστότητας, τόνισε ο κ. Βαρεμένος και κατέληξε υπογραμμίζοντας την ανάγκη να καταβληθεί προσπάθεια, με ενεργό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επίλυση των πολεμικών κρίσεων που, εκτός των άλλων, οδήγησαν σε ξεριζωμό και πρωτοφανείς μετακινήσεις ολόκληρων πληθυσμών.

 

 

 

 

 

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ