Γραφείο Τύπου
Πράγα, 15 Ιανουαρίου 2020
Επαφές για τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος του Προέδρου και του Γραμματέα της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στην Τσεχική Δημοκρατία
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, και ο Γραμματέας κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη, σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης, στο Κοινοβούλιο της Τσεχικής Δημοκρατίας, από 13 έως 15 Ιανουαρίου 2020, στο πλαίσιο ενημέρωσης των χωρών του Βίζεγκραντ για το μεταναστευτικό /προσφυγικό ζήτημα.
Κατά την επίσκεψη πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής της Τσεχικής Δημοκρατίας κ. Radek Vondracek, τον Υφυπουργό αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα κ. Ales Chmelar, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Τσεχικής Βουλής και Πρόεδρο του κόμμματος των «Πειρατών» κ. Ivan Bartos, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γερουσίας κ. Vaclav Hampl, την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τσεχικής Κυβέρνησης και Πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών της Βουλής, κ. Helena Valkova, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Τσεχίας Ελλάδας κ. Jeroslav Foldyna, με συμμετοχή των Αντιπροέδρων και μελών των αντίστοιχων Επιτροπών.
Οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε καλό κλίμα και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό καθώς και για θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, η συνοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα διαρθρωτικά ταμεία στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο προϋπολογισμός για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Συγκεκριμένα, για το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα οι κ.κ. Χαρακόπουλος και Κωνσταντινίδης αναφέρθηκαν στην ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης σε ένα πρόβλημα που είναι ευρωπαϊκό. Ο κ. Χαρακόπουλος στο πλαίσιο μιας δίκαιης και ισομερούς κατανομής των προσφυγικών πληθυσμών μεταξύ των κρατών μελών άσκησε πίεση στην τσεχική πλευρά, προκειμένου η Τσεχία να δεχθεί 40 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα από τα πλέον των 5.500 παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Επίσης, καυτηρίασε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος από την Τουρκία ως μοχλό πίεσης στην Ευρώπη, καθώς και την τουρκική προκλητικότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε σχέση με την αμφισβήτηση της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ μετά την υπογραφή του Μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία στην ανάγκη επίσπευσης της εφαρμογής ενός Κοινού Μηχανισμού Απονομής Ασύλου και μηχανισμού επιστροφών και στην ανάγκη αποτελεσματικότερης φύλαξης των συνόρων και περαιτέρω ενίσχυσης της Ελληνικής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής (Frontex).


Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Επιστροφή