Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2021

Εξέταση της πρότασης Οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ε.Ε. από τις Επιτροπές Ευρωπαϊκών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Την πρόταση Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέτασαν σήμερα σε κοινή συνεδρίαση η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Προεδρεύων της συνεδρίασης, Α΄ Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, στα εισαγωγικά του σχόλια επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η προστασία των χαμηλόμισθων εργαζομένων έχει μεγαλύτερη σημασία σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, και τόνισε ότι η εξασφάλιση επαρκών εισοδημάτων αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για τη στήριξη μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάκαμψης, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε δράση της Ε.Ε. προς αυτή την κατεύθυνση είναι ευπρόσδεκτη. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει έμπρακτα τους εργαζόμενους και ανέργους καθ’ όλη της διάρκεια της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι τα σχετικά μέτρα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων φθάνουν μέχρι σήμερα τα 6,4 δισεκ. ευρώ και αφορούν περίπου 3 εκατομμύρια δικαιούχους. Ο κ. Κακλαμάνης κλείνοντας υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδουν οι έλληνες πολίτες στο ελάχιστο εισόδημα, το οποίο θεωρούν ως το πλέον κρίσιμο για το μέλλον του κοινωνικού χαρακτήρα της Ε.Ε., ζητώντας τη λήψη σχετικών μέτρων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο σύμφωνα με την πρόσφατη σφυγμομέτρηση  του ευρωβαρόμετρου.

Ο κ. Χατζηδάκης χαιρέτισε τους σκοπούς της Οδηγίας επισημαίνοντας το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο κατώτατος μισθός στην προστασία του βιοτικού επιπέδου των ευάλωτων εργαζομένων, χωρίς να αγνοείται ο αντίκτυπος στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, και ενημέρωσε τις συναρμόδιες επιτροπές ότι το εθνικό σύστημα καθορισμού του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, όπως ισχύει από το 2012, πληροί σε μεγάλο βαθμό τις προϋποθέσεις που θέτει η πρόταση Οδηγίας. Συμπλήρωσε δε ότι το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», το οποίο αποτελεί καινοτομία σε επίπεδο Ε.Ε., αποτελεί μια εξαιρετική βάση επάνω στην οποία θα στηριχθεί το υπουργείο, προκειμένου όχι μόνο να καλύψει τις απαιτήσεις της Οδηγίας για την αποστολή στοιχείων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και να βελτιώσει την ικανότητα σχεδιασμού έξυπνων πολιτικών για την ενίσχυση της απασχόλησης.  Ο κ. Υπουργός σημείωσε επίσης ότι η χώρα βρίσκεται σε συνεννόηση με άλλα κράτη μέλη για το θέμα των συμβάσεων των ναυτικών, προκειμένου να ληφθεί υπόψη ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του ναυτικού επαγγέλματος, που προκύπτει από την παγκοσμιότητα της Ναυτιλίας.

Κλείνοντας, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η πολιτική της χώρας στην αγορά εργασίας δεν είναι επιδοματική, επισημαίνοντας ότι στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου είναι η δημιουργία νέων και καλύτερων θέσεων απασχόλησης, μέσω επενδύσεων, ιδιαίτερα, σε τομείς αιχμής.

 

Φωτογραφίες: Γιώργος Κονταρίνης

 





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ