Γραφείο Τύπου
22 Οκτωβρίου 2021
Προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, 22 Οκτωβρίου 2021, Στρασβούργο
Στο πλαίσιο της Ολομέλειας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, σήμερα στο Στρασβούργο, πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις των Ομάδων εργασίας στις οποίες μετέχουν οι Έλληνες βουλευτές.
Στη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για τη μετανάστευση, ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Καιρίδης υπογράμμισε πως το ζήτημα της μετανάστευσης αποτελεί ένα από τα πλέον φορτισμένα και, ενδεχομένως, διχαστικά ζητήματα της Διάσκεψης, εξαιτίας του αριθμού των αντίθετων απόψεων που διατυπώνονται. Για το λόγο αυτό, ο κ. Καιρίδης πρότεινε τη διαίρεση της θεματικής της μετανάστευσης σε τρεις υποκατηγορίες:
1. Την ενδεχόμενη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού νόμιμης μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών ένταξης, ενσωμάτωσης και απονομής ιθαγένειας
2. Την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, που προϋποθέτει την καλύτερη φύλαξη των συνόρων και την ενίσχυση του ρόλου της Frontex αλλά και τη μεγαλύτερη φροντίδα για τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, προκειμένου να ελεγχθούν καλύτερα οι ανεξέλεγκτες ροές
3. Την πιο αποτελεσματική πολιτική ασύλου, στη βάση του σεβασμού των διεθνών συνθηκών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αντιμετώπισης των παράνομων δικτύων διακίνησης αλλά και την ενδεχόμενη μελλοντική επικαιροποίηση της Σύμβασης της Γενεύης, καθώς και την ενίσχυση της αλληλεγγύης και ενός δίκαιου μηχανισμού κατανομής των βαρών, μεταξύ των κρατών μελών.
Στη συνάντηση της ομάδας εργασίας για την παιδεία, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό στην οποία προήδρευσε η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νέων, κα Silja Markkula, ενημέρωσε για τις συνεισφορές που καταγράφηκαν στην πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα, οι οποίες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως εξής: προώθηση της κοινής ταυτότητας της Ε.Ε., δια βίου εκπαίδευση, κινητικότητα των νέων εντός της Ε.Ε., καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και προστασία και προβολή της ευρωπαϊκής κληρονομιάς.
Στην ομάδα εργασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τα μέλη εξέθεσαν τα θέματα τα οποία θα πρέπει να τους απασχολήσουν, όπως, μεταξύ άλλων, η ψηφιοποίηση της κοινής αγοράς, η κυβερνοασφάλεια, η προστασία από εξωτερικές απειλές, η παραπληροφόρηση και η ρητορική μίσους μέσω του διαδικτύου, η τεχνολογική εξάρτηση από τις ΗΠΑ και την Κίνα, η ψηφιακή εκπαίδευση και υγεία, τα ανοιχτά δεδομένα και η ασφάλειά τους, η δυνατότητα τηλεργασίας μέσα στην ΕΕ χωρίς μετακίνηση των πολιτών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες να είναι προσβάσιμες σε όλους, διότι σε αντίθετη περίπτωση, αντί να ενδυναμωθεί η Δημοκρατία μέσα στην Ένωση, θα αποδυναμωθεί.
Ζητήματα αντιπροσώπευσης, ενημέρωσης, παραπληροφόρησης και κοινών αξιών απασχόλησαν την ομάδα για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Στην παρέμβασή του ο κ. Γιάννης Μπουρνούς τόνισε πως η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε και οι τεράστιες επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών, αλλά και η έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών σχετικά με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, που επιβάρυνε τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενέτειναν την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους θεσμούς της Ένωσης. Υποστήριξε επίσης ότι για να επιβιώσει η ΕΕ, θα πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί ως Ένωση κοινής ευθύνης και ότι οι πολίτες δείχνουν τον δρόμο, προτείνοντας μεταξύ άλλων, την άμεση εκλογή του Προέδρου της Επιτροπής, περισσότερες νομοθετικές αρμοδιότητες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και καλύτερες μορφές αντιπροσώπευσης.
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

1

2
Επιστροφή