Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2021

Αρχίζουν τη Δευτέρα οι εργασίες της χειμερινής συνόδου 2021 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με τη συμμετοχή της ελληνικής αντιπροσωπείας

Η ελληνική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποτελούμενη από την επικεφαλής Ντόρα Μπακογιάννη και τους βουλευτές μέλη Ευρυπίδη Στυλιανίδη, Φωτεινή Πιπιλή, Δημήτρη Καιρίδη, Νίνα Κασιμάτη, Γιώργο Κατρούγκαλο, Γιώργο Παπανδρέου, Θοδωρή Ρουσόπουλο, Τάσο Χατζηβασιλείου, Σωκράτη Φάμελλο, Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη, Λιάνα Κανέλλη, Κυριάκο Βελόπουλο και Φωτεινή Μπακαδήμα, θα συμμετάσχει στη χειμερινή σύνοδο της Ολομέλειας 2021 που θα πραγματοποιηθεί από 25 έως 28 Ιανουαρίου με υβριδικό τρόπο.

Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, η Συνέλευση θα εκλέξει, με ατομική ηλεκτρονική ψηφοφορία, τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και τους δικαστές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ελλάδα και την Ελβετία.

 

Η Συνέλευση θα συζητήσει για τις ηθικές, νομικές και πρακτικές εκτιμήσεις των εμβολίων για την Covid-19, συζήτηση στην οποία θα παρέμβει ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

Άλλα θέματα στην ημερήσια διάταξη είναι:

-οι διακρίσεις λόγω εθνοτικού χαρακτηρισμού στην Ευρώπη,

-οι περιορισμοί στις δραστηριότητες των ΜΚΟ στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης,

-οι διακρίσεις εις βάρος ατόμων που αντιμετωπίζουν χρόνιες και μακροχρόνιες ασθένειες,

-η ανεξαρτησία των δικαστών στην Πολωνία και στη Μολδαβία (με τη συμμετοχή της Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, πρώην Ομοσπονδιακής Υπουργού Δικαιοσύνης της Γερμανίας) και η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Θα παρουσιαστεί η πρόοδος της διαδικασίας monitoring της Συνέλευσης και του διαλόγου με το Μαυροβούνιο.

Θα συζητηθεί επίσης έκθεση για τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γεωργία.

 

Τέλος, η Συνέλευση θα καθορίσει τη θέση της σχετικά με την τροποποίηση του Κανονισμού σε συνέχεια του ψηφίσματος 2319 (2020) σχετικά με τη συμπληρωματική κοινή διαδικασία μεταξύ της Επιτροπής Υπουργών και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ως απάντηση σε σοβαρή παραβίαση από ένα κράτος μέλος των καταστατικών του υποχρεώσεων.

 

Υπάρχουν τρία αιτήματα για συζήτηση με επείγουσα διαδικασία:

-«Η σύλληψη και κράτηση του Alexei Navalny τον Ιανουάριο 2021».

-«Η επιδεινούμενη κατάσταση στη Λευκορωσία».

-«Η ελευθερία της έκφρασης (άρθρο 10 της ΕΣΔΑ) απειλείται από τις πολυεθνικές εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας».

 

Τρία επίσης αιτήματα έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της συζήτησης θέματος τρέχουσας επικαιρότητας:

-«Απαγόρευση της ρωσικής και άλλων εθνικών μειονοτικών γλωσσών στην Ουκρανία».

-«Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στον επαναπατρισμό των Αρμενίων κρατουμένων πολέμου και άλλων αιχμαλώτων από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν ως παραβίαση των Ευρωπαϊκών Διεθνών Προτύπων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

-«Η πραγματική κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην προσωρινά κατεχόμενη Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας και την πόλη της Σεβαστούπολης κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19».

 

Στη Συνέλευση θα μιλήσουν και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις:

-Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης, Didier Reynders

-Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas, στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών.

-Η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ