Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2011
Κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών-Άμυνας της Βουλής με θέμα την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης
Η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κυρία Ροδούλα Ζήση προήδρευσε κατά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, κατά την οποία η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ενημέρωσε τα μέλη των δύο Επιτροπών για τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου 2011 και για τα επόμενα βήματα της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Ευρώπη.
Στην εισήγησή της, η κ. Ζήση επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αν η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς ένα ‘‘Σύνταγμα’’ δεν ήταν εύκολη ούτε ανέφελη, σήμερα η πιο επείγουσα πρόσκληση-πρόκληση της Ε.Ε. είναι η συγκρότηση μιας πραγματικής ‘‘οικονομικής διακυβέρνησης’’, όχι μόνο στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, αλλά και για την Ε.Ε. γενικότερα .
Η Σύνοδος Κορυφής της περασμένης Παρασκευής, μέσα σ’ ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, με τα σημάδια της οικονομικής κρίσης στο σώμα της Ένωσης και με την οικονομική περιπέτεια που εξακολουθεί να βιώνει η Ελλάδα, δεν ανέδειξε την αδήριτη ανάγκη για συλλογικές κατευθύνσεις ή αποφάσεις που θα προσεγγίζουν και θα ξεπερνούν τις συνιστώσες της ‘‘δημοσιονομικής σταθερότητας’’ και θα προδιαγράφουν, έστω, τη συνισταμένη μιας πραγματικά οικονομικής πολιτικής. Οι προτάσεις-επιδιώξεις του γαλλογερμανικού άξονα έχουν ένα κενό συλλογικής προσέγγισης και αποσπασματική-προσωρινή στόχευση στη λύση. Μια πραγματική οικονομική πολιτική για την ‘‘οικονομική διακυβέρνηση’’ ανιχνεύει και οριοθετεί τους τέσσερις θεμελιακούς πυλώνες: ανάπτυξη, απασχόληση, ανταγωνιστικότητα, αναδιανομή.
Βεβαίως, όλα γίνονται υπό την πίεση των γεγονότων και μάλιστα με τις ανάγκες του μέλλοντος έντονα να χτυπούν την πόρτα της Ευρωζώνης και γενικότερα της Ένωσης .
Για να ξεπεράσουμε το ‘‘δημοκρατικό έλλειμμα’’ της Ένωσης και να προχωρήσουμε στην εμβάθυνση δεν φτάνει η γνώση των δυνατοτήτων μας, αλλά η συνείδηση και η βούληση να τις αξιοποιήσουμε, ώστε να προχωρήσουμε στην ‘‘πολιτικοποίηση της οικονομίας’’ με συνοχή, αλληλεγγύη και ασφάλεια για τους λαούς της Ε.Ε.».
Επιστροφή