Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2021

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Γαλλικής Δημοκρατίας

Την αποφασιστικότητα της ελληνογαλλικής συνεργασίας στον αμυντικό τομέα για την προάσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, εξήρε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Gerard Larcher, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας συνοδευόμενος από γαλλική αντιπροσωπεία. Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε μάλιστα πως «αυτή η έντονη και στενή σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες και στα Κοινοβούλια θα επιταθεί ακόμη περισσότερο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας επεσήμανε την αναγκαιότητα η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας να μην περιοριστεί μόνο σε θέματα άμυνας, που είναι βεβαίως εξαιρετικά μεγάλης σημασίας, αλλά να επεκταθεί και σε μια ενισχυμένη οικονομική συνεργασία, που θα δώσει περαιτέρω ώθηση «στην εξαιρετική ανάπτυξη» που σημειώνει η Ελλάδα «μετά από τόσες δυσκολίες». Παράλληλα, ο κ. Larcher απέδωσε τα εύσημα στη χώρα μας «για τη σταθερή στάση» που τήρησε στον χειρισμό του μεταναστευτικού ζητήματος «πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα». 

Δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων

Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά και ακόμα πιο ιδιαίτερη τιμή υποδεχόμαστε σήμερα στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων τον εξοχότατο Πρόεδρο της Γερουσίας της φιλτάτης χώρας Γαλλίας, κ. Ζεράρ Λαρσέ (Gérard Larcher) μαζί με την ακολουθία του, τους Γερουσιαστές συνεργάτες του και τον φίλο Πρέσβη της Γαλλίας.

Κύριε Πρόεδρε, η Βουλή των Ελλήνων περιβάλλεται από Γαλλία. Απέναντί μας βρίσκεται ο Εθνικός Κήπος, του οποίου ο πρώτος σπουδαίος γεωπόνος ήταν ο Φρανσουά Μπαρώ (François Barault). Απέναντι, από την άλλη πλευρά, είναι η Γαλλική Πρεσβεία και πολύ κοντά εδώ είναι η Εθνική Πινακοθήκη όπου φιλοξενούνται εκατό έργα από το Λούβρο. Μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αυτή την ώρα που συνεδριάζουμε για ένα πολύ ενδιαφέρον νομοσχέδιο προστασίας του περιβάλλοντος, για την απολιγνιτοποίηση της χώρας, υπάρχει ένα εξαιρετικό έργο τέχνης, που μας το έστειλε η Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ο Πρόεδρος κύριος Φεράν (Richard Ferrand), που αναπαριστά τη Σχολή των Αθηνών και εκφράζει την αρχαία ελληνική σοφία.

Κι όλο αυτό το γοητευτικό περιβάλλον συμπληρώνεται από μία πολύ σημαντική πολιτική πρωτοβουλία της Ελλάδος, η οποία επισφραγίστηκε εδώ, στο Κοινοβούλιο, η πολιτική πρωτοβουλία να συνάψουμε μία συμφωνία άμυνας και αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλική Δημοκρατία. Μια πρωτοβουλία που αναλήφθηκε πριν από ελάχιστο καιρό, στο Παρίσι, από τον Γάλλο Πρόεδρο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Η αποφασιστικότητα της γαλλοελληνικής συνεργασίας στον αμυντικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας προσωποποιείται σ’ έναν υπέροχο πίνακα που φιλοξενούμε από τη Γαλλία, αυτές τις μέρες, στην Εθνική Πινακοθήκη, στον πίνακα του Αντουάν Γκρο (Antoine Gros) που έχει τίτλο «Ο Βοναπάρτης στη γέφυρα της Αρκόλ». Η αποφασιστικότητα στο πρόσωπο του εικοσαεπταετούς Βοναπάρτη είναι κάτι το οποίο θαυμάζουμε καλλιτεχνικά, αλλά πολιτικά η ίδια αποφασιστικότητα υπάρχει στην κοινή απόφαση των χωρών μας να προασπίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Είχα την χαρά να σας γνωρίσω τον Νοέμβριο του 2019 στο Στρασβούργο, όπου είχαμε συζητήσει για θέματα που αφορούν τις δύο χώρες και είμαι ευτυχής που αυτά τα θέματα προχώρησαν και σήμερα η Ελλάδα και η Γαλλία είναι ενωμένες όσο ποτέ. Και είμαι βέβαιος ότι με την εδώ παρουσία σας, με τη συνάντηση που είχατε πριν λίγο με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, με την επίσκεψη που θα κάνετε αύριο στη Χίο και με όλες τις επαφές που θα έχετε, αυτή η έντονη και στενή σχέση ανάμεσα στις χώρες μας και στα κοινοβούλιά μας θα επιταθεί ακόμη περισσότερο.

Με αυτές τις σκέψεις, κύριε Πρόεδρε, καλωσορίζω εσάς και την αξιότιμη ακολουθία σας στη Βουλή των Ελλήνων».

Δηλώσεις του Προέδρου της Γερουσίας της Γαλλικής Δημοκρατίας

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της γαλλικής Γερουσίας υπογράμμισε πως «η έννοια της επίσκεψης αυτής αναφέρεται στη στρατηγική εταιρική σχέση συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, κάτι το οποίο οι δύο κυβερνήσεις θέλησαν και για το οποίο η δική σας Βουλή ψήφισε και οπωσδήποτε η δική μας Βουλή εγκρίνει».

Όπως επεσήμανε, «βρισκόμαστε στην Αθήνα και συζητάμε ζωτικής σημασίας, κεντρικά θέματα που μας απασχολούν, στα οποία οι Ομάδες Φιλίας θα μπορούσαν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες. Θα μπορούσαμε ίσως να θέσουμε τα θεμέλια που έχουμε δημιουργήσει και με άλλα Κοινοβούλια στην Ευρώπη, έτσι ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν οι δύο Συνελεύσεις μας με το δικό σας Κοινοβούλιο, όπως συνεργαζόμαστε με τη Γερμανία, την Αυστρία κ.ά. ώστε να υπάρξει μια συνεργασία θα έλεγα τεχνική, από τη μία πλευρά. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαμε επίσης να έχουμε μια συνεργασία πολιτική για τον έλεγχο της επικουρικότητας, που είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα, δηλαδή ποιος είναι ο ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων στην οικοδόμηση της Ευρώπης. Και βεβαίως θα μπορούσαμε να έχουμε συνεργασία πάνω σε αυτή τη στρατηγική συμφωνία μεταξύ των Επιτροπών Άμυνας, Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο κ. Larcher τόνισε πως «αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση για την οποία συζητάμε δεν θέλουμε να αφορά μόνο θέματα άμυνας. Βεβαίως, η συνεργασία αυτή στον τομέα της άμυνας έχει τον σημαίνοντα ρόλο της και δεν αποκλείουμε το ΝΑΤΟ. Είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας. Αλλά εγώ αναφέρομαι και σε μια άλλη σχέση, αυτή της ενισχυμένης οικονομικής συνεργασίας. Εμείς, σήμερα, το συζητήσαμε και με τον Πρωθυπουργό σας και με τον Πρόεδρο του Ελληνογαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και είπαμε ότι ακριβώς πρέπει να δημιουργηθούν αυτές οι σχέσεις που θα ενισχύσουν την εξαιρετική ανάπτυξη που σημειώνει η χώρα σας, μετά από τις τόσες δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει».

Ο Πρόεδρος της γαλλικής Γερουσίας μεταβαίνει αύριο στη Χίο μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Νομοθετικής Επιτροπής, που είναι και ο εισηγητής για το άσυλο και τη μετανάστευση, και ενόψει της επίσκεψης, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, υπογράμμισε πως «επί δύο χρόνια η Ελλάδα επέδειξε εξαιρετική σταθερότητα στη στάση της, σεβόμενη ταυτόχρονα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα». Όπως είπε, «άλλος ένας λόγος για τον οποίο θέλουμε να κάνουμε αυτή την επίσκεψη είναι ότι την επόμενη εβδομάδα θα πάμε στη Λιθουανία για να δούμε από κοντά ένα μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο είναι αρκετά σοβαρό, στα σύνορα της Λευκορωσίας. Άρα θα χρησιμοποιηθεί και η δική σας εμπειρία και βεβαίως η εμπειρία που αποκόμισα από τις συζητήσεις με τον υπεύθυνο της FRONTEX και βεβαίως, έτσι, η γαλλική προεδρία θα έχει πολλά πράγματα πάνω στα οποία θα βασίσει τη δουλειά της».

Στη συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Γερουσίας παρευρέθησαν:

Από τη Βουλή των Ελλήνων, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Γαλλίας κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Δημήτριος Καιρίδης. Παρέστησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας κ. Γεώργιος Μυλωνάκης, ο Ειδικός Γραμματέας κ. Βασίλειος Μπαγιώκος και ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου της Βουλής, πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης.

Από την πλευρά της Γαλλικής Γερουσίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Jean-François Rapin, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων κ. Christian Cambon, ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Ελλάδας κ. Didier Marie, ο Αντιπρόεδρος της Νομοθετικής Επιτροπής κ. Philippe Bonnecarrere, καθώς επίσης ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου της Γαλλικής Γερουσίας κ. Hubert de Canson και ο Ειδικός Σύμβουλος κ. Patrick Dray.

 

 

 

 

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ