Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2004
Απολογισμός 2002-2003 της Βουλής των Ελλήνων
Πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο, αλλά και μια σειρά διεθνών επαφών, εκδόσεων και εκδηλώσεων αναπτύσσονται στον απολογισμό της Γ΄ Συνόδου, της Ι΄ Περιόδου της Βουλής των Ελλήνων, που μόλις εκτυπώθηκε.
«Η Βουλή των Ελλήνων τοποθετείται στις τρεις πρώτες θέσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς την εκτίμηση που τρέφει γι’ αυτά ο πληθυσμός της αντίστοιχης χώρας. Είναι, αυτή η κατάλληλη απάντηση σε όσους προσπαθούν, και μάλιστα συστηματικά, να υπονομεύσουν το κύρος και την αξιοπιστία, τόσο της Βουλής, όσο και των υπολοίπων αντιπροσωπευτικών θεσμών, πάνω στους οποίους στηρίζεται η δημοκρατία και επιβεβαιώνεται η λαϊκή κυριαρχία». Αυτό τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης στον πρόλογο της έκδοσης. Μια έκδοση, που μέσα σε 95 σελίδες παρουσιάζει αναλυτικά όλη τη δραστηριότητα της Βουλής τη συγκεκριμένη περίοδο.
Στο νομοθετικό επίπεδο -κύρια αποστολή του Κοινοβουλίου- κατά τη Σύνοδο αυτή τέθηκε σε εφαρμογή η καινοτομία του νέου Κανονισμού, με την οποία τα νομοσχέδια μπορούν να ψηφίζονται και στις Επιτροπές εκτός από τις εξαιρέσεις που ορίζει το Σύνταγμα, ώστε να διατίθεται χρόνος πολλών συνεδριάσεων για τη λεπτομερειακή επεξεργασία τους και να διεξάγεται στην Ολομέλεια η πολιτική συζήτησή τους. Επίσης, η αλλαγή του Κανονισμού και η θεσμοθέτηση της Επιτροπής Δεοντολογίας, αντιμετωπίζει μ’ ένα νέο τρόπο το σοβαρό ζήτημα της άρσης της ασυλίας των βουλευτών. Η ίδρυση της Επιτροπής Περιφερειών, στην οποία περνάει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της αναπτυξιακής πορείας των Περιφερειών και η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών αποτελούν δύο ακόμα σημαντικές νομοθετικές καινοτομίες.
Νομοθετικό Έργο – Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Η Γ΄ Σύνοδος, ολοκληρώθηκε σε 133 συνεδριάσεις (72 νομοθετικών εργασιών και 59 κοινοβουλευτικού ελέγχου), διάρκειας 8 μηνών και 12 ημερών, σε συζητήσεις που καλύπτουν 23.130 δακτυλογραφημένες σελίδες. Ψηφίστηκαν 101 νομοσχέδια (εκ των οποίων 61 συμβάσεις). Στα θερινά τμήματα πραγματοποιήθηκαν 47 συνεδριάσεις και ψηφίστηκαν 26 νομοσχέδια.
Στις 88 συνεδριάσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου, συζητήθηκαν 444 ερωτήσεις βουλευτών προς Υπουργούς, 8 επίκαιρες ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό, 42 επερωτήσεις, 9 επίκαιρες επερωτήσεις, 19 ερωτήσεις και 2 αναφορές. Απαντήθηκαν γραπτά 6.089 αναφορές πολιτών, 12.767 ερωτήσεις βουλευτών και 1.108 αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων.
Διενεργήθηκαν 4 προ Ημερησίας Διατάξεως Συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και 4 συζητήσεις με πρωτοβουλία βουλευτών. Στις αρμόδιες Επιτροπές ψηφίστηκαν 23 νομοσχέδια, έγινε η επεξεργασία 77 νομοσχεδίων και 5 προτάσεων νόμων σε 190 συνεδριάσεις διάρκειας 451 ωρών σε 12.200 σελίδες πρακτικών.
Κοινοβουλευτική Διπλωματία
Στο επίπεδο της Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας, μεγάλη ώθηση έδωσε η ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας η Βουλή των Ελλήνων πραγματοποίησε σειρά Διασκέψεων, με κορυφαία τη Διάσκεψη των Προέδρων των Εθνικών Κοινοβουλίων της Ε.Ε. Η Βουλή την περίοδο αυτή, έδωσε το «παρών» συνεχίζοντας την τακτική και αδιάλειπτη παρουσία της σε όλες τις Συνελεύσεις των Διεθνών Οργανισμών, ενώ πολλές ήταν οι επαφές του Προέδρου της Βουλής με σημαντικές προσωπικότητες της Διεθνούς πολιτικής σκηνής.
Πλούσιος είναι ο απολογισμός και στον τομέα της πολιτιστικής παρέμβασης του Κοινοβουλίου. Ο εντοιχισμός στο Περιστύλιο της ζωφόρου του σπουδαίου γλύπτη Χρήστου Καπράλου «Η μάχη της Πίνδου», η τοποθέτηση του αγάλματος της «Μάνας» του ίδιου γλύπτη στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου, η ανάρτηση μετά την έκθεσή τους, έργων από τη συλλογή έργων τέχνης της Βουλής σε χώρο του ισογείου του Μεγάρου, είναι μερικές από τις πολιτιστικές πρωτοβουλίες που άλλαξαν την όψη του χώρου. Στο πεδίο των ιστορικών και επετειακών αφιερωμάτων μεγάλη επιτυχία σημείωσαν τόσο η έκθεση για «την Ελλάδα των Βαλκανικών Πολέμων», όσο και οι εκθέσεις για τον ακαδημαϊκό και πολιτικό «Παναγιώτη Κανελλόπουλο» και την «Μάχη της Κρήτης».
Τα προγράμματα επισκέψεων στη Βουλή μαθητών όλων των βαθμίδων συνεχίστηκαν με μεγάλη επιτυχία, αφού υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο διάστημα στους χώρους του Μεγάρου ξεναγήθηκαν περισσότεροι από 100 χιλιάδες μαθητές, ενώ συνεχίστηκε και το πρόγραμμα φιλοξενίας μαθητών από ακριτικές περιοχές της χώρας.
Η Βουλή των Εφήβων
Η Ζ΄ Σύνοδος της «Βουλής των Εφήβων», συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας, δίνοντας βήμα για την αποτύπωση των απόψεων των εφήβων της χώρας μας. Στη διαδικασία ανάδειξης των «εφήβων βουλευτών», συμμετείχαν 22.231 μαθητές της Β΄ Λυκείου, από 1.708 σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας.
Πλούσια ήταν και η εκδοτική δραστηριότητα με μια σειρά από επιστημονικά, κοινοβουλευτικά, αλλά και εικαστικά έντυπα, με αποκορύφωμα την έκδοση των Απάντων του Ρήγα Φεραίου. Ο εμπλουτισμός της συλλογής της βιβλιοθήκης με 3.900 ελληνικά βιβλία και 700 ξενόγλωσσα, αλλά και σπάνιες εκδόσεις του 19ου και 20ου αιώνα βιβλίων και χαρακτικών. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πλήρης αναδιοργάνωση της Βιβλιοθήκης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Τηλεόραση της Βουλής-Πληροφορικό σύστημα-Ανακαινίσεις
Η λειτουργία της Τηλεόρασης της Βουλής σε πανελλαδική εμβέλεια, είναι πια γεγονός, καθώς και ο εμπλουτισμός του προγράμματός της με πολιτιστικές εκπομπές και σειρά ιστορικών και άλλων ντοκιμαντέρ. Μέσα στο 2002 ξεκίνησε το έργο του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος της Βουλής, ενός φιλόδοξου προγράμματος που με την ολοκλήρωση του, το επόμενο διάστημα, θα συστηματοποιηθούν ηλεκτρονικά όλες οι κοινοβουλευτικές και διοικητικές λειτουργίες της Βουλής.
Πάνω από 500 χιλιάδες επισκέπτες είχε ο κόμβος της Βουλής στο Διαδίκτυο τη συγκεκριμένη περίοδο, αναδεικνύοντάς τον ως έναν από τους πιο επισκέψιμους κόμβους στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίζονται οι εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης του κτιρίου της Βουλής, ενώ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για γραφεία βουλευτών και υπηρεσιών της Βουλής στο κτίριο της οδού Μητροπόλεως και Φιλελλήνων. Ακόμη, ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης μια σειρά μελετών για άλλα κτίρια της Βουλής (Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, κτίριο της οδού Αμαλίας 22-24, κτίριο της οδού Φιλελλήνων 23 ) κ.ά.
Επιστροφή