Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Ραμπάτ, 14 Δεκεμβρίου 2024

Συμμετοχή κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στις εργασίες του ευρωπαϊκού προγράμματος «διδυμοποίησης» (twinning) και στο Φόρουμ Γυναικών Βουλευτών

Στο Φόρουμ Γυναικών Βουλευτών και την Τελετή Λήξης του ευρωπαϊκού προγράμματος «Διδυμοποίησης» του Κοινοβουλίου του Μαρόκου με κοινοβούλια κρατών μελών της Ε.Ε., συμμετείχαν η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, κ. Μαρία Αντωνίου, καθώς και η Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων, κ. Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, η οποία εκπροσώπησε και τον Πρόεδρό της Βουλής, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα. Οι  εν λόγω εργασίες έλαβαν χώρα στο Ραμπάτ, την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου2024, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων του Βασιλείου του Μαρόκου κ. Rachid Taalbi El Alami και με τη συμμετοχή - μεταξύ άλλων - της Προέδρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, κ. Yael Braun-Pivet.

Ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής στην Τελετή Λήξης του προγράμματος, η κ. Μ. Χατζηιωαννίδου αναφέρθηκε στην αξία των προγραμμάτων διδυμοποίησης εν γένει, χαρακτηρίζοντας τα ως «πολύτιμο εργαλείο» συνεργασίας και  «ισχυρό μέσο» ενίσχυσης των σχέσεων και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ εθνών. 

Μιλώντας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εξέφρασε την περηφάνεια της Βουλής για τη συμμετοχή της, μέσω της οποίας επιτεύχθηκε η αναβάθμιση τόσο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Μαρόκου που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, τους πολιτιστικούς δεσμούς και τις κοινές φιλοδοξίες για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία, όσο και των σχέσεων στενής συνεργασίας με τους εκπροσώπους από πλευράς των λοιπών Κοινοβουλίων και της ΕΕ. 

Στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζοντας την αξία της από κοινού δράσης για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, αλλά και την προώθηση της δημοκρατίας, του διαλόγου, της προόδου και της ευημερίας των δύο λαών, η κ. Χατζηιωαννίδου υπογράμμισε τη δέσμευση του Ελληνικού Κοινοβουλίου για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων και εντατικοποίηση των επαφών των δύο Κοινοβουλίων.

Με την προσδοκία να αποτελέσει η διοργάνωση του Φόρουμ Γυναικών Βουλευτών εντός του προγράμματος διδυμοποίησης ένα πρώτο βήμα για την καθιέρωση αντίστοιχων πρωτοβουλιών που θα φέρνουν στο επίκεντρο της συζήτησης τη διάσταση της ισότητας των δύο φύλων, την αναζήτηση καλών πρακτικών και την προώθηση πολιτικών για την ενίσχυση του ρόλου και της συμμετοχή των Γυναικών στον κοινοβουλευτικό βίο και τα κέντρα λήψης αποφάσεων, οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν, αναλύοντας τις προκλήσεις στις δύο θεματικές του Φόρουμ: τη συμμετοχή των γυναικών αφενός στην πολιτική και αφετέρου στη διπλωματία.

Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία, η εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Φόρουμ κ. Μ. Αντωνίου υπογράμμισε τη σημασία της γυναικείας εκπροσώπησης σε όλους τους τομείς της πολιτικής και της διπλωματίας και εξήγησε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ζητήματος, όπως η υιοθέτηση και επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τις ποσοστώσεις, η ενίσχυση με διάφορες δράσεις πολιτικών συμμετοχής και η αντιμετώπιση όλων των μορφών της έμφυλης βίας μέσω και της αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου.

Αναφέρθηκε, επίσης, και στις πολιτικές για την ισορροπία εργασιακού και καθημερινού βίου, την ισότητα στις αμοιβές και την ενσωμάτωση της διάστασης φύλου στον προϋπολογισμό. Δεν παρέλειψε να παρουσιάσει με στοιχεία τις δράσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου ως προς τις ίσες ευκαιρίες εκπροσώπησης και συμμετοχής γυναικών βουλευτών σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αλλά και διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα, οργανισμούς και συνελεύσεις, αναγνωρίζοντας παράλληλα το χαμηλό εν γένει ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμμετοχή της Βουλής στο Διεθνή Οργανισμό «Women Political Leaders» (WPL), ο οποίος αποτελεί ένα Δίκτυο συνεργασίας για τις γυναίκες που κατέχουν ηγετικές θέσεις στα Κοινοβούλια και σε άλλους πολιτικούς θεσμούς παγκοσμίως, λειτουργώντας ως Πρέσβειρες για την προώθηση της γυναικείας εκπροσώπησης και επιρροής στην πολιτική και, κατά συνέπεια, τη βελτίωση των θεσμών και μηχανισμών λειτουργίας της Δημοκρατίας. 

Για το λόγο αυτό, όπως τόνισε η κ. Μ. Αντωνίου, η διοργάνωση της ετήσιας Συνόδου Κορυφής του Δικτύου WPL που έλαβε χώρα τον Μάρτιο 2024, στην Αθήνα, υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη συνεργασία των Υπουργείων Τουρισμού και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αποδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την προσήλωση της χώρας μας στην ανάδειξη της αξίας της έμφυλης ισότητας στη λήψη αποφάσεων. 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ