Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 11 Απριλίου 2011

Σε θετικό κλίμα η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στο Βερολίνο

Ιδιαιτέρως θετικό ήταν το κλίμα που επικράτησε κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππου Πετσάλνικου στο Βερολίνο.
Ενδεικτικό της σημασίας που απέδωσε η γερμανική πλευρά στην επίσκεψη είναι το γεγονός ότι ο κ. Πετσάλνικος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Cristian Wulff, ο οποίος σπανίως συναντάται με Προέδρους Κοινοβουλίων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους συζήτησαν και για την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη χώρα μας, που «αναμένεται να αποτελέσει το επιστέγασμα των ήδη αγαστών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και την απαρχή νέων καρποφόρων συνεργασιών», όπως επισήμανε ο κ. Πετσάλνικος.
Σε εγκάρδιο κλίμα ήταν και η συνάντηση που είχε ο κ. Πετσάλνικος με το Γερμανό ομόλογό του, Πρόεδρο του Bundestag, καθηγητή Dr. Norbert Lammert, o oποίος παρουσίασε τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε συνεδρίαση των μελών του Ομοσπονδιακού Κοινουβουλίου.
Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου είχε ιδιαίτερο συμβολισμό και συναισθηματική φόρτιση για τους Έλληνες, καθώς αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 70 χρόνια από την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια των επίσημων συναντήσεων του κ. Πετσάλνικου στη γερμανική πρωτεύουσα. 

NORBERT LAMMERT: « Σέβομαι τις αξιόλογες προσπάθειές σας»

Ο κ. Lammert, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Πετσάλνικο, σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Εξέφρασα το μεγάλο σεβασμό μου, τον οποίο αισθανόμαστε εδώ στη Γερμανία, για τις αξιόλογες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του Ελληνικού Κοινοβουλίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας και την ελληνική οικονομία. Τόνισα, επίσης, ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε αλληλέγγυοι στις προσπάθειες αυτές, στο πλαίσιο μιας συνολικής ενιαίας προσπάθειας σε επίπεδο Ε.Ε.».
 
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: «Μεγάλο το βάρος των θυσιών
του ελληνικού λαού»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου σημείωσε: «Η Ελλάδα μείωσε στο διάστημα αυτό το ετήσιο έλλειμμα του Προϋπολογισμού της κατά 6 μονάδες του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Αυτό, σε απόλυτους αριθμούς, σημαίνει κάτι πάνω από 14 δισ. ευρώ μείωση, μέσα σε ένα περίπου χρόνο, του ελλείμματος.  Και για να αντιληφθούμε το μέγεθος των θυσιών του ελληνικού λαού αρκεί να σκεφθούμε ότι, αν για παράδειγμα η Γερμανία ήταν αναγκασμένη να κάνει αντίστοιχη μείωση κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ, οι οικονομίες που θα έπρεπε να γίνουν θα ανέρχονταν στο ποσό των 150 δισ. ευρώ.  Αντιλαμβάνεται κανείς, αναλογικά, το πόσο μεγάλη σημασία έχει και πόσο μεγάλο είναι το βάρος των θυσιών του ελληνικού λαού, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να μειώνουμε το έλλειμμά μας, που τώρα κινείται περίπου στο 10%. Για την τρέχουσα χρονιά ο στόχος είναι να υπάρξει περαιτέρω μείωση, όπως γνωρίζετε, και θα επιτευχθεί αυτή η περαιτέρω μείωση  με όλες τις περικοπές, στις οποίες έχουμε προβεί και θα συνεχίσουμε, προκειμένου να επιτύχουμε τη ραγδαία και γενναία μείωση των ετήσιων ελλειμμάτων.
Παράλληλα, ενημέρωσα τον κ. Lammert για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, για τους νόμους που έχει ψηφίσει το τελευταίο δεκάμηνο το ελληνικό Κοινοβούλιο και που αφορούν, πέρα από τη μείωση των ελλειμμάτων, και τις αναγκαίες αλλαγές, διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, εξήγησα με λεπτομέρειες ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία, να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει τα επόμενα πέντε χρόνια το ποσό των 50 δισ. ευρώ, που δεν θα οφείλεται σε περικοπές, αλλά σε αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με αποκλειστικό στόχο το ποσό αυτό να διατεθεί για την περαιτέρω μείωση του χρέους της χώρας».

«Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης»

Απαντώντας σε ερωτήσεις Γερμανού δημοσιογράφου μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, ο κ. Πετσάλνικος ξεκαθάρισε ότι, για την ελληνική πλευρά, δεν τίθεται σε καμιά περίπτωση θέμα αναδιάρθρωσης. «Δεν συζητάμε καν κάτι τέτοιο. Είμαστε αποφασισμένοι και εννοώ με αυτό την κυβέρνηση, την πλειοψηφία της ελληνικής Βουλής και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, να πετύχουμε τους στόχους μας με τα μέτρα που λαμβάνονται και με τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουμε».

«Να διατηρηθούν η αλληλεγγύη και η συνοχή στην Ε.Ε.»

Ο κ. Πετσάλνικος απηύθυνε χαιρετισμό και σε συνεδρίαση της ολομέλειας της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου, υπό τον Πρόεδρό της κ. Krickbaum, όπου υπογράμμισε την ανάγκη «να διατηρηθούν η αλληλεγγύη και η συνοχή εντός του κοινού μας δημιουργήματος που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνοντας ότι «τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είχαν διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από την εποχή της ίδρυσής της και αξιοποίησαν τα ωφελήματα της ενταξιακής τους πορείας με εξίσου διαφορετικό τρόπο, καθώς για τη Γερμανία, για παράδειγμα, τα οφέλη εστιάσθηκαν στον τομέα των εξαγωγών, ενώ για την Ελλάδα στον τομέα του εκσυγχρονισμού των υποδομών».
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «η αρχή της αλληλεγγύης εφαρμόστηκε στο παρελθόν κατά την επανένωση των δύο Γερμανιών, ενώ αποτέλεσε αξία αυτονόητη για εμάς από την αρχή της ένταξής μας στην Ε.Ε.».
Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε, τέλος, στη σημασία ενίσχυσης της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο και στη βούληση του συνόλου των Ελλήνων βουλευτών να διευρυνθεί σε όλους τους τομείς που περιλαμβάνονται στη γερμανο-ελληνική εταιρική σχέση, η οποία συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, στις 5 Μαρτίου 2010.
 




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ