Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 22 Αυγούστου 2019

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, κατά την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου Κοινοβουλευτικών Υπηρεσιών Έρευνας και Βιβλιοθηκών.

 

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου Κοινοβουλευτικών Υπηρεσιών Έρευνας και Βιβλιοθηκών,  κήρυξε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, στην Αίθουσα Γερουσίας.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες του συνεδρίου, που διοργανώνει η Διεθνής Συνομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων, αναφέρθηκε στην αξία του διαλόγου μεταξύ των κοινοβουλευτικών βιβλιοθηκών και ιδρυμάτων έρευνας, στην ανάγκη αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και τη μεταξύ τους διασύνδεση, ώστε να διευρύνεται η προσβασιμότητα στην πληροφορία, να διευκολύνεται η συμβολή στην εκπαιδευτική διαδικασία και την επιστημονική έρευνα, και να υπηρετείται η βελτίωση της ανθρώπινης ζωής.

Όπως είπε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, απευθυνόμενος στου συνέδρους «εκπροσωπείτε τα κοινοβούλια των χωρών εκείνων που κυβερνώνται σύμφωνα με τις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος. Με τις αρχές της Δημοκρατίας. Πριν από 2,5 χιλιετίες εδώ, σε αυτήν την πόλη, οι αρχές, οι θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας εξήχθησαν από έναν διάσημο λόγο, τον οποίο θα βρείτε σε όλες τις βιβλιοθήκες του κόσμου, τον λόγο του Περικλή, ο οποίος εξήρε τα επιχειρήματα υπέρ της δημοκρατίας λέγοντας πως η πόλη της Αθήνας πριν από 2,5 χιλιετίες, πάνω απ’ όλα και πέρα απ’ όλα, ήταν η Ελλάδος παίδευσις».

Ο κ. Τασούλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρόγραμμα των εργασιών του συνεδρίου αφού όπως είπε «τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι πράγματι καινοτόμα, επικαιροποιημένα και σύγχρονα. «Αλλαγή», «Διάλογος» και «Κατευθυντήριες Γραμμές» είναι λέξεις κλειδιά που αποκαλύπτουν τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθείτε».

Αναφερόμενος στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων είπε ότι «είναι μια ιστορική βιβλιοθήκη από κάθε άποψη: Ιδρυθείσα το 1844, διαθέτει σημαντικές συλλογές τόσο από πλευράς αριθμών όσο και από πλευράς σπουδαιότητας. Η Βιβλιοθήκη αποτελεί μια όαση για τα μέλη του Κοινοβουλίου και τους κοινοβουλευτικούς γενικότερα και βεβαίως είναι ανοικτή για το κοινό: Εκεί μπορούν να βρουν φιλόξενο χώρο για ανάγνωση και διαλογισμό ανά πάσα στιγμή, να βρουν έμπνευση και να γνωρίσουν νέες ιδέες, να εντοπίσουν πληροφόρηση κοινοβουλευτικού ενδιαφέροντος και σχετικές πηγές, να βρουν υλικό για την έρευνά τους, απαντήσεις στα ερωτήματά τους».

Μιλώντας γενικότερα για την πληροφόρηση στην ψηφιακή εποχή τόνισε ότι « αφενός υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφοριών που θα πρέπει να οργανωθούν σε δεδομένα και μεταδεδομένα, αφ’ ετέρου  παρατηρούνται έντονα φαινόμενα παραπληροφόρησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων και για το λόγο αυτό κάθε πληροφορία θα πρέπει να ελέγχεται και να διασταυρώνεται, προτού διοχετευθεί στο κοινό».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «διανύουμε την περίοδο της παραπληροφόρησης. Και εμείς, εσείς, πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την εγκυρότητα της πληροφορίας. Και ο όγκος της παραπληροφόρησης είναι τόσο μεγάλος που κάποιος σωστά είπε πως είναι τόση η παραπληροφόρηση στον κόσμο που κινδυνεύουμε να θυμόμαστε πράγματα τα οποία δεν συνέβησαν ποτέ».

 

Η διοργάνωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 85ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων, που θα λάβει χώρα 24-30 Αυγούστου 2019, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, και θα συμμετάσχουν σε αυτό περί τους 3.500 συνέδρους από 135 χώρες.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ