Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2021

Ο Πρόεδρος της Βουλής υποδέχθηκε τους Προέδρους Κοινοβουλίων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

«Αρχίζουμε τη Διάσκεψή μας με μια έκθεση που έχει τίτλο Portals/Πύλες, γιατί έχουμε την αίσθηση ότι μετά την πανδημία κάποιες πύλες ανοίγουν και μας καλούν να τις διασχίσουμε, να περάσουμε μέσα από αυτές και να μην συνεχίσουμε τον ίδιο τρόπο ζωής που είχαμε πριν την πανδημία». Με αυτή την επισήμανση ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας υποδέχθηκε, στον εκθεσιακό χώρο του κτηρίου της Βουλής στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ήρθαν στη χώρα μας προκειμένου να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Οκτωβρίου, στην Αθήνα.

Καλωσορίζοντας τους ομολόγους του, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου επεσήμανε πως η διοργάνωση της συγκεκριμένης Διάσκεψης και η άφιξή τους στη χώρα μας «συμπίπτουν με ένα σπάνιο ιστορικό έτος για την Ελλάδα, καθώς γιορτάζουμε τους δύο αιώνες από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, του πολέμου για την απελευθέρωσή μας».

«Ξεκινάμε τη φιλοξενία μας φέρνοντάς σας σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη» υπογράμμισε ο κ. Τασούλας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο κτήριο του πρώην Δημοσίου Καπνεργοστασίου που περιήλθε στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Κοινοβουλίου πριν από περίπου είκοσι χρόνια και στην πρόσφατη συνεργασία της Βουλής με τον Πολιτιστικό Οργανισμό ΝΕΟΝ και τον ιδρυτή του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο για την αξιοποίηση του κτηρίου αυτού και τη μετατροπή πολλών χώρων του σε μια αίθουσα τέχνης, όπου φιλοξενούνται έργα 59 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε πως «είναι ευτυχής συγκυρία που βρίσκονται στην Ελλάδα πολλοί Πρόεδροι Κοινοβουλίων για να συμμετάσχουν σε αυτή τη Διάσκεψη η οποία θα ασχοληθεί με κρίσιμα θέματα όπως η Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προστασία του περιβάλλοντος και το μέλλον των λαών της Ευρώπης». Αναφερόμενος δε στην έκθεση με τίτλο Portals/Πύλες, απ’ όπου ξεκινά το καλωσόρισμα των Προέδρων των Κοινοβουλίων πριν την έναρξη της Διάσκεψης, τόνισε πως μετά την τεράστια δοκιμασία της πανδημίας «θεωρούμε ότι θα διασχίσουμε αυτές τις “πύλες” και θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε τις ζωές μας με έναν διαφορετικό,  πιο  ρεαλιστικό και προσγειωμένο τρόπο, με άλλες αξίες, προσπαθώντας να περάσουμε προς μια νέα κανονικότητα, η οποία μπορεί να ιδωθεί μέσα από αυτά τα έργα τέχνης, που μπορούν να ερμηνευθούν με πολύ προσωπικούς τρόπους».

«Ο ελληνικός τρόπος για να ξεκινήσει μια τέτοια σοβαρή πολιτική Διάσκεψη είναι απολαμβάνοντας την τέχνη και την ελευθερία της ερμηνείας της. Απολαύστε την λοιπόν και νιώστε πιο δυνατοί για τη Διάσκεψή μας που αρχίζει αύριο, γιατί τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε και τα καθήκοντα που έχουμε ενώπιόν μας είναι πολύ σοβαρά και οι “πύλες” που έχουμε να διασχίσουμε είναι πολύ θετικές, αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε τα νέα μας καθήκοντα» κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ακολούθησε ξενάγηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην έκθεση σύγχρονης τέχνης Πύλες/Portals.

  • Ακολουθούν, στα συνημμένα αρχεία, οι ομιλίες του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, του ιδρυτή του πολιτιστικού οργανισμού ΝΕΟΝ και της διευθύντριας του οργανισμού και συνεπιμελήτριας της έκθεσης.

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Συνοδευτικά αρχείαΕπιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ