Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Στρασβούργο 10 Οκτωβρίου 2018

«Η ανάπτυξη της ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της αμυντικής πολιτικής που επέλεξαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» τόνισε η Αναστασία Χρι-στοδουλοπούλου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Στο σύνθετο ζήτημα της ισλαμοφοβίας και της χρηματοδότησης του Ισλάμ στην Ευρώπη, αναφέρθηκε με γραπτή παρέμβασή της η κ. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διεξάγεται στο Στρασβούργο. Επισημαίνοντας ότι η εξωτερική χρηματοδότηση του Ισλάμ στην Ευρώπη είναι διαχρονική και δεν συνιστά σύγχρονο φαινόμενο, ωστόσο η Ευρώπη άρχισε να ανησυχεί μετά από τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, η κ. Χριστοδουλοπούλου έθεσε το ερώτημα τι άλλαξε στη ζωή των ανθρώπων στο μεσοδιάστημα, ώστε να ωθήσει μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς να έλκονται από τη λεγόμενη ριζοσπαστικοποίηση.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου υπογράμμισε: «Σε αυτό το ερώτημα ο διάλογος που αναπτύχθηκε ήταν και φτωχός και επιφανειακός. Όλες οι κυβερνήσεις προτίμησαν να στιγματίσουν μια κατηγορία πολιτών τους, με βάση τη θρησκεία, αλλά και την καταγωγή και το χρώμα, παρά να δώσουν απαντήσεις. Ακραίο παράδειγμα αποτέλεσε η Γαλλία, που προτίμησε να επιβάλει καθεστώς έκτακτης ανάγκης στη χώρα, παρά να αναδείξει ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, όπως αυτό της περιθωριοποίησης των νέων μεταναστών στα λαϊκά προάστια. Προτίμησε να αγνοήσει τους πολέμους που διεξάγονται στο Ιράκ, στη Συρία και σε μια σειρά από μουσουλμανικές χώρες, ενοχοποιώντας τη θρησκεία εκατομμυρίων πολιτών της. Η ανάπτυξη της ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη ήταν αποτέλεσμα αυτής της αμυντικής πολιτικής που επέλεξαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Το δόγμα της συλλογικής ευθύνης επανήλθε στην παγκόσμια σκηνή. Ελπίζουμε να μην προκαλέσει τις ίδιες τραγικές συνέπειες. Ήδη, πάνω σε αυτό το δόγμα στηρίζεται η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Η πολιτική του φόβου έγινε κυρίαρχη».

Εξάλλου, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε την Ε.Ε. σημειώνοντας: «Η Ευρώπη, η Ε.Ε., δεν μιλά για τη λιτότητα, την ανεργία, την ανασφάλεια των πολιτών της και ειδικά των πιο ευάλωτων. Το αποτέλεσμα είναι να αναπτύσσονται από τη μια η ισλαμοφοβία και η άκρα δεξιά και από την άλλη η λεγόμενη ριζοσπαστικοποίηση, ώστε αυτά τα δύο να αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

Και κατέληξε τονίζοντας: «Πρώτα από όλα πρέπει να εξασφαλίσουμε και να εγγυηθούμε στις κοινωνίες μας το δικαίωμα στην εργασία, την εκπαίδευση, το κράτος πρόνοιας, το δικαίωμα στην ελευθερία και την αξιοπρέπεια, την εφαρμογή του κράτους δικαίου. Οι στρατηγικές αποτροπής της ριζοσπαστικοποίησης είναι ένα επόμενο βήμα. Οι αδικημένοι και οι εξαθλιωμένοι δεν χρειάζονται επιτήρηση και προστασία από τα φαινόμενα εξτρεμισμού και ριζοσπαστικοποίησης. Χρειάζονται δικαιώματα, δημοκρατία και αξιοπρέπεια. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα που δεν αντιμετωπίζουν τις πραγματικές αιτίες αυτών των φαινομένων».

 

 

 

 

 

 





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ