Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 18 Μαΐου 2022

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

«Ήρθε η ώρα όπου παραβιάσεις συνόρων, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα είναι πια ανεκτές», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, υποδεχόμενος στο Κοινοβούλιο, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Tiny Kox, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, μετά από πρόσκληση του κ. Τασούλα.

Όπως τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος της Βουλής, «οι συνεδριάσεις των βουλευτών μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης γίνονται υπό την καταθλιπτική σκιά της απάνθρωπης και παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε πως «οι ελευθερίες των πολιτών, τα σύνορα των χωρών χρειάζονται προστασία», εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα πως «η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί έναν ηγετικό διεθνή μηχανισμό, ο οποίος μπορεί να δυναμώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συμβάλει στην προστασία τους από αναθεωρητές και απολυταρχικούς ηγέτες».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Kox αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μιας «αποτελεσματικής πολυμέρειας, αν θέλουμε να αποτρέψουμε πολέμους σε ευρωπαϊκό έδαφος». Όπως επεσήμανε, «αυτή τη στιγμή βιώνουμε έναν πλήρη πόλεμο, στην ουσία, από τη Ρωσική Ομοσπονδία ενάντια στην Ουκρανία,  μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Διεξάγεται ένας αιματηρός πόλεμος με χιλιάδες θύματα και εκτοπισμένους πολίτες, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Γι’ αυτό θεωρώ πως η πολυμέρεια δεν πρέπει να αποτελεί απλώς μια αφηρημένη έννοια αλλά αναγκαιότητα, πλέον, αν θέλουμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα αυτά».

Ο Πρόεδρος της Βουλής απένειμε στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων για τη συνεισφορά του στη δημοκρατία, στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία. Το μετάλλιο φέρει εγχάρακτη απεικόνιση της κεφαλής της θεάς Αθηνάς και συνοδεύεται από τιμητικό πάπυρο.

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης η Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη, ο κ. Δημήτριος Καιρίδης, μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Γεώργιος Μυλωνάκης, ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής κ. Βασίλειος Μπαγιώκος  και ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής, Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης.

Στη συνέχεια, ο κ. Kox θα έχει συναντήσεις, κατά σειρά, με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, τον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη, τους αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ακολουθούν στα συνοδευτικά αρχεία οι πλήρεις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και του Προέδρου της Κ.Σ. του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το κείμενο των δηλώσεων του κ. Kox είναι προϊόν διερμηνείας και όχι μετάφρασης.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Συνοδευτικά αρχείαΕπιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ