Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 19 Ιουνίου 2017

Χαιρετισμός Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής στην 6η Γιορτή Υπερηφάνειας της Θεσσαλονίκης

Στην 6η Γιορτή Υπερηφάνειας της Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Ιουνίου, συμμετείχε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Αναστάσιος Κουράκης.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Κουράκης επεσήμανε τα εξής:

«Το πλαίσιο που αφορά στην έμφυλη διάσταση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων έχει διευρυνθεί, μετά από πολλά χρόνια αγώνων και κινηματικών διεκδικήσεων. Η πρόοδος αυτή βασίζεται κυρίως στην προοδευτική φυγή προς τα εμπρός ενός πολύ μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας. Η άρση του φόβου, των ρατσιστικών στερεοτύπων, η κατάρρευση του υποκριτικού καθωσπρεπισμού ήταν μερικοί από τους παράγοντες που συνετέλεσαν ώστε σημαντικές διεκδικήσεις του πολύχρωμου κινήματος να γίνουν πράξη.

Αυτή τη δυναμική πορεία αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην κοινωνία και στο κίνημα την υποστηρίξαμε και εμείς, στο επίπεδο της κεντρικής πολιτικής και θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Μετά από τη θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης προχωρήσαμε σε ενδιαφέρουσες δράσεις στήριξης των έμφυλων διεκδικήσεων και σχεδιάζουμε κι άλλες. Θα ήθελα να αναφερθώ ενδεικτικά μόνο σε δύο. Πρώτον, στη θεματική εβδομάδα για το σώμα και τις ταυτότητες, η οποία διοργανώθηκε για πρώτη φορά σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, όπου για πρώτη φορά η εκπαιδευτική διαδικασία εστίασε ανοιχτά και με εξαιρετικά παιδαγωγικό τρόπο στην καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και της έμφυλης βίας καθώς και στα ζητήματα κοινωνικού φύλου. Η συμπερίληψη των κρίσιμων αυτών θεμάτων στην εφαρμοσμένη εκπαιδευτική πράξη, σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, αποτελεί μία τομή για την ελληνική εκπαίδευση και μια εξαιρετικά παιδευτική άσκηση για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, η οποία θα επεκταθεί ακόμα περισσότερο κατά τη νέα σχολική χρονιά, καθώς είναι θέμα παιδείας να μη διακρίνουμε τους ανθρώπους με βάση το φύλο, την καταγωγή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εξωτερική εμφάνιση, τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Tο δεύτερο ζήτημα αφορά στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα σε σχέση με τα έμφυλα δικαιώματα και τη διεύρυνσή τους. Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα που μας πέρασε, η επίσημη δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο, έχει πάρει το δρόμο του για τη Βουλή και θα ψηφιστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Βασική τομή του νομοσχεδίου, η οποία αποτελεί και διαχρονικό αίτημα του κινήματος, είναι η δυνατότητα διόρθωσης του καταχωρημένου στα δημόσια έγγραφα φύλου, με ένα απλό αίτημα του ενδιαφερομένου προσώπου, χωρίς απολύτως καμία άλλη προϋπόθεση.

Έχουμε μπροστά μας όμως κι άλλους αγώνες, με σημαντικά αιτήματα, στους οποίους καλούμαστε να συμβάλουμε συμμετέχοντας ενεργά στο δημόσιο διάλογο. Η θεσμική θωράκιση της διαφορετικότητας, ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων σεξουαλικής έκφρασης, τα θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων και της ρατσιστικής βίας, ζητήματα ελευθερίας έκφρασης στον δημόσιο χώρο, αφορούν μερικά μόνο από τα πεδία στα οποία εστιάζουν οι προσπάθειες που καλούμαστε να καταβάλουμε στο επόμενο διάστημα. Σε όλες αυτές τις διεκδικήσεις θα συνεχίσουμε να προχωράμε όλοι μαζί, κίνημα, κοινωνία, προοδευτικός πολιτικός κόσμος και θα νικήσουμε».

 

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ