Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2021
Συμμετοχή Ελλήνων βουλευτών στη διεθνή διαδικτυακή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την επανεγκατάσταση των προσφύγων
Διαδικτυακή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την επανεγκατάσταση των προσφύγων, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Την συζήτηση συνδιοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και το Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού και εισηγήτριας του Ε.Κ. για το Πρόγραμμα της ΕΕ για την επανεγκατάσταση των προσφύγων, κυρίας Malin Bjork. Στην τηλεδιάσκεψη από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι βουλευτές, κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης και κ. Ιωάννη Μουζάλας.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ευρωβουλευτές, βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Στο πρώτο μέρος της συζήτησης δόθηκε έμφαση στις ανάγκες επανεγκατάστασης των προσφύγων, τις προοπτικές και τις προτεραιότητες υπό το πρίσμα του παγκοσμίου συμφώνου για τους πρόσφυγες. Στο δεύτερο μέρος η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ρόλο της ΕΕ και των εθνικών κοινοβουλίων για την θέσπιση βιώσιμων προγραμμάτων με γνώμονα την προστασία των προσφύγων.
Ο κ. Ε. Κωνσταντινίδης στην παρέμβασή του υπογράμμισε την απαράδεκτη εργαλειοποίηση του προσφυγικού ζητήματος από την Τουρκία, την οποία κάλεσε να εφαρμόσει όσα προβλέπονται στην Κοινή Δήλωση του 2016 με την ΕΕ και να επιτρέψει τις επιστροφές των παρανόμως διαμενόντων αλλοδαπών, τις οποίες έχει αναστείλει από τον Μάρτιο του 2020. « Η Ελλάδα έχει επωμιστεί δυσανάλογες ευθύνες κι επιβάρυνση στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διαχείρισης της μετανάστευσης, γι’ αυτό και αδυνατεί να συμμετάσχει σε προγράμματα επανεγκατάστασης προσφύγων. Ωστόσο, η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στην έκτακτη ανάγκη για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν, πρόσφερε ασφαλές καταφύγιο σε 819 Αφγανούς πολίτες που κινδύνευαν από το καθεστώς των Ταλιμπάν έως ότου επανεγκατασταθούν σε άλλες χώρες. προέβη στην υποδοχή 12 ατόμων, προσωπικό της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Καμπούλ κι έχουμε δεσμευτεί να υποδεχθούμε 10 Αφγανούς που συνεργάστηκαν με την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Επίσης, εκκενώσαμε τους Αφγανούς διερμηνείς που είχαν εργαστεί για τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις με τα μέλη των οικογενειών τους και υποδεχθήκαμε Αφγανές γυναίκες, δικαστές, δικηγόρους, δημοσιογράφους, ακτιβιστές μέλη της κοινωνίας των πολιτών και τις οικογένειες τους» ανέφερε στην παρέμβασή του ο κ. Κωνσταντινίδης. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη διαμόρφωσης ολιστικής πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ για το μεταναστευτικό, σημαντική πτυχή του οποίου αποτελεί το ζήτημα των επανεγκαταστάσεων που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συνδυασμό και με τις άλλες πτυχές του μεταναστευτικού και κυρίως με τον περιορισμό των παράνομων ροών.


Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

1
Επιστροφή