Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 10 Μαρτίου 2022
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 16ης Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως της Μεσογείου
Ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Ντουμπάϊ, οι εργασίες της 16ης Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως της Μεσογείου, στις οποίες μετείχε, από ελληνικής πλευράς, ο βουλευτής κ. Μάξιμος Σενετάκης. Τα κυρίως θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών των 3 Μόνιμων Επιτροπών, ήταν: οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου, η αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, η κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο, οι δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία στα εκπαιδευτικά συστήματα και η εφαρμογή του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση.
Ο κ. Σενετάκης, στην παρέμβασή του για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, καταδίκασε ρητά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έφερε τον πολεμικό όλεθρο στην καρδιά της Ευρώπης και δήλωσε την πλήρη συμπαράσταση της χώρας μας στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας. Υπογράμμισε την θεμελιώδη αρχή του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών και κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να αντισταθεί στην ισχύ των όπλων και στην αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών, προσθέτοντας ότι κάθε αναθεωρητική πρωτοβουλία, υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα και την πρόοδο.
Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι η συμπεριφορά της συνιστά απειλή για την περιοχή μας αλλά και ευρύτερα, καλώντας τη να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων σε συνεννόηση και όχι σε αντιπαράθεση με τους γείτονες και τα κράτη της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα εργάζεται σταθερά για την οικοδόμηση περιβάλλοντος σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας σε όλη τη Μεσόγειο, περιοχή στην οποία υπάρχουν ορισμένα από τα πιο επίμονα ζητήματα παγκοσμίως, όπως το Ισραηλινό-Παλαιστινιακό ζήτημα και το Κυπριακό.
Αναφορικά με το μεταναστευτικό, είπε ότι το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλουθα πρέπει να υπηρετεί μια συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική, με δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών και καταδίκασε κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών. Επιπλέον, ο κ. Σενετάκης, σημείωσε την ανάγκη για περιφερειακές πρωτοβουλίες συνεργασίας μεταξύ των χωρών προέλευσης, διέλευσης και υποδοχής, παρουσίασε τις εργώδεις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα μας από το 2015 για τη διάσωση και υποδοχή χιλιάδων προσφύγων/μεταναστών και υποστήριξε ότι είναι ανάγκη να εξευρεθούν νόμιμες οδοί μετανάστευσης σε αρμονία με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας των χωρών υποδοχής.
Τέλος, αφού εξέφρασε την ανησυχία του για την παρούσα κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες βουλευτές της Συνελεύσεως να εργαστούν για τη μείωση των εντάσεων και τη δημιουργία συνθηκών ειρηνικής συμβίωσης και οικονομικής ανάπτυξης σε όλη την περιοχή, καθώς “αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν”.
Στη συζήτηση για τα θέματα της οικονομίας, ο κ. Μ. Σενετάκης, ανέφερε ότι πολυπαραγοντικές προκλήσεις, που αντιμετώπισαν τα τελευταία χρόνια οι χώρες της Μεσογείου, όπως η πανδημία Covid–19 και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αναδεικνύουν τη νευραλγική σημασία της διακρατικής συνεργασίας προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή.
Σημείωσε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα, επιδιώκει τη συνεργασία με τις μεσογειακές χώρες, εστιάζοντας σε 3 βασικές προτεραιότητες: πράσινη μετάβαση, τουρισμός και ψηφιακός μετασχηματισμός. Υπογράμμισε την ανάγκη ενισχύσεως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των Start-up, καθώς και την ανάγκη διευκόλυνσης της χρηματοδότησής τους, ενώ πρόσθεσε ότι η διαφοροποίηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος των χωρών της περιοχής, προσφέρει μια πολύτιμη ευκαιρία για την οικοδόμηση ενός πιο ανοιχτού και περιεκτικού συστήματος αναπτυξιακής συνεργασίας τους, ευθυγραμμίζοντας τους πόρους και τις προσπάθειες γύρω από ένα σύνολο κοινών στόχων.
Μιλώντας για την κλιματική αλλαγή, ο κ. Σενετάκης, υποστήριξε ότι αυτή συνιστάμια παγκόσμια περιβαλλοντική και αναπτυξιακή πρόκληση, με σημαντικές οικολογικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην ενέργεια, την παραγωγή τροφίμων, τη βιοποικιλότητα, τους υδάτινους πόρους, την ερημοποίηση, την υγεία και την ασφάλεια. Επίσης, ανέφερε ότι η Μεσόγειος πλήττεται ιδιαίτερα και χαρακτήρισε ισορροπημένο το αποτέλεσμα της COP26, ως ένα ακόμη θετικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων, προς την οποία η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη, έχοντας υιοθετήσει μια βραχυπρόθεσμη στρατηγική μείωσης των εκπομπών για το 2030 και μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για το 2050.
Τέλος, αφού επεσήμανε ότι ο καθορισμός των στόχων είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία, αλλά η υλοποίησή τους σαφώς δυσκολότερη, υπογράμμισε ότι ο μετασχηματισμός προς μια οικονομία χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών θα πρέπει να γίνει με δίκαιο τρόπο, διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Η συνέλευση ενέκρινε 6 ψηφίσματα (1 για κάθε θέμα), ενώ ανακοινώθηκαν οι αποδέκτες του βραβείου PAM 2022, μεταξύ των οποίων και η ελληνική πρόταση για βράβευση του Πυροσβεστικού Σώματος για την αυταπάρνηση που επέδειξαν οι άνδρες του κατά την πυρόσβεση των πυρκαγιών του περασμένου θέρους. Ανακοινώθηκε ακόμη η επίσημη ένταξη στη Συνέλευση των κοινοβουλίων του Κατάρ και των Η Α Ε.
Στις εργασίες μετείχαν πάνω από 200 εκπρόσωποι από 23 κοινοβούλια-μέλη των χωρών της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων. Στη Σύνοδο, πέραν των κοινοβουλευτικών αποστολών των χωρών-μελών της, συμμετείχαν επίσης, εκπρόσωποι πολλών διεθνών και περιφερειακών οργανισμών και εταίρων της PAM.
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Επιστροφή