Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 24 Απριλίου 2017
Στο φαινόμενο του ευρωσκεπτικισμού και στη διάρρηξη της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων της Ε.Ε.
Με κεντρικούς ομιλητές την Πρόεδρο της Άνω Βουλής της Ολλανδίας κ. Ankie Broekers-Knol, την Πρόεδρο του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου κ. Malu Dreyer και τον Πρόεδρο της Βουλής της Ιρλανδίας κ. Sean O Fearghail άρχισε η συζήτηση γύρω από τη δεύτερη θεματική ενότητα της Διάσκεψης των Προέδρων Κοινοβουλίων της Ε.Ε. στην Μπρατισλάβα, που αφορά την ανάγκη μεγαλύτερης επικοινωνίας των κοινοβουλίων με την κοινωνία.
Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης αναφέρθηκε στο φαινόμενο του ευρωσκεπτικισμού και στη διάρρηξη της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών προς την πολιτική και τους πολιτικούς, όπως και προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η οποία χρονολογείται, όπως τόνισε ο κ. Βούτσης, «από τότε που η οικονομική κρίση άρχισε να έχει άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνική ζωή των Ελλήνων, με κύρια γνωρίσματα την απώλεια θέσεων εργασίας και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων, που οδήγησαν ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού –περίπου το 30%– σε επίπεδα διαβίωσης κάτω του ορίου της φτώχειας».
Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε πως παρά τις προσπάθειες που γίνονται μέσω του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς αλλά και την προβολή του κοινοβουλευτικού έργου από τη Βουλή των Ελλήνων, το αρνητικό κλίμα δεν μπορεί να μεταστραφεί εύκολα, αφού –όπως είπε χαρακτηριστικά– «υποχρεωνόμαστε να νομοθετήσουμε μνημόνια με τους εταίρους-δανειστές χωρίς ουσιαστικό κοινοβουλευτικό διάλογο, με διαδικασίες ‘‘υπερεπείγουσες”.»
Ο κ. Βούτσης επισήμανε τέλος ότι το φαινόμενο αυτό δεν συναντάται μόνο στην Ελλάδα καταλήγοντας: «Είναι χαρακτηριστικά τα συμπεράσματα της μετεκλογικής ανάλυσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ύστερα από τις ευρωεκλογές του 2014, όπως επίσης σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του ευρωβαρόμετρου, η εμπιστοσύνη των Ελλήνων απέναντι στην Ε.Ε. και τους θεσμούς της έχει επιδεινωθεί έτι περαιτέρω. Εντέλει μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι οι πολίτες κρίνουν τους θεσμούς –ευρωπαϊκούς, εθνικούς ή και τοπικούς– από την παραγωγή απτών αποτελεσμάτων που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή και όχι μόνο ούτε κυρίως από τις προθέσεις ή τα προγράμματά τους».
Μετά το πέρας της Διάσκεψης ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης θα έχει διμερή συνάντηση με τον ομόλογό του και οικοδεσπότη της Διάσκεψης, Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακίας, κ. Andrej Danko.
Σας αποστέλλουμε συνημμένο το κείμενο της δεύτερης παρέμβασης του Προέδρου της Βουλής.
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

1
Συνοδευτικά αρχεία
Επιστροφή