Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2016

Συμμετοχή Αντιπροσωπείας της Βουλής στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC)

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 56ης Διάσκεψης της COSAC στην Μπρατισλάβα, στην οποία η Βουλή των Ελλήνων εκπροσωπήθηκε από τον Α΄ Αντιπρόεδρό της και Πρόεδρο της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αναστάσιο Κουράκη, ως επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής κ. Αννέτα Καββαδία και τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, μέλος της Επιτροπής.

Ο κ. Κουράκης τοποθετήθηκε και στις τρεις θεματικές ενότητες της Διάσκεψης, οι οποίες αφορούσαν στις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων ως προς τη διατλαντική εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ (TTIP), στους σχεδιασμούς σε σχέση με την ενεργειακή ένωση, καθώς και στο θέμα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

            Σχετικά με τη διατλαντική συμφωνία TTIP, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε μεταξύ άλλων ότι «στα δομικά προβλήματα των εν λόγω συμφωνιών θα πρέπει να απαντήσουμε δίνοντας έμφαση στην οικονομία με κοινωνική ανταποδοτικότητα. Και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των περιβαλλοντικών πόρων, αλλά και σε σχέση με την ποιότητα των εργασιακών σχέσεων, ένα παγκόσμιο πλαίσιο που ευνοεί την ασυδοσία των τεράστιων επιχειρήσεων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, οδηγεί μαθηματικά στην κατάρρευση των τοπικών οικονομιών και στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Είναι προφανές ότι δεν επιθυμούμε μια τέτοια εξέλιξη για τις οικονομίες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

            Στο ζήτημα της ενεργειακής ένωσης ο κ. Κουράκης υπογράμμισε ότι «η ενεργειακή ασφάλεια και η αλληλεγγύη, η δημιουργία μιας εσωτερικής αγοράς για την ενέργεια, η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης ως μέσο για την εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και η έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία είναι οι αρχές στις οποίες καλούμαστε να βασίσουμε τους εθνικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς. Σε αυτή την κατεύθυνση και με δεδομένο τα εύθραυστα οικοσυστήματα της Μεσογείου, είναι απαραίτητο να χαράξουμε μια πολιτική ενέργειας με έμφαση στη βελτίωση της θέσης του πολίτη και του μικρού παραγωγού και στην απομάκρυνση από ‘‘φαραωνικά’’ ενεργειακά έργα μεγιστοποίησης κερδών. Σημαντικό ζήτημα αποτελεί επίσης η απομάκρυνση από την πυρηνική ενέργεια, κατεύθυνση την οποία έχουν επιλέξει πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δυστυχώς όχι όλες. Τέλος, είναι απαραίτητο να επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με ενεργοβόρες καταναλωτικές συνήθειες και πρακτικές μάρκετινγκ, οι οποίες ωθούν στην άσκοπη κατασπατάληση ενεργειακών πόρων. Ενεργειακή λοιπόν δικαιοσύνη, κοινωνική προστασία, ανάπτυξη με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο και ενθάρρυνση αλλαγής ενεργοβόρων καταναλωτικών συνηθειών αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθήσουμε».

            Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κουράκης σημείωσε ότι «η δημιουργία της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής-συνοριοφυλακής αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, η οποία μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων. Εντούτοις δεν θα πρέπει το ζήτημα των εξωτερικών συνόρων να το αντιμετωπίζουμε μόνο ως προς τη διάσταση της εσωτερικής ασφάλειας. Μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει, όπως έχει οδηγήσει και στο παρελθόν, σε πολιτικές που αντιβαίνουν σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Η ανθρωπιστική διάσταση στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε κοινή πολιτική στο ζήτημα αυτό. Να γνωρίζουμε ότι τα δρακόντεια φρουρούμενα σύνορα δεν πρόκειται να σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές. Η απάντηση στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ο τερματισμός των συγκρούσεων, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Κατάλοιπο της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης χαρακτήρισε την εμπορική συμφωνία ΤΤΙΡ η κ. Καββαδία, στηλιτεύοντας το πέπλο βαθιάς μυστικότητας που καλύπτει τις διαπραγματεύσεις και επισημαίνοντας πως «αυτό είναι μόνο ένα από τα σημαντικότερα σημεία που την καθιστούν βαθιά προβληματική».

«Πολλές εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες από την ευρωπαϊκή πλευρά, μεταξύ άλλων και από χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν στην ουσία ήδη κηρύξει την ΤΤΙΡ νεκρή» σημείωσε. Και αναφερόμενη στο νέο διεθνές τοπίο που διαμορφώνεται τόνισε: «Η εκλογή του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ δημιουργεί ακόμη περισσότερες αμφιβολίες για το μέλλον της συμφωνίας, καθώς ο ίδιος έχει επανειλημμένα ταχθεί εναντίον της. Ανεξάρτητα, όμως, από τις μελλοντικές εξελίξεις, εμείς ως βουλευτές πρέπει να ασχοληθούμε με τη βαθιά αντιδημοκρατική και ασύδοτη φύση της ΤΤΙΡ. Ας μην ξεχνάμε τον ακραίο αντίκτυπο που θα έχει αυτή η συμφωνία, εάν ολοκληρωθεί, σε ουσιώδη στοιχεία του ευρωπαϊκού κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου - ή σε ό, τι έχει απομείνει από αυτό. Κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, πρότυπα υγείας και ασφάλειας, πρότυπα ποιότητας των προϊόντων, γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί και ασφάλεια τροφίμων γενικότερα, είναι μερικά παραδείγματα. Και φυσικά, υπάρχει το σύστημα επίλυσης των διαφορών που πηγάζουν από την εφαρμογή της συμφωνίας, που δίνει πρωτοφανείς εξουσίες σε ιδιωτικές εταιρείες να στρέφονται εναντίον εθνικών κυβερνήσεων, δημιουργώντας μια παράλληλη και εντελώς ανομιμοποίητη έννομη τάξη που, για τον λόγο αυτό, είναι απαράδεκτη».

«Για όλους αυτούς τους λόγους», συνέχισε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι αδύνατο να δεχτεί κανείς τα επιχειρήματα που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πόσο ευεργετική θα είναι για την Ευρώπη αυτή η συμφωνία και το ελεύθερο εμπόριο γενικότερα. Βέβαια θα είναι εξαιρετικά επωφελής για κάποιους υπερβολικά πλούσιους Ευρωπαίους και για μια χούφτα ευρωπαϊκών μεγάλων εταιρειών. Αλλά για τη συνολική ευημερία των Ευρωπαίων σίγουρα όχι».

            Αναφερόμενη στο προσφυγικό η κ. Καββαδία εξέφρασε «την ανάγκη η Ευρώπη να αποδείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της σε χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης», επισημαίνοντας ότι η χώρα μας, αν και βιώνει με τον πιο δύσκολο τρόπο το προσφυγικό πρόβλημα, προσπαθεί να το διαχειριστεί όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν συνεπάγεται μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις καλώντας τους πάντες να συνειδητοποιήσουν ότι η πρακτική της ύψωσης φραχτών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σε σύμμαχες χώρες που ανήκουν στην ίδια ένωση.

«Περιμένουμε όλοι να αναλάβουν ίσες ευθύνες σχετικά με την προσφυγική κρίση και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλα τα κράτη μέλη είναι ανάγκη να υποδεχθούν έναν αριθμό προσφύγων ανάλογο, βεβαίως, με τον πληθυσμό και την έκταση της κάθε χώρας. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια ευθύνη που κανένα κράτος μέλος δεν θα έπρεπε να μπορεί να αποποιηθεί αντισταθμίζοντάς την με κάτι άλλο, λόγου χάρη οικονομική ή υλικοτεχνική βοήθεια. Επιδιώκουμε ισότιμο και δίκαιο διαμοιρασμό των ευθυνών που απορρέουν από το προσφυγικό και παλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση διεκδικώντας καταρχάς ανοιχτά σύνορα εντός Ε.Ε. αλλά και μια λιγότερο φοβική Ευρώπη που δεν θα υψώνει τείχη στα εξωτερικά της σύνορα» τόνισε η κ. Καββαδία.

Ο κ. Χαρακόπουλος, εξάλλου, αναφερόμενος στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισήμανε ότι «η Ελλάδα, με το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων της να είναι θαλάσσια, συνιστά, όπως η Ιταλία και η Μάλτα, μια ευάλωτη πύλη για την εισροή όσων προσφύγων ή μεταναστών επιθυμούν να διέλθουν μέσω της χώρας μας στην ηπειρωτική Ευρώπη» και καυτηρίασε το γεγονός ότι «το προηγούμενο διάστημα αρκετά κράτη μέλη συμπεριφέρθηκαν με γνώμονα το στενά θεωρούμενο εθνικό συμφέρον», τονίζοντας πως με αυτή τη στάση «δημιουργούν βαθιές ρωγμές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, απειλούν με κοινωνικό χάος χώρες όπως η Ελλάδα και ωφελούν ακραίες πολιτικές απόψεις και κινήσεις». Ο βουλευτής της Ν.Δ. υπογράμμισε επίσης ότι «απαιτείται πίεση προς την Άγκυρα να τηρήσει τα συμπεφωνημένα, καθώς μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εκδηλώνεται σαφής τάση προς ολοκληρωτικές πρακτικές ενώ η απόσταση με την Ε.Ε. διευρύνεται επικίνδυνα» και χαιρέτισε την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής.

Μιλώντας για την ενεργειακή ένωση ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε πως «μια σειρά από αρνητικές εξελίξεις στον γεωπολιτικό ορίζοντα της Ε.Ε., όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η συνεχιζόμενη αστάθεια στα ανατολικά της χώρας και η διολίσθηση της Τουρκίας σε έναν αντιδημοκρατικό αυταρχισμό, καθιστούν περισσότερο αναγκαία τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας» και υπογράμμισε ότι «εκτός από τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ θεωρούμε πολύ σημαντική τη στήριξη του σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού IGI Poseidon, ο οποίος θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου τμήματος μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας».

Επίσης, αναφερόμενος στην εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, την TTIP, ο βουλευτής επισήμανε ότι «η προώθηση των εμπορικών μας σχέσεων με τον υπόλοιπο κόσμο πρέπει να γίνεται με διαφάνεια και όχι ερήμην των λαών μας» σημειώνοντας και τα ερωτήματα που έχουν ανακύψει για τη βούληση των ΗΠΑ υπό την προεδρία Τραμπ να προωθήσουν τις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά στην προστασία των προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) στις ΗΠΑ, ο κ. Χαρακόπουλος είπε ότι «η Ε.Ε. δεν πρέπει να κάνει εκπτώσεις σε αυτό το ζήτημα ούτε να δημιουργεί με τη στάση της ΠΟΠ διαφορετικών βαθμών προστασίας. Δεν πρέπει να ανεχθούμε -τόνισε- τον σφετερισμό του ονόματος των αγροτικών μας προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη, όπως η φέτα, που είναι άυλος πολιτισμός της Ευρώπης».

 

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ