Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 04 Ιουλίου 2025
Η Βουλή των Ελλήνων στη διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC)
Την έναρξη της κοινοβουλευτικής διάστασης της δανικής προεδρίας του συμβουλίου της Ε.Ε. σηματοδότησε η διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC). Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Δημήτρης Κούβελας.
Ο κ. Κούβελας χαιρέτησε τις προτεραιότητες της δανικής προεδρίας κάνοντας ιδιαίτερο λόγο στη σημασία της αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης. Ακόμη, αναφέρθηκε στις αυξημένες ροές από τη Λιβύη προς την Κρήτη, γεγονός που επεσήμανε άλλωστε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κ. Κούβελας τόνισε τη σημασία ανάληψης συντονισμένης δράσης για την αναχαίτιση των ροών αυτών σε συνεργασία με τις λιβυκές αρχές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την κρισιμότητα της υιοθέτησης ενός λειτουργικού ευρωπαϊκού συστήματος επιστροφών, την οικοδόμηση στοχευμένης και διαρθρωμένης συνεργασίας με τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης και την αναθεώρηση των κανόνων για τις ασφαλείς τρίτες χώρες, ώστε να εφαρμοστεί αποτελεσματικότερα το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Ο έλεγχος της μετανάστευσης, κατέληξε, θα πρέπει να βρίσκεται στα χέρια της ΕΕ και όχι των διακινητών.
Κατά την τοποθέτησή του στην ενότητα αναφορικά με την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, ο κ. Κούβελας επιβεβαίωσε την στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η Ουκρανία μάχεται για την ασφάλεια της Ε.Ε. και ότι καμία συζήτηση για ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την συμμετοχή της στην εξεύρεση λύσης. Στη συνέχεια ο Έλληνας βουλευτής επανέλαβε την υποστήριξη στην ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, χωρίς ωστόσο εκπτώσεις από την συμπεφωνημένη διαδικασία διεύρυνσης, η οποία βασίζεται στην αιρεσιμότητα και στις επιδόσεις κάθε υποψήφιου κράτους-μέλους, όπως άλλωστε και στην περίπτωση των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο κ. Κούβελας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αποδίδει άνω του 3% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες, υπογραμμίζοντας τη σημασία μείωσης των εξαρτήσεων της Ε.Ε. από τρίτους, με έμφαση στις χώρες με περιορισμένες παραγωγικές και εξαγωγικές ικανότητες, αλλά και τη θέση της χώρας για αποκλεισμό τρίτων κρατών στις αμυντικές πρωτοβουλίες της Ένωσης, τα οποία υπονομεύουν την ασφάλεια και τα στρατηγικά συμφέροντα των κρατών μελών της.
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Επιστροφή