Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2019

Ενημέρωση κοινοβουλευτικών επιτροπών για τις εμπορικές σχέσεις της Ε.Ε. με τρίτες χώρες και την προστασία των ελληνικών προϊόντων

Η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου συνεδρίασαν σήμερα από κοινού με θέμα ημερήσιας διάταξηςΟι εμπορικές σχέσεις της Ε.Ε. με τρίτες χώρες”. Τα μέλη των συναρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών ενημέρωσαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κώστας Φραγκογιάννης, και η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρία Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, αναφέρθηκε στην ανάγκη σφυρηλάτησης ισχυρής και ανεξάρτητης ευρωπαϊκής εμπορικής πολιτικής, οικοδομημένης στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα υψηλά περιβαλλοντικά, ποιοτικά και κοινωνικά πρότυπα. Σημείωσε δε ότι οι εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκή Ένωσης με τρίτες χώρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν όχημα προστασίας των ελληνικών προϊόντων, αλλά και όχημα διεθνούς προώθησης του ευρωπαϊκού μοντέλου σε μία σειρά πεδίων όπου η Ε.Ε. βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κώστας Φραγκογιάννης, υπογράμμισε ότι σε μια περίοδο με χαρακτηριστικά «εμπορικού πολέμου», η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να υπερασπίσει τα εμπορικά της συμφέροντα, διαπραγματευόμενη εμπορικές συμφωνίες με επωφελείς όρους. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η χώρα μας εστιάζει στην προάσπιση των ελληνικών εμπορικών συμφερόντων, με έμφαση στην προστασία εμβληματικών αγροδιατροφικών προϊόντων και την υπεράσπιση της αυξημένης προστασίας των ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων (ΠΟΠ/ΠΓΕ). Στον τομέα των υπηρεσιών, συμπλήρωσε, επιδιώκεται η εξάλειψη των εμποδίων και των μέτρων διακριτικής μεταχείρισης και η δημιουργία ενός σταθερού και προβλέψιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τους Έλληνες επενδυτές και επιχειρηματίες. Τέλος, ο κ. Φραγκογιάννης ανακοίνωσε ότι με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκρίθηκε το αίτημα της νέας κυβέρνησης για έξοδο από το ειδικό καθεστώς που διέπει τις εξαγωγικές πιστώσεις, από το 2012. Δημιουργούνται με τον τρόπο αυτόν όροι ισοτιμίας των ελληνικών επιχειρήσεων με τις ευρωπαϊκές στο κρίσιμο πεδίο των συναλλαγών με το εξωτερικό, αποδεικνύοντας ότι η ελληνική οικονομία ανακτά την αξιοπιστία της. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν είναι πλέον απαραίτητο να προκαταβάλλουν την αξία των πρώτων υλών.

Η ευρωβουλευτής κυρία Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου εξέφρασε την ανησυχία της για τις «παράπλευρες απώλειες» που θα υποστούν οι τομείς της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και του επισιτισμού, ειδικότερα δε οι Έλληνες παραγωγοί επιτραπέζιου ροδάκινου, μετά την απόφαση του ΠΟΕ για τις κρατικές ενισχύσεις στην Airbus και την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς σε ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα. Κάλεσε δε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στήριξης των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων και των άμεσων κρατικών ενισχύσεων για την κοινή οργάνωση των αγορών γεωργικών προϊόντων, και μάλιστα κατά προτεραιότητα στις χώρες οι οποίες δεν έχουν σχέση με την Airbus. Ενημέρωσε, τέλος, για την εξέλιξη της διαδικασίας κατοχύρωσης του ευρωπαϊκού σήματος των Μακεδονικών Προϊόντων.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ