Ενημέρωση

Εκθέσεις

Η Βουλή των Ελλήνων, στην προσπάθειά της να επικοινωνήσει με τους πολίτες και κυρίως με τους νέους, διοργανώνει από το 1994 εκθέσεις στο Μέγαρο της Βουλής με την ευκαιρία σημαντικών ιστορικών επετείων ή για να τιμήσει μεγάλες προσωπικότητες του Ελληνισμού. Με τις εκθέσεις αυτές, η Βουλή των Ελλήνων συμβάλλει σημαντικά στην εμβάθυνση της ιστορικής παιδείας των πολιτών και τη διαμόρφωση κριτικής στάσης απέναντι στο παρελθόν και το παρόν.

Καθημερινά λειτουργεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Επισκέψεις σχολείων στη Βουλή)

Επίσης, οργανωμένες ομάδες επισκεπτών (σύλλογοι, σωματεία, ΚΑΠΗ κ.λπ.) μπορούν να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους στη Βουλή επικοινωνώντας με τα τηλέφωνα 210 3735247 και 210 3735245.

 

 

 

Δεκέμβριος 2012

Το άγνωστο «μέτωπο» των Βαλκανικών Πολέμων: η διοικητική ενσωμάτωση των Νέων Χωρών

To Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει έκθεση με τίτλο Το άγνωστο “μέτωπο” των Βαλκανικών Πολέμων: η διοικητική ενσωμάτωση των Νέων Χωρών.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κύριος Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης, την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 18.30΄.

Η έκθεση, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους, εστιάζει σε έναν άλλο αγώνα της εποχής εκείνης, λιγότερο γνωστό, ο οποίος ξεκίνησε παράλληλα με την απελευθέρωση και την προσάρτηση των νέων επαρχιών.

Η αφήγηση της έκθεσης, την επιστημονική επιμέλεια της οποίας έχει ο καθηγητής Βασίλης Γούναρης, ξεκινά με μια ιστορική αναδρομή στα στρατιωτικά, διπλωματικά και πολιτικά γεγονότα της δεκαετίας 1912-1922, και αναπτύσσεται μέσα από τους βασικούς τομείς που απασχόλησαν το διοικητικό μηχανισμό: την καταγραφή των πληθυσμών, τη διοικητική οργάνωση και τη στελέχωσή της, την εκπαίδευση και την οικονομία.

Φωτογραφίες, εφημερίδες, διοικητικές αποφάσεις και επίσημη αλληλογραφία, επιστολικά δελτάρια, πίνακες και χάρτες, αναπαράγονται στην έκθεση, σκιαγραφώντας τους στόχους, τις δυσκολίες, τα επιτεύγματα, αλλά και τα προβλήματα της ελληνικής διοίκησης στην προσπάθειά της για αρμονική ένταξη των πληθυσμών της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Κρήτης, της Σάμου, των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Θράκης στο μηχανισμό του κράτους.

Το υλικό προέρχεται από πλήθος φορέων, ανάμεσά τους το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Ιστορικό και Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, τα ΓΑΚ - Ιστορικά Αρχεία Μακεδονίας και Ηπείρου, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Μπενάκη, αλλά και ιδιωτικές συλλογές από όλη την Ελλάδα, που διασώζουν σημαντικά τεκμήρια της ιστορίας μας και εμπλουτίζουν σημαντικά την έκθεση.

Την αρχιτεκτονική επιμέλεια ανέλαβε η αρχιτέκτων Ναταλία Μπούρα.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαΐου 2013.
Ιωάννινα, 22 Φεβρουαρίου 1913. Δοξολογία Οθωμανών υπέρ του διαδόχου Κωνσταντίνου.  Συλλογή Βασίλη Κορκολόπουλου Τρεις διαδοχικοί χάρτες με τα σύνορα της ελληνικής επικράτειας πριν από το 1912 και τις επεκτάσεις της κατά το 1913 και το 1920.  Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Καβάλα, άποψη της πόλης λίγο μετά την απελευθέρωσή της στις 26 Ιουνίου 1913. Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αρχείο Στέφανου Δραγούμη
Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολη), 13 Ιουλίου 1920. Είσοδος του βασιλιά Αλεξάνδρου στην πόλη. Στο ανοικτό αυτοκίνητο εικονίζονται αριστερά ο βασιλιάς και δεξιά ο διοικητής της Μεραρχίας Ξάνθης Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αρχείο Κωνσταντίνου Μαζαράκη-Αινιάνος


Νέος Εκθεσιακός Χώρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων

Λεωφόρος Αμαλίας 14,  Σύνταγμα 
Τηλέφωνο: 210 373 5109
E-mail: foundation@parliament.gr
http://foundation.parliament.gr

Ώρες λειτουργίας :
Για να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης επισκεφθείτε τη σχετική ενότητα της ιστοσελίδας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων: «Το άγνωστο «μέτωπο» των Βαλκανικών Πολέμων: η διοικητική ενσωμάτωση των Νέων Χωρών»    






Σχετικά Video



Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ