Διεθνείς Δραστηριότητες : Ευρωπαϊκή Ένωση

Κ.Σ. Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (PABSEC)


Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου είναι αποτέλεσμα της επανεμφάνισης των χωρών της περιοχής στην παγκόσμια σκηνή, λόγω των μεγάλων πολιτικών αλλαγών στα τέλη της δεκαετίας του ’80.
Τον Φεβρουάριο του 1993 στην Κωνσταντινούπολη, οι Πρόεδροι 9 Κοινοβουλίων χωρών του Ευξείνου Πόντου υιοθέτησαν την «Ιδρυτική Διακήρυξη  της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου» (PABSEC). Τα Κοινοβούλια που συμμετέχουν είναι οι: Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία, Ουκρανία.
Η Ελλάδα έγινε το δέκατο μέλος του Οργανισμού τον Ιούνιο του 1995 και συμμετέχει έκτοτε ανελλιπώς. Η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελείται από  έξι (6) τακτικά μέλη (2 βουλευτές ανά επιτροπή). Αναπληρωματικά μέλη δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό του Οργανισμού.
Σκοπός της Συνέλευσης είναι η προώθηση νομικής βάσης για οικονομική, εμπορική, κοινωνική και πολιτική συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών, η θέσπιση της απαραίτητης νομοθεσίας για την εφαρμογή αποφάσεων που λαμβάνονται από τους επικεφαλής κρατών και τους υπουργούς Εξωτερικών αλλά και η ενίσχυση της συνεργασίας με άλλους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς.
Η Ολομέλεια της Συνέλευσης διεξάγεται στην χώρα που έχει την εκ περιτροπής Προεδρία για έξι μήνες. Πρόεδρος της Συνέλευσης είναι ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της χώρας που έχει κάθε φορά την Προεδρία.
Η Βουλή των Ελλήνων είχε την προεδρία της Συνέλευσης κατά το α’ εξάμηνο 1997, β’ εξάμηνο 2002, α’ εξάμηνο 2008 καθώς και το  α’ και β’  εξάμηνο 2014.
 

Σύνδεσμος προς τη σχετική ιστοσελίδα

Ελληνική Αντιπροσωπεία

+
Βρέθηκαν 6 Αποτελέσματα | Σελίδα 1 από 1
Ονοματεπώνυμο ΙδιότηταΣυμμετοχή σε Επιτροπές
Μορφίδης Κωνσταντίνος Επικεφαλής
Ρίζος Δημήτριος Μέλος
Σέλτσας Κωνσταντίνος Μέλος
Τελιγιορίδου Ολυμπία Μέλος
Βούλτεψη Σοφία Μέλος
Κεδίκογλου Συμεών (Σίμος) Μέλος

Δεν βρέθηκαν δραστηριότητες

Επιστροφή >>