Ομιλίες Προέδρου Βουλής
Ομιλία (30 Οκτωβρίου 2009)
του Προέδρου της Βουλής στη συνάντηση με την Γενική Κυβερνήτη του Καναδά
«Είναι μεγάλη η χαρά μας που υποδεχόμαστε σήμερα στη Βουλή εσάς, τη Γενική Κυβερνήτη του Καναδά κα Michaelle Jean. Στο πρόσωπό σας βλέπουμε ταυτόχρονα την εκπροσώπηση του φίλου Καναδικού λαού. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ιδιαίτερα καλές και υπάρχει συνεργασία πολλών δεκαετιών. Υπήρξαν ιστορικοί περίοδοι όπου και η πορεία των χωρών μας ήταν παράλληλη, σε σχέση με μεγάλα σημαντικά γεγονότα στη σύγχρονη ιστορία. Στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο οι δύο χώρες αγωνίστηκαν πλάι η μια στην άλλη, για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, όπως επίσης δεν ξεχνάμε και την επισιτιστική βοήθεια που είχε προσφέρει τότε ο Καναδάς στον ελληνικό λαό που δοκιμαζόταν από την κατοχή των φασιστών και των Ναζί.
Τις δεκαετίες που ακολούθησαν βέβαια σφυρηλατήθηκε και μια άλλη γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο λαούς. Πρόκειται για τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μετανάστες που ζουν, εργάζονται και δημιουργούν στον Καναδά ως Καναδοί πολίτες. Ταυτόχρονα, δεν ξεχνάμε στην Ελλάδα, τη φιλόξενη αγκαλιά που άνοιξε ο Καναδάς, την περίοδο της επτάχρονης δικτατορίας στη χώρα μας, όταν υποδέχτηκε πολιτικούς πρόσφυγες κυνηγημένους από την Ελλάδα την περίοδο εκείνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου εκείνη την περίοδο έζησε στον Καναδά, δίδαξε επίσης στοYork University του Τορόντο αλλά και ο σημερινός Πρωθυπουργός της χώρας μας, ο Γιώργος Παπανδρέου, έζησε αρκετά χρόνια τότε με την οικογένειά του στην εξορία από την Ελλάδα στη φιλόξενη χώρα του Καναδά.
Η επίσκεψή σας αλλά και οι συνομιλίες που προηγήθηκαν είμαι σίγουρος πως θα είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην ενδυνάμωση των σχέσεων αλλά και στη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Κι εσείς και τα μέλη της Αντιπροσωπείας, βλέπω τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τορόντο κ. Σωτήριο, ο οποίος επί πάρα πολλά χρόνια δραστηριοποιείται ιδιαίτερα δυναμικά για τον ελληνισμό, για την ορθοδοξία και για τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στον Καναδά και στην Ελλάδα.
Είχα στο παρελθόν την ευκαιρία ως Υπουργός αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό και αργότερα ως Υπουργός Παιδείας, να επισκεφτώ επανειλημμένα τον Καναδά και να διαπιστώσω επιτόπου τη δυναμική παρουσία στο γίγνεσθαι της χώρας σας, του ελληνικής καταγωγής στοιχείου. Και μάλιστα, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες μου ήταν στο Βανκούβερ, όπου το Φεβρουάριο θα οργανωθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες σε μια, πιστεύω, από τις ωραιότερες περιοχές στον πλανήτη και εύχομαι κάθε επιτυχία στη διοργάνωσή τους. Με μεγάλη χαρά παραδώσαμε την Ολυμπιακή φλόγα προχθές και ευχόμαστε οι Ολυμπιακοί αυτοί Αγώνες να είναι μια αφορμή για να αντιληφθούν οι λαοί όλης της υφηλίου ότι ο ανταγωνισμός πρέπει να υπάρχει στα πεδία της ανάπτυξης, του πολιτισμού, του αθλητισμού αλλά όχι στα πεδία των πολεμικών μαχών.
Πολύτιμη η ύπαρξη
τμημάτων Ελληνικών Σπουδών
Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω τη μεγάλη σημασία που έχει για μας η ύπαρξη Ελληνικών σπουδών σε μεγάλα Πανεπιστήμια του Καναδά. Στην πρώτη μου επίσκεψη πριν από 22 χρόνια θυμάμαι ότι ήταν ένα από τα καθοριστικά θέματα και εξακολουθεί να είναι και σήμερα. Χαίρομαι που σε Πανεπιστήμια όπως το Simon Fraser στο Βανκούβερ υπάρχουν τμήματα Ελληνικών σπουδών και εκτιμώ πως είναι πολύτιμη η ύπαρξή τους, γιατί δίνει τη δυνατότητα και στις νεότερες γενιές, στους ελληνικής καταγωγής Καναδούς αλλά και στους μη ελληνικής καταγωγής Καναδούς να έρχονται σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα. Και αυτό συμβάλλει στη σύσφιξη των σχέσεων και σε ανθρώπινο, σε ατομικό θα έλεγα επίπεδο.
Η δεύτερη παράκλησή μου είναι να μεταφέρετε την επιθυμία μας εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου - έχουμε πολύ καλές σχέσεις βέβαια και συνεργασία με τα νομοθετικά σώματα του Καναδά- για την ενεργοποίηση της Καναδο-Ελληνικής Επιτροπής Φιλίας. Θεωρώ λοιπόν ότι η ενεργοποίηση και στο επίπεδο των Επιτροπών συνεργασίας μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων θα ήταν επίσης ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων».
Επιστροφή