Ομιλίες Προέδρου Βουλής
Ομιλία
της Προέδρου της Βουλής κας Aννας Μπενάκη - Ψαρούδα για την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (Τύνιδα 17 Μαρτίου 2007)
Κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Αποτελεί ξεχωριστή χαρά και τιμή να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, που διαθέτει το μοναδικό προνόμιο να συγκεντρώνει τις φωνές της Ευρώπης και της Μεσογείου. Δράττομαι της ευκαιρίας για να μεταφέρω σε όλους σας τους θερμούς χαιρετισμούς των μελών της Βουλής των Ελλήνων.
Για την Ελλάδα και το Κοινοβούλιό της η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερη. Είναι ημέρα τιμής για την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, αλλά ταυτόχρονα και σημαντικής ευθύνης, για την επιτυχή διεκπεραίωση της υψηλής αυτής αποστολής. Αξίζει, δε, να επισημανθεί και ο συμβολικός χαρακτήρας της σημερινής Ολομέλειας, καθώς πριν από τρία έτη, το Μάρτιο του 2004, είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η εναρκτήρια Συνεδρίαση της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Αντιλαμβάνομαι πλήρως το μέγεθος της πρόκλησης και παρέλκει, νομίζω, να τονίσω ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να ενισχύσουμε τη συνεργασία ανάμεσα στη βόρεια και τη νότια πλευρά της Μεσογείου. Είμαι βέβαιη ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στη βοήθεια και τη συνδρομή όλων σας, στοιχεία άνευ των οποίων, άλλωστε, η ελληνική Προεδρία – αλλά και η ίδια η Ευρωμεσογειακή Συνεργασία – θα είχαν μηδαμινές πιθανότητες επιτυχίας. Στο πλαίσιο αυτό, επωφελούμαι της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω την απερχόμενη Προεδρία και τον κ. Mebazaa προσωπικώς, για το έργο που επετέλεσε κατά το διαρρεύσαν έτος, υπό συνθήκες μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολες, εάν αναλογισθούμε τις αναταράξεις που προκάλεσε η κρίση στη Μέση Ανατολή.
Θεωρώ ότι η Συνεργασία μας εξήλθε αυτής της κρίσης πιο δυνατή και πιο ώριμη, κάτι που πιστοποιείται, άλλωστε, και από τη δήλωση που υιοθέτησε το Προεδρείο τον περασμένο Αύγουστο. Δεν παρορώ τις δυσκολίες, που προέκυψαν σε ύστερο στάδιο ως προς την εφαρμογή κάποιων εκ των αποφασισθέντων στην εν λόγω έκτακτη συνεδρίαση. Ωστόσο, εκτιμώ ότι η συμφωνία μας επί των αρχών ήταν σαφώς σημαντικότερη, πολλώ δε μάλλον αφ’ ης στιγμής υπήρξε προϊόν ειλικρινούς και εποικοδομητικού, όπως αποδείχθηκε, διαλόγου.
Στέκομαι σε αυτό ακριβώς το σημείο, το οποίο συνιστά και μία εκ των βασικών προτεραιοτήτων της ελληνικής Προεδρίας. Στο ερώτημα «εις τι ακριβώς έγκειται η Ευρωμεσογειακή Συνεργασία», πιστεύω ότι η ορθή απάντηση θα ήταν πως δεν είναι μόνο ένα στέρεο βήμα πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας. Είναι όλα αυτά, σημαντικά αλλά είναι και κάτι περισσότερο. Αποτελεί «ένα forum επικοινωνίας πολιτισμών». Τα προβλήματα των χωρών της Μεσογείου σε πολιτικό, οικονομικό ή πολιτιστικό επίπεδο είναι προβλήματα όλων μας. Από κοινού οφείλουμε να διαγιγνώσκουμε τα αίτια και να επιχειρούμε να θεραπεύουμε τα συμπτώματα, ασχέτως εάν η εμφάνισή τους εντοπίζεται στη μια ή την άλλη όχθη της θάλασσας που μας ενώνει.
Πιστεύω ότι στην εποχή μας, την εποχή της τεχνολογίας και της επικοινωνίας, δεν έχουμε ακόμη κατορθώσει την επικοινωνία των πολιτισμών, δηλαδή την κατανόηση, την αποδοχή, το σεβασμό των διαφορετικών πολιτισμών. Η Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση αυτό φιλοδοξεί και πιστεύω ότι αποτελεί το βασικό δίαυλο επικοινωνίας των πολιτισμών μας. Στο πλαίσιό της συνομιλούμε και μέσα από το διάλογο κατανοούμε καλύτερα ο ένας τον άλλον, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις επίτευξης των στόχων μας.
Ως Προεδρία, πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε έτι περαιτέρω το διάλογο αυτό. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι αξίζουν ιδιαίτερης σημασίας οι πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως οι νέοι και οι γυναίκες. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν είναι παντού και πάντα δεδομένο. Η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική δεν είναι παντού δικαίωμα.
Εξίσου σημαντικό βάρος προτιθέμεθα να δώσουμε στον τομέα του περιβάλλοντος, εξετάζοντας με ποιους τρόπους μπορούν τα Κοινοβούλιά μας – πέραν του νομοθετικού τους έργου –να συνεισφέρουν στο θέμα των κλιματολογικών μεταβολών (στην προσπάθεια διάσωσης της χλωρίδας και πανίδας) στην περιοχή μας αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Αλληλένδετος με τον τομέα του περιβάλλοντος είναι εκείνος της ενέργειας, στον οποίο επίσης πρόκειται να αφιερώσουμε σημαντικό μέρος των προσπαθειών μας, με στόχο την ενεργό συμβολή των Κοινοβουλίων, στο πλαίσιο της συνεργασίας των χωρών μας, για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες Προεδρίες, θα διατηρήσουμε στο επίκεντρο των συζητήσεών μας το μεγάλο θέμα της μετανάστευσης. Θα εμβαθύνουμε στις οικονομικές και κοινωνικές πτυχές του, εξετάζοντας και αναλύοντας τις αιτίες της λαθρομετανάστευσης καθώς και τις δράσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπισή της. Θα αναζητήσουμε επίσης τρόπους ουσιαστικής συμβολής των Κοινοβουλίων στον εν εξελίξει διάλογο γύρω από το θέμα αυτό.
Συνεχίζοντας στο ίδιο, πρακτικά, πεδίο, σκοπεύουμε να εντείνουμε τις συζητήσεις γύρω από το θέμα της απασχόλησης, διατηρώντας την αντίληψη ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας, ως απόληξη μεθοδικής προεργασίας στον εκπαιδευτικό τομέα, αποτελεί απαραίτητο συστατικό κοινωνικής ειρήνης και σημαντικό στοιχείο στην προσπάθεια ισόρροπης πορείας των δύο πλευρών της Μεσογείου.
Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι κοινός μας στόχος. Η σύγχρονη αυτή μάστιγα, που όλοι καταδικάζουμε και όλοι επιθυμούμε την εξάλειψή της, είμαι βέβαιη ότι θα αποτελέσει αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού και στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.
Παρέλκει, ίσως, να πω ότι μείζον μέρος της προσπάθειάς μας θα αφιερωθεί στο Μεσανατολικό ζήτημα, η οριστική ρύθμιση του οποίου αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο για τους εταίρους της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας, αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη.
Γνωρίζουμε όλοι την πολυπλοκότητα του θέματος και πολλοί εξ ημών είναι γνώστες των επί μέρους πτυχών του. Επιδιώκουμε την επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, βασισμένης στις συμφωνίες και στις αρχές που έχει διατυπώσει η διεθνής κοινότητα. Επιθυμούμε όλοι την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, προσβλέποντας στις ευεργετικές επιδράσεις μίας τέτοιας εξέλιξης.
Όλα όσα προανέφερα τυγχάνουν κοινής αποδοχής. Αποτελούν σημεία που μας ενώνουν. Το forum αυτό, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι, είναι το μόνο, που συγκεντρώνει στους κόλπους του όλα τα άμεσα εμπλεκόμενα στο ζήτημα μέρη, παρέχοντας σε αυτά αλλά και στους λοιπούς εταίρους τη μοναδική δυνατότητα να ακούσουν αλλήλους, να συνομιλήσουν και να αναζητήσουν λύσεις. Δεν είμαι εις θέσιν να γνωρίζω κατά πόσο οι λύσεις αυτές δύνανται να προέλθουν από ένα forum, όπως η Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Είμαι όμως βέβαιη για την αυτοτελή αξία του διαλόγου και, στο πλαίσιο αυτό, για την ανάγκη αποφυγής δράσεων, που οδηγούν σε αποκλεισμούς. Ας μη λησμονούμε ότι τα Κοινοβούλια, ως γνήσιοι εκφραστές των λαών και της δημοκρατικής νομιμότητας, οφείλουν να κινούνται πέραν και άνω της στενώς νοούμενης πολιτικής. Πράττοντα με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο υπηρετούν το ρόλο τους, αλλά διευρύνουν τους ορίζοντες και τις επιλογές των κυβερνήσεών τους.
Σε αυτό το πνεύμα σκοπεύει να κινηθεί και η ελληνική Προεδρία, με γνώμονα, πάντοτε, την προαγωγή της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, από το πολιτικό έως το οικονομικό και από το κοινωνικό έως το πολιτιστικό.
Κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σε ένα παγκοσμιοποιημένο σύστημα, ουδείς μπορεί να αγνοεί τις εξελίξεις σε τρίτες χώρες ή περιοχές, πολύ δε λιγότερο, εάν οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα στον περίγυρό του. Απευθύνω, λοιπόν, σε όλους έκκληση ειλικρινούς συνεργασίας, ώστε τα Κοινοβούλια να δώσουν το στίγμα της βούλησης των χωρών μας για επίλυση θεμάτων που μας απασχολούν όλους, άμεσα ή έμμεσα. Μπορούμε να το επιτύχουμε, βελτιώνοντας τη μεταξύ μας κατανόηση και επικοινωνία, εμμένοντας στο διάλογο, καλλιεργώντας και εφαρμόζοντας κοινές αρχές, όπως ο αλληλοσεβασμός, η κατανόηση, η ελεύθερη έκφραση και η ανοχή στη διαφορετικότητα. Αυτές τις αρχές θα υπηρετήσουμε ως Προεδρία. Πιστεύω ότι με κοινή προσπάθεια θα καταστήσουμε τη Συνέλευσή μας ένα forum ουσιαστικού κοινοβουλευτικού διαλόγου και δράσης.
Σας ευχαριστώ.
Επιστροφή