Καλωσορίζω στη Βουλή των Ελλήνων τους καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Paris XI. Καλωσορίζω, επίσης, τους καθηγητές και φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου. Σας καλωσορίζω όλες και όλους στον τόπο, όπου χτυπά η καρδιά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Πολύ κοντά στο χώρο, όπου γεννήθηκε η πρώτη Δημοκρατία, η Αθηναϊκή Δημοκρατία. Η εκδήλωση αυτή έρχεται εδώ στην Αθήνα μετά από τη Βαρκελώνη, το Παρίσι, το Στρασβούργο, την Ταγγέρη και την Αλεξάνδρεια. Η επιλογή αυτή είναι τιμητική για τη Χώρα μας.

Η Μεσόγειος για μας είναι μια θάλασσα που τη νοιαζόμαστε από τα αρχαία χρόνια. Κατοικήσαμε άλλωστε σχεδόν σε κάθε περιοχή της. Στη Μεσόγειο έχουμε ζήσει μεγάλες συγκρούσεις, έχουμε ιδρύσει μεγάλους πολιτισμούς και έχουμε επηρεάσει την ιστορική εξέλιξη της ανθρωπότητας. Οι σημερινοί λαοί της Μεσογείου έχουμε βρει το δρόμο της συζήτησης και συνεννόησης. Έχουμε αναζητήσει κοινές προοπτικές. Είμαι πεπεισμένος ότι οι λαοί της Μεσογείου, με ιστορία πολλών χιλιάδων χρόνων, μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για όλο τον πλανήτη στη διαπολιτισμική συζήτηση, κατανόηση και συνεργασία. Έχουμε την ιστορική γνώση και τη δυνατότητα να θέσουμε τις βάσεις ενός νέου παγκόσμιου πολιτισμού στην περιοχή που γεννήθηκαν και άκμασαν τόσοι ξεχωριστοί και σπουδαίοι πολιτισμοί.
Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στους εμπνευστές αυτής της άσκησης πολυμερών διαπραγματεύσεων, στην οποία συμμετέχουν φοιτητές από 19 χώρες από όλες τις ηπείρους.
Η προσφορά σας στο διαπολιτισμικό διάλογο και στην Ευρω-μεσογειακή συνεργασία είναι σημαντική. Ελπίζω από την καρδιά μου να συνεχίσετε αυτή την προσπάθεια πηγαίνοντας αυτή την εκδήλωση σε όλες τις χώρες της Μεσογείου.
Απευθυνόμενος προς τους επιστήμονες που θα αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές περιβαλλοντικές κρίσεις στη Μεσόγειο, επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω μερικές σκέψεις μου. Δικαίως τα περιβαλλοντικά θέματα έχουν ανέλθει στις υψηλότερες θέσεις της AGENDA τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των Ηνωμένων Εθνών. Οι ραγδαίες κλιματικές μεταβολές είναι, ίσως, το σημαντικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα. Είναι ένα φαινόμενο που το έχουμε προκαλέσει εμείς οι ίδιοι. Και είναι στο χέρι μας να το αναχαιτίσουμε. Σε αυτή την προσπάθεια χρειάζεται σύμπνοια, συνεννόηση, σχεδιασμός. Και αυτό ακριβώς το νόημα έχει η άσκηση της προσομοίωσης διαπραγματεύσεων που θα πραγματοποιηθεί εδώ στη Βουλή.
Θέλω, ακόμη, να υπογραμμίσω τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ δυο εκ των σημαντικότερων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της Γαλλίας και της Ελλάδας. Του Παντείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Paris XI.
Τέτοιες συνεργασίες είναι σημαντικές για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, τη βελτίωση της ποιότητας της ακαδημαϊκής έρευνας και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των αναπτυσσόμενων μεθόδων.
Αξίζουν, τέλος, πολλά συγχαρητήρια στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, που στήριξαν αυτή την εκδήλωση, η οποία έγινε πραγματικότητα με τη συμβολή της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Εύχομαι σε όλες και όλους να αποκομίσουν πλούσιες εμπειρίες που θα τους φανούν χρήσιμες στην επαγγελματική τους πορεία. Στους ξένους επισκέπτες μας εύχομαι καλή διαμονή στην Ελλάδα. Καλή επιτυχία στην εκδήλωσή σας.