Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


Αθήνα,5 Δεκεμβρίου 2024

Τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο και τα μέλη του American Hellenic Institute/AHI

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Χαίρομαι που ένα χρόνο ακριβώς μετά την τελευταία μας συνάντηση, τον Δεκέμβριο του 2023, ξανασυναντώμεθα με όλους τους συνεργάτες σας. Συμπληρώνει το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο μισό αιώνα ζωής στην υπηρεσία της βελτιώσεως των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Και θυμάμαι κύριε Πρόεδρε, θυμάμαι ότι όταν το 1995, πριν 30 περίπου χρόνια, είχα επισκεφθεί ως Δήμαρχος Κηφισιάς τότε τις Ηνωμένες Πολιτείες για ένα ταξίδι ενός μηνός στο πρόγραμμα του International Visitor Programme που έχει το State Department, που καλούν Ευρωπαίους νέους πολιτικούς για να μάθουν, να γνωρίσουν κάπως την Αμερική, θυμάμαι πως από τότε είχαμε επαφές με το Ινστιτούτο, το οποίο δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1974 σε πολύ δύσκολες εποχές από τον σπουδαίο Ελληνοαμερικανό, Κύπριο στην καταγωγή, Ευγένιο Ρωσσίδη.  Και ήθελα να σας πω πως ο στόχος του Ινστιτούτου, που είναι η βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων,  βρίσκεται τώρα στο απόγειο αυτής της επιδιώξεως, γιατί όντως οι σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια είναι καλύτερες από ποτέ.

Αυτό όμως πρέπει και να το διατηρήσουμε,  αλλά ακόμη και να το βελτιώσουμε. Τα προβλήματα στην περιοχή εξακολουθούν να είναι βαριά, υπάρχει μια προσπάθεια καλυτέρευσης των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό έχει κατακτηθεί ή ότι έχει εξασφαλιστεί στο διηνεκές.

Απεναντίας πρέπει να έχουμε πάντα τα μάτια μας ανοιχτά και να νιώθουμε ότι και η πολιτική και η διπλωματία, αλλά και το lobbying, στη μεγάλη χώρα όπου σας δέχτηκε και σας φιλοξενεί  και όπου προοδεύσατε, η Αμερική, έχει αντίληψη της στάσεως της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητάς και ασφάλειας στη Νοτιαναλοτική Μεσόγειο, αλλά και τις ιστορικά προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας.

Δεν πρέπει ποτέ να νιώσουμε ότι πρέπει να καταθέσουμε τα όπλα στον αγώνα, να νιώσουν οι Αμερικάνοι ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που υπερασπίζεται τις δημοκρατικές αξίες εδώ, σε αυτή τη γειτονιά, την ταραγμένη γειτονιά και πως είναι επίσης και ένας αξιόπιστος, όχι δουλοπρεπής, αξιόπιστος εταίρος. Χαίρομαι που έρχεστε από την Κύπρο, προηγήθηκε το ταξίδι σας στην Κύπρο, είχατε εκεί τις επαφές σας.

Χαίρομαι που θα τιμήσετε στις επόμενες μέρες τον πρέσβη των ΗΠΑ, ελληνικής καταγωγής, τον κύριο Τσούνη και το ζεύγος Μαρτίνου, για τη δράση τους στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Και θα ήθελα να ξέρετε ότι η Βουλή των Ελλήνων, με την οποία έχετε τακτικές επαφές, όχι μόνο με εμένα, αλλά και με τα μέλη της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, η Βουλή λοιπόν των Ελλήνων θα εξακολουθήσει να είναι δίπλα σας, συνομιλητής, συνεργάτης, γιατί ο στόχος είναι κοινός: η βελτίωση των σχέσεων μας με τη μεγάλη χώρα, όπου πλάθετε το μύθο της ζωής σας και που χάρη και στις δικές σας ενέργειες, σήμερα έχουμε την καλύτερη δυνατή από ποτέ σχέση.

Σας καλωσορίζω, λοιπόν, συγχαρητήρια για τα πενήντα χρόνια και να τα εκατοστίσετε και ακόμη περισσότερο. Και χαίρομαι που βλέπω και εκπροσώπους της νεότερης γενιάς οι οποίοι ετοιμάζονται να πάρουν τη σκυτάλη του Ινστιτούτου και των φιλελληνικών του στόχων.

Και είναι ευχάριστο που και στο Κογκρέσο, είτε ξαναβγήκαν είτε βγήκαν για πρώτη φορά έξι Ελληνοαμερικανοί διακεκριμένοι πολιτικοί, αλλά και στις πολιτειακές Βουλές βγήκαν σε πάρα πολλές πολιτείες, πάρα πολλά στελέχη  από την ελληνική ομογένεια, 42 εξελέγησαν. Οπότε πρέπει με όλους αυτούς να έχετε μία επαφή, όπως έχουμε και εμείς μαζί τους, με θέμα αυτόν τον σκοπό.

Σας ευχαριστώ.

 





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ