Ομιλίες Προέδρου Βουλής
Χαιρετισμός (8 Σεπτεμβρίου 2008)
του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα στη Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα: "Επιχειρηματικότητα με ανθρώπινο πρόσωπο"

«Είναι εξαιρετική χαρά για όλους μας, να φιλοξενούμε στην Ελλάδα τη διετή διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Είναι, μάλιστα, εξαιρετικά θετικό, γόνιμο και εποικοδομητικό το γεγονός ότι θέτει, τη στιγμή αυτή, σε κοινή διαβούλευση την έννοια και τους τρόπους έμπρακτης ανάδειξης του ανθρώπινου προσώπου της επιχειρηματικότητας. Για την εύστοχη επιλογή του θέματος της διάσκεψης θέλω να συγχαρώ θερμά τον πρόεδρο και όλα τα μέλη της. Αποτελεί, άλλωστε, κοινή παραδοχή ότι ο θεσμός αυτός προσφέρει ουσιαστικό έργο, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, σε όλες τις χώρες της Ένωσης. Προωθεί, σε τελική ανάλυση, τη σύμπραξη όλων στον κοινό στόχο για την Ευρώπη που θέλουμε: Την Ευρώπη, που γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, ολοένα και πιο κοινωνική, ολοένα και πιο ανθρώπινη. Ο ρόλος της επιχειρηματικότητας στο δρόμο αυτό είναι πολυσήμαντος. Ιδίως, μάλιστα, στους σημερινούς, δύσκολους καιρούς.
Είμαστε σε μια δύσκολη και πολύπλοκη εποχή. Εποχή αβεβαιότητας, μεγάλων προκλήσεων, αλλά και σημαντικών ευκαιριών, για την Παγκόσμια Κοινότητα.
Η επανάσταση της Γνώσης και της Τεχνολογίας αλλάζουν τα πάντα γύρω μας:
- Τους τρόπους παραγωγής και εμπορίας.
- Τις συνθήκες εργασίας.
- Τις ανάγκες της εκπαίδευσης.
- Τις απαιτήσεις της κοινωνίας.
Η διαρκής επιβάρυνση του περιβάλλοντος προκαλεί επικίνδυνη κλιματική αλλαγή. Δημιουργείται, έτσι, ένας φαύλος κύκλος, στην ισορροπία της φύσης με το παγκόσμιο κλίμα, που απειλεί την αειφορία της ανάπτυξης, την ποιότητα της καθημερινής ζωής, αλλά και το μέλλον του ίδιου του Πλανήτη.
Στο μεταξύ, οι χρηματοπιστωτικές αναταράξεις, που εκδηλώνονται στο τελευταίο διάστημα, αλλά και η έκρηξη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, των πρώτων υλών και των βασικών αγροτικών προϊόντων, συμπιέζουν την οικονομική δραστηριότητα, σ' ολόκληρο τον Κόσμο, περιορίζουν την ανάπτυξη αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις και συμπιέζουν τα εισοδήματα.
Τα δεδομένα αυτά επηρεάζουν σοβαρά τις εθνικές οικονομίες, σ' ολόκληρη την Ε.Ε..Και τα δεδομένα αυτά απαιτούν να ενισχύσουμε τις αντιστάσεις μας, απέναντι στις συντελούμενες επιπτώσεις. Απαιτούν συνεννόηση, συστράτευση, συνένωση δυνάμεων σε κοινούς στόχους. Απαιτούν βαθειά αίσθηση κοινωνικής ευθύνης. Από όλους. Αλλά και από τον καθένα χωριστά.
Απέναντι σ' όλα αυτά, τόσο η Ευρωπαϊκή, όσο και οι Εθνικές Οικονομικές και Κοινωνικές Επιτροπές, έχουν σημαντικό ρόλο και έργο. Το θέμα της φετινής διάσκεψης είναι άλλη μια απόδειξη επίκαιρου και γόνιμου προβληματισμού των κοινωνικών εταίρων.
Η επιχειρηματικότητα είναι μοχλός ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας για κάθε χώρα, για κάθε κοινωνία. Σημαίνει ανάληψη κινδύνων, οργάνωση, δημιουργικότητα. Σημαίνει μετατροπή της ιδέας σε δράση, σε υπηρεσία, σε προϊόν. Σημαίνει αύξηση του παραγόμενου πλούτου και νέες θέσεις εργασίας. Σημαίνει κοινωνικό μέρισμα που διαχέεται στους πολλούς.
Είχα την τιμή, ως υπουργός Ανάπτυξης, να συμβάλω στην προώθηση των στόχων αυτών, αναδεικνύοντας την έννοια του «υγιώς επιχειρείν», αλλά και την ανάγκη απενοχοποίησης του επιχειρηματικού κέρδους. Είχα την ευθύνη να προωθήσω μέτρα και πολιτικές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, αλλά και βελτίωσης των συνθηκών για την ενδυνάμωση του υγιούς ανταγωνισμού.
Ήταν, ανάμεσα στ άλλα,
- η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης,
- η ίδρυση Πόλων Καινοτομίας στην ελληνική Περιφέρεια,
- η αναβάθμιση βιομηχανικών περιοχών και η δημιουργία νέων,
- η στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο,
- η ενθάρρυνση της ανταγωνιστικότητας μέσα από το ομώνυμο Κοινοτικό Πρόγραμμα,
- η εφαρμογή μακρόπνοης ενεργειακής πολιτικής με έμφαση στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού αλλά και τη μετατροπή της χώρας σε σημαντικό διεθνή ενεργειακό δίαυλο στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού.
Ήταν, ταυτόχρονα, η συμμαχία Πολίτη και Πολιτείας απέναντι σε φαινόμενα ακρίβειας ή νοθείας, που πλήττουν το κοινωνικό σύνολο και υποσκάπτουν την επιχειρηματικότητα. Η σύμπραξη, δηλαδή, στον αγώνα για χαμηλές τιμές και υψηλή ποιότητα.
Ήταν και η έμπρακτη επιβράβευση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που εκδηλώνουν ξεχωριστή εταιρική κοινωνική ευθύνη. Δραστηριοτήτων που, ούτε έλειψαν, ούτε λείπουν από την Πατρίδα μας. Όπως δεν έλειψαν και δεν λείπουν από τις Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πριν από οκτώ χρόνια, μπροστά στις προκλήσεις των καιρών, η Ε.Ε. διαμόρφωσε τη Στρατηγική της Λισαβόνας. Διαμόρφωσε μια στρατηγική προσανατολισμένη στον κοινό στόχο να καταστήσει την ευρωπαϊκή Οικονομία πιο δυναμική, να τονώσει την απασχόληση, να ενδυναμώσει την κοινωνική συνοχή και να περιφρουρήσει το περιβάλλον.
Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν, στο διάστημα που πέρασε, θωράκισαν, σε μεγάλο βαθμό, τις εθνικές οικονομίες και άνοιξαν καινούργιους δρόμους ανάπτυξης και προόδου. Συνέβαλαν (και συμβάλλουν) στην κοινή επιδίωξη να φτάνει η ανάπτυξη παντού και να παράγει καρπούς για όλους.
Σήμερα, οι διεθνείς αντιξοότητες, οι οικονομικοί κραδασμοί στο διεθνές περιβάλλον, οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής που διατρέχουμε, απαιτούν ένταση των προσπαθειών για τη διασφάλιση, όχι μόνον ισχυρής και βιώσιμης, αλλά και ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης. Απαιτούν, δηλαδή, αυτό που, ήδη, καλλιεργεί η διετής διάσκεψη της Ευρωπαϊκής ΟΚΕ. Ανάδειξη της επιχειρηματικότητας με ανθρώπινο πρόσωπο. Ανάδειξη μιας νέας επιχειρηματικής κοινότητας περισσότερο προσανατολισμένης στον άνθρωπο, στα αιτήματά του, στις ανάγκες του.
Η πρόκληση είναι για όλους. Αφορά:
1ον: Τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών και σύγχρονων δομών εκ μέρους της Πολιτείας, έτσι ώστε να διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα, να βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα και να εμπεδώνεται ο υγιής ανταγωνισμός.
2ον: Τη βελτίωση του αναπτυξιακού περιβάλλοντος, με τη δημιουργία νέων αναπτυξιακών εργαλείων και την εφαρμογή ξεκάθαρων κανόνων, κοινών για όλους.
3ον: Τη θέσπιση κινήτρων για στήριξη της πράσινης ανάπτυξης. Έμπρακτη ενθάρρυνση για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ανακύκλωση, τον πράσινο τουρισμό, τις πράσινες μεταφορές.
4ον: Την εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων για τη διευκόλυνση περισσότερων προσλήψεων.
5ον: Την ανάληψη, εκ μέρους των επιχειρήσεων, δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Δράσεων, δηλαδή, πέρα από τον πυρήνα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που υπηρετούν ευρύτερους πολιτιστικούς, κοινωνικούς, ανθρωπιστικούς σκοπούς.
6ον: Το σεβασμό, από όλους, στο Περιβάλλον: Αποφυγή της κατασπατάλησης, των φυσικών πόρων και του νερού, της ρύπανσης και της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, την προώθηση πολιτικών για την εξοικονόμηση ενέργειας.
7ον: Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και την ανταπόκριση σε δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων. Ιδίως σ' ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας, την αποφυγή δυσμενών διακρίσεων, το σεβασμό στην αρχή της ισότητας των φύλων. Είναι ουσιώδη στοιχεία κοινωνικής δικαίωσης της επιχειρηματικότητας.
8ον: Το σεβασμό, από την πλευρά της επιχειρηματικής κοινότητας, των όρων του υγιούς ανταγωνισμού: Αποφυγή εναρμονισμένων πρακτικών, αντίθεση σε κερδοσκοπικά παιχνίδια, αντίδραση σε φαινόμενα αισχροκέρδειας. Αλλά και διασφάλιση των ευρωπαϊκών εγγυήσεων σε ό,τι αφορά την υγιεινή, την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων ή των υπηρεσιών που παράγουν. Δίνοντας έμφαση στην συγκράτηση των τιμών και τη διαρκή αναβάθμιση της ποιότητας μέσα από τον σεβασμό του καταναλωτή οι επιχειρήσεις διασφαλίζουν τα μακρόπνοα συμφέροντά τους και την ευρύτερη αποδοχή τους στην κοινωνία.
Σε όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή ΟΚΕ, αλλά και οι Οικονομικές και Κοινωνικές Επιτροπές, σε όλες τις χώρες της Ένωσης, έχουν πολυσήμαντο ρόλο. Απόδειξη αποτελεί, ανάμεσα στα πολλά άλλα, και η διάσκεψη αυτή. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας. Εύχομαι, προπάντων, ουσιαστική, καθολική και έμπρακτη προσέγγιση των στόχων που έχετε ορίσει».
Επιστροφή