Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


Χαιρετισμός (20 Νοεμβρίου 2008)

του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφαστα εγκαίνια της έκθεσης με τα έργα του γλύπτη Γιάννη Παππά - Συνέδριο "Ελευθέριος Βενιζέλος και πολιτιστική πολιτική"

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων και τη στήριξη της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας διοργάνωσαν έκθεση με τα έργα του γλύπτη Γιάννη Παππά και Συνέδριο με θέμα: ««Ελευθέριος Βενιζέλος και πολιτιστική πολιτική».

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε τα εξής:

Η ανάλυση και ανάδειξη του έργου και της εποχής του Ελευθερίου Βενιζέλου είναι ένας από τους βασικούς σκοπούς του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
Το συνέδριο που ξεκινά αύριο τις εργασίες του με θέμα «Ελευθέριος Βενιζέλος και πολιτιστική πολιτική», καθώς και η έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε με γλυπτά του Ελευθερίου Βενιζέλου του μεγάλου γλύπτη Γιάννη Παππά αυτό το σκοπό υπηρετεί.
Επιθυμώ να συγχαρώ το Μουσείο Μπενάκη και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», για τη συνδιοργάνωση των τριήμερων αυτών εκδηλώσεων, που έχουν ως στόχο αφενός να παρουσιάσουν το έργο του μεγάλου πολιτικού στον τομέα του πολιτισμού και αφετέρου να αναδείξουν τις ανθρώπινες πλευρές που αντιλήφθηκε και ανέδειξε η ματιά και η σμίλη του Γιάννη Παππά. Αξιοσημείωτο το πλήθος των συμβόλων που συνδέονται με την παρουσία και το έργο του Βενιζέλου, συμβόλων που συνδέουν το χθες της Ελληνικής ιστορίας και το σήμερα της Ελληνικής ζωής.
Ασφαλώς έχει ξεχωριστό ιστορικό ενδιαφέρον η παρουσίαση των νέων πολιτιστικών στοιχείων που αναδείχθηκαν κατά την περίοδο της πολιτικής παρουσίας του Βενιζέλου (1910-1936). Τα στοιχεία βασίσθηκαν στην ιδεολογική νεωτερικότητα που ο ίδιος ενέπνευσε αλλά και στην πολιτική παράταξη που συγκρότησε και ηγήθηκε. Η θεσμική διάσταση και η πολιτική εφαρμογή της οδήγησε στην ανάπτυξη πολιτιστικών οργανισμών και φορέων (όπως π.χ. η δημιουργία της Σχολής Καλών Τεχνών, αρχαιολογικές ανασκαφές κ.λ.π.). Επίσης η καλλιτεχνική δημιουργία της περιόδου είναι μέσα στα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο με ιδιαίτερη σημασία όχι μόνον για την ιστορική έρευνα, αλλά και για την προέκτασή τους στη σημερινή εποχή.
Η παρουσία συμβόλων του Βενιζέλου στο χώρο της τέχνης συνεχίσθηκε αμείωτη και μετά το θάνατό του. Άπειρες προτομές και ανδριάντες κοσμούν πόλεις, συνοικίες και χωριά της χώρας μας. Τα έργα του Γιάννη Παππά ξεχωρίζουν. Κατά κανόνα οι προτάσεις του αποτέλεσαν από τις πρώτες επιλογές υλοποίησης από τους ενδιαφερόμενους φορείς.
Ένα από αυτά είναι και ο ανδριάντας που αναγέρθηκε στη Βουλή των Ελλήνων το 1989.
Η έκθεση έργων του Γιάννη Παππά, με το σπάνιο υλικό που αυτή περιλαμβάνει, θα δώσει στους φιλότεχνους επισκέπτες τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν με τρόπο εύληπτο τη σκέψη και τη σπουδή του γλύπτη με τελικό σκοπό μια ολοκληρωμένη σύνθεση του θέματος «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και όλων των συναδέλφων βουλευτών εκφράζω την υποστήριξη του Σώματος στο τριήμερο των κορυφαίων αυτών εκδηλώσεων πολιτισμού. Αναδεικνύουν ένα σημαντικό κεφάλαιο της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας του τόπου μας. 
 




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ