Ομιλίες Προέδρου Βουλής
Χαιρετισμός (8 Μαΐου 2009)
του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα στην Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας για την καθιέρωση της 19ης Απριλίου ως Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης
Η καθιέρωση της 19ης Απριλίου, ημέρας θανάτου του φιλέλληνα και υποστηρικτή της ελευθερίας και του ελληνικού πνεύματος Λόρδου Βύρωνα, ως ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης υπογραμμίζει την σημασία που αποδίδουμε ως Έλληνες στη συμβολή των Φιλελλήνων κατά την διάρκεια του Αγώνα και την αξία της διεθνούς αλληλεγγύης. Είναι όμως και ημέρα τιμής στους σύγχρονους φιλέλληνες, τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που έχουν αγάπη για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, τους ανθρώπους που προωθούν τις αξίες του Ελληνικού Πνεύματος. Ο Φιλελληνισμός έφθασε στο απόγειο της έκφρασής του με το μεγάλο ξεσηκωμό των Ελλήνων του 1821. Λειτούργησε ως καταλυτικός παράγοντας της δημιουργίας του Ελληνικού Κράτους, υποστηρίζοντας με καίριο τρόπο τους μαχόμενους Έλληνες και αναδεικνύοντας το δίκαιο αίτημα της ελευθερίας στη διεθνή σκηνή. Ο Λόρδος Βύρωνας συγκαταλέγεται στους κορυφαίους υποστηρικτές του ελληνικού αγώνα για την ελευθερία. Ένθερμος υπερασπιστής της δημοκρατίας, προστάτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και υπέρμαχος της εθνικής ανεξαρτησίας της Ελλάδος, με το πνεύμα του εξέφρασε τις ιδέες της ελευθερίας. Στην Ελλάδα επέλεξε να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του, γοητευμένος από την ιστορία, τον πολιτισμό, τους πανανθρώπινους μύθους της. Ο Λόρδος Βύρωνας υπήρξε για μας τους Έλληνες μια πραγματικά ηρωική μορφή. Ο πρόωρος θάνατός του στο Μεσολόγγι συγκίνησε βαθιά τον ελληνισμό. Τα κείμενά του δημιούργησαν ένα δυνατό ρεύμα ιδεών και αξιών που επέδρασε καταλυτικά στην πολιτική, ιδεολογική και λογοτεχνική σκέψη της εποχής του. Ο θάνατός του, στα 36 του, προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση και συγκίνηση. Το πένθος για το θάνατό του ήταν γενικό και ο Διονύσιος Σολωμός συνέθεσε ωδή στη μνήμη του με τίτλο «Εις τον θάνατον του Λόρδου Μπάϊρον». Η διαχρονικότητα των μηνυμάτων του είναι αναμφισβήτητη. Η μνήμη του Λόρδου Βύρωνα οφείλει να παραμείνει ζωντανή, ως ελάχιστος φόρος τιμής στον ενσαρκωτή θεμελιωδών δημοκρατικών ιδεών και αξιών. Ως Έλληνες τιμούμε την μνήμη ενός άντρα, που έδωσε τη ζωή του για την Ελλάδα. Η Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, στις 19 Απριλίου 2009, συνέπεσε με τον εορτασμό του Πάσχα και τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την πρώτη επίσκεψη του Λόρδου Βύρωνα στην Ελλάδα, το έτος 1809.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό αυτής της ξεχωριστής Ημέρας, σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, κυκλοφορούν συλλεκτικό γραμματόσημο για τον Φιλελληνισμό και τη Διεθνή Αλληλεγγύη, όπου απεικονίζεται η μορφή του μεγάλου φιλέλληνα σε χαρακτικό του χαράκτη Τάσσου.
Στο λεύκωμα συμπεριλαμβάνονται κείμενα που αναφέρονται στο κίνημα του Φιλελληνισμού και τη συνεισφορά του Λόρδου Βύρωνα τα χρόνια της Επανάστασης. Το μήνυμα που αναδεικνύει ο εορτασμός της Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης είναι εκείνο της συμπαράστασης στα δίκαια αιτήματα των λαών για ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία. Το μήνυμα αυτό μας βοηθά να μην χάνουμε την πίστη μας στις αιώνιες ανθρώπινες αξίες στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.
Επιστροφή